Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Η παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβούλου Κ.Γκούντα στη συζήτηση για το Χωοταξικό

Η παρέμβαση του Περιφερειακού Συμβούλου Κ.Γκούντα στη συζήτηση για το Χωοταξικό

HPIM2119[1]Από:Γιώργος Γκόντζος

Η Τοποθέτηση  του Περιφερειακού Συμβούλου Κώστα Γκούντα  στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου την 23/12/2015 στο  θέμα  “ Γνωμοδότηση επί του Β.1 Σταδίου της Μελέτης , Αξιολόγηση, Αναθεώρηση και εξειδίκευση του εγκεκριμένου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού κ’ Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου„  και της ΣΜΠΕ αυτής.

Αγαπητοί Συνάδελφοι. Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού κ’ Αειφόρου Ανάπτυξης Συζήτηση- Διαβούλευση – Προτάσεις επί προτάσεων. Σε ποία οικονομική συγκυρία;  Στα πλαίσια ενός 3ου μνημονίου πολύ σκληρού που συνομολογήθηκε και υπογράφτηκε από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ- με αποτέλεσμα ξεπούλημα των υποδομών (Αεροδρομίων – λιμανιών και στραγγαλισμός της τοπικής αυτοδιοίκησής.

Συζητάμε για επενδύσεις σε έργα που ιδιωτικοποιούνται ή προχωράνε σε ιδιωτικοποίηση ( π.χ. Αεροδρόμια – Λιμάνια- Εθνικά οδικά ‘κ σιδηροδρομικά δίκτυα). Όλα αυτά την στιγμή που έργα ωφέλειας για το κοινό έχουν ξεχαστεί.

Συζητάμε για επενδύσεις ΑΠΕ σε ένα περιβάλλον άμεσης  Ιδιωτικοποίησης της ενέργειας της χώρας (π.χ. ΑΔΜΗΕ- ΔΕΗ).

Συζητάμε για επενδύσεις στον Αγροτικό κ΄ Αγροδιατροφικό τομέα στα πλαίσια ενός πολιτικού πλαισίου που το καθορίζουν φαύλες και αντιαγροτικές ΚΑΠ με στόχευση όχι το συμφέρον και την αγωνία του Έλληνα αγρότη αλλά τα συμφέροντα ΕΕ και ΔΝΤ.

Υπηρετώ την τοπική Αυτοδιοίκηση από το 2002. Όταν η Ευρώπη καταργούσε τους ΧΥΤΑ εμείς τότε τους σχεδιάζαμε. Ακόμη δεν έχουμε  αποκαταστήσει τους ΧΑΔΑ. Όταν η Ευρώπη έχει κάνει στροφή στην ανακύκλωση στην πηγή εμείς προχωράμε στα εργοστάσια των εργολάβων.

Επειδή το σκηνικό  και το μήνυμα έχουν διπλή ανάγνωση θα αφήσω την πολιτική μου άποψη για το πώς εφαρμόζονται οι νεομνημονιακές πολιτικές και τι πραγματικά εξυπηρετεί τον Λαό αλλά και τι είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας.

Θα σταθώ σε κάποια σημαντικά που αφορούν την Άρτα και το μέλλον του Νομού  μας.

Εάν πιστέψουμε ότι το Περιφερειακό πλαίσιο έχει ως στόχευση και βάζει ως κριτήρια:

  1. Την βελτίωση των τοπικών κοινωνικών οικονομικών παραμέτρων.
  2. Την άμβλυνση των αντιθέσεων μεταξύ αστικών κέντρων και αγροτικής ενδοχώρας

Γιατί οι μελετητές ξεχάσανε να αξιολογήσουν τον Εθνικό δρόμο Άρτα – Τρίκαλα. Το άξονα Άρτα – Καρδίτσα.

Ξεχάσανε να οριστικοποιήσουνε και να υποδείξουνε την αξία του Γεωθερμικού πεδίου Συκεών.

Σημαντικότατο πεδίο για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Ενέργεια για θέρμανση με ελάχιστο κόστος. Ποιος γνωρίζει ότι μπορεί να παρέχει θέρμανση σε 250.000 διαμερίσματα (μελέτη ΙΓΜΕ).Ψάχνουμε για πετρέλαιο όταν κατέχουμε τεράστια αποθέματα ενέργειας μέσω Γεωθερμίας. Ένα για παράδειγμα θερμοκήπιο 1 στρεμ. θέλει 5.000€ για πετρέλαιο. Εάν εκλείψει αυτό το έξοδο το ποσό αυτό θα είναι από μόνο του έσοδο επί της ουσίας για τον καλλιεργητή.

Θα μεταφέρω την άποψη του προέδρου του Αγρ. Συνεταιρισμού Άρτας Φιλιππιάδας. Οι μελετητές αναφέρονται στην ίδρυση “Αγροτικού Διατροφικού Πάρκου Ηπείρου„ χωρίς να είναι συγκεκριμένοι επί της χωροθέτησης αυτού. Πρέπει να αναθεωρηθεί η μελέτη κ΄ να ονομάσει  – προσδιορίσει την Άρτα για την Ίδρυση του Πάρκου. Τα επιχειρήματα παρά πολλά.

  • Στην Άρτα υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος της φυτικής παραγωγής της Ηπείρου και η πλειονότητα των αγροτικών εξαγωγών μας.
  • Η συνεργασία με το ΤΕΙ Ηπείρου με το τόσο αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό, αλλά και τις εργαστηριακές υποδομές.
  • Η παραχώρηση του πρώην Ερευνητικού Κέντρου Καλοβάτου εκτάσεως 200 στρεμμάτων και ιδιοκτησίας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε σε έναν ενιαίο φορέα.

Τέλος οι μελετητές ξεχνάνε για το διάστημα 2014-2020 το ΒΙΟΠΑ του νομού και αναφέρονται σε 2 επιχειρηματικά πάρκα ένα στην ΚΑΜΠΗ και ένα στην ΛΙΜΙΝΗ καθώς επίσης για να μην φωνάζουν οι γείτονες και ένα στην Φιλιππιάδα.

Αφήνεται το ΒΙΟΠΑ καθώς απ’ ότι φαίνεται δεν καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα συμφέροντα με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη του τόπου. Ξεχνώντας όλα μας ότι ο πρώην Δήμος Ξηροβουνίου παραχώρησε έκταση 500 στρεμμάτων δωρεάν, οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν αντίρρηση και η γη δεν χαρακτηρίζεται ως υψηλής παραγωγικής αξίας.

Όσον αφορά την Άρτα η ανάπτυξη που προβλέπεται επικεντρώνεται περισσότερο στον πρωτογενή τομέα. Θα έπρεπε να γίνονταν μια εκτενέστερη αναφορά σε κατευθύνσεις και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως την ανάδειξη της πόλης της Άρτας ως κέντρο βυζαντινού πολιτισμού και τουρισμού ως πόλος εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας λόγω ΤΕΙ Ηπείρου.

Επειδή λοιπόν θεωρώ της προτάσεις και κυρίως αυτές που αφορούν την Άρτα αόριστες, γενικές και εκτός προσδοκιών και αναγκών καταψήφισα το 3 θέμα αφού προσκόμισα και καταχώρησα στα πρακτικά το Απόσπασμα Πρακτικού του Δήμου Αρταίων 22/2015 με Αρ. απόφασης 332/2015 και Θέμα “Προτάσεως του ΔΉΜΟΥ Αρταίων επί  του προς Αναθεώρηση του Περιφερειακού πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου„ και το 9σελιδο κείμενο με τις παρατηρήσεις όλων των παρατάξεων και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Δήμου, που συμφωνώ και συνυπογράφω  και εγώ .

Ευχαριστώ

Κώστας  Γκούντας

ΠΕΡΙΦΕΡ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

 

 

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments