Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το γλέντι αλληλεγγύης του Ε.Κ. Ιωαννίνων

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το γλέντι αλληλεγγύης του Ε.Κ. Ιωαννίνων

«….Καμιά δυσκολία δεν μπορεί να μας σταματήσει να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας. Να προσπαθούμε μαζί τους, να δίνουμε πνοή στα όνειρα τους.…»

Με μεγάλη επιτυχία για ακόμα μία χρονιά, την 6η συγκεκριμένα, έγινε στην κεντρική πλατεία το γλέντι αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων.

Η πλατεία από νωρίς γέμισε εργατόκοσμο, που ενημερώθηκε για τα λαϊκά μαθήματα που κάνει και φέτος το Εργατικό Κέντρο. Οι εκπαιδευτικοί των λαϊκών μαθημάτων ενημέρωσαν για την προσπάθεια που γίνεται αφιλοκερδώς στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Όπως ανέφερε στο σύντομο χαιρετισμό, η Παναγιώτα Γρηγοριάδου εκ μέρους των καθηγητών των Λαϊκών Μαθημάτων, «η προσφορά αυτή δεν έχει καμιά σχέση με τις κάθε λογής φιλανθρωπικές δράσεις, γιατί δεν αποσκοπεί μόνο στην ανακούφιση, αλλά κυρίως στην αγωνιστική αφύπνιση και διεκδίκηση της μόρφωσης και της ζωής που δικαιούνται οι εργάτες και τα παιδιά τους» . Αρκετοί μαθητές ανανέωσαν την εγγραφή τους για την φετινή χρονιά, νέοι εκπαιδευτικοί δήλωσαν ότι θέλουν να συμμετέχουν αλλά αρκετοί ήταν και εκείνοι που ζήτησαν πληροφορίες για τα τμήματα και ενημερώθηκαν από τους υπευθύνους.

Στο πραγματικά συγκινητικό κλείσιμο της ομιλίας της ανέφερε:  «Είμαστε και θα είμαστε εδώ μέχρι να γίνει κατορθωτό όλοι οι μαθητές ν’ απολαμβάνουν ισότιμη εκπαίδευση. Το χαμόγελο και το «ευχαριστώ» από καρδιάς των μαθητών και των γονέων τους μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε. Καμιά δυσκολία δεν μπορεί να μας σταματήσει να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας. Να προσπαθούμε μαζί τους, να δίνουμε πνοή στα όνειρα τους. Δεν θα σταματήσουμε να βοηθάμε, όσο το δυνατό περισσότερα παιδιά της “τάξης” μας να προοδεύουν στο σχολείο και στη ζωή τους. Να τους δίνουμε εφόδια κι ευχόμαστε να γίνουν αυτοί, οι αυριανοί «πολλαπλασιαστές της ταξικής αλληλεγγύης», μέχρι να καταφέρουμε να φτιάξουμε αυτή την κοινωνία που λέει και το σημερινό μας σύνθημα «χωρίς εκμετάλλευση – πολέμους – προσφυγιά».

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ν. Εξαρχος έκανε αναφορά στη νέα κυβέρνηση η οποία όπως είπε θέλει γρήγορα να ξεμπερδεύει με όσα δικαιώματα κρατήθηκαν με σκληρούς αγώνες μέσα στην κρίση, να ολοκληρώσει το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας και πλήρους ελευθερίας των μεγαλοεργοδοτών να ξεζουμίζουν χωρίς κανένα εμπόδιο τους εργαζόμενους.

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του ανέφερε: ότι από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αλλά και από τα πρώτα μέτρα που προωθεί, είναι φανερό ότι με το δόγμα «νόμος και τάξη» θα επιδιώξουν να επιβάλλουν τον συμβιβασμό με τα ψίχουλα, τη ζωή στην πρέσα και τους αβάσταχτους φόρους και τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060, την υποταγή του εργαζόμενου λαού στις συνεχείς απώλειες στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές «για να μην διαταραχθεί η επάνοδος στην κανονικότητα».

Απέναντί τους χτίζουμε, με κόπους, δυσκολίες, με τα λάθη μας και τα σωστά μας, ένα κίνημα που διεκδικεί σύγχρονους όρους δουλειάς, αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, διεύρυνση των κοινωνικών παροχών. Κίνημα ζωντανό που θα σφυρηλατεί την ενότητα των εργαζομένων μέσα στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, με σωματεία πραγματικά με δράση και υπόσταση, ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων σε συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες και όχι εργοδοτικούς γραφειοκρατικούς μηχανισμούς που στήνονται από εργοδότες, κυβερνήσεις, νόθες διαδικασίες και μπράβους της νύχτας. Με σωματεία ταξικά σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Αναφέρθηκε στους μαθητές καθώς η μέρα του γλεντιού συνέπεσε με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στις σχολές. Έδωσε συγχαρητήρια σε όσους μαθητές και φυσικά στις οικογένειές τους, κατάφεραν να ξεπεράσουν εμπόδια και δυσκολίες, και να περάσουν στις σχολές της επιλογής τους. Ενώ ιδιαίτερα συγχαρητήρια έδωσε στους μαθητές και τους καθηγητές των λαϊκών μαθημάτων που έδωσαν τη μάχη των πανελλαδικών στηριζόμενοι στην ανεκτίμητη αλληλεγγύη των εργατικών σωματείων .

Αναφορά έγινε και για τη χρήση των δημοσίων χώρων, των πάρκων, των πλατειών της πόλης. Οι δημόσιοι χώροι ανέφερε, πρέπει να αξιοποιούνται προς όφελος του λαού, των λαϊκών οικογενειών, των παιδιών τους. Να αξιοποιηθούν από αυτούς που τους ανήκουν. Να μπορούν οι φορείς του κινήματος, πολιτικές δυνάμεις, πολιτιστικοί σύλλογοι να τους χρησιμοποιούν για τις εκδηλώσεις, τις δραστηριότητες τους. Η απερχόμενη δημοτική αρχή έβαλε εμπόδια και τελικά αρνήθηκε δημόσιους χώρους σε πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σε όλη της τη θητεία δεν έδωσε καμία χρονιά την Πλατεία για το γλέντι, δεν δίνει το πάρκο Λιθαρίτσια, δεν δίνει το θεατράκια στη Σκάλα. Ευελπιστούμε ότι η νέα δημοτική αρχή δεν συνεχίσει στην ίδια ρότα»

Τέλος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου αναφέρθηκε στη μεγάλη απώλεια, του Σταύρου Καψάλη, που κάθε χρόνο άνοιγε το γλέντι στην πλατεία. «Ενός ανθρώπου απλού, που δεν δίστασε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους αγώνες του λαού μας, τραγουδώντας τον πόνο, τη χαρά και την αγωνία του. Που υπηρέτησε με εντιμότητα, ειλικρίνεια και συνέπεια το δημοτικό τραγούδι. Ενός καλλιτέχνη που η απουσία του «βαραίνει» το σημερινό μας γλέντι.

Αφιερωμένο στη μνήμη του Σταύρου Καψάλη ήταν και το μοιρολόι με το οποίο ξεκίνησε το γλέντι ο Βασίλης Παπαγεωργίου, ο οποίος σε ένα μικρό αφιέρωμα συνόδευσε με το κλαρίνο του μερικά από τα αγαπημένα τραγούδια του μεγάλου καλλιτέχνη, από αυτά που ο Σταύρος Καψάλης έπαιζε πάντα στις γιορτές. Η παραδοσιακή μουσική συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο ηπειρώτικο γλέντι που πλέον έχει καθιερωθεί να σηματοδοτεί το κλείσιμο του καλοκαιριού στην πόλη.

Κατά τη διάρκεια του γλεντιού έγινε και η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς, με τους τυχερούς λαχνούς να βρίσκονται αναρτημένοι στο sitε του Εργατικού Κέντρου : www.eki.com.gr

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments