Σάββατο , 23 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Ο Δ.Μήτσης ,πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου απαντά στην άποψη του Σ.Μαντά προέδρου του Κέντρου Μελετών Πέτρινων Γεφυριών(«δεν υπάρχει λόγος να χτιστεί το Γεφύρι της Πλάκας ξανά»)-Για μας αποτελεί ένα μνημείο ,μια ταυτότητα,μια εικόνα

Ο Δ.Μήτσης ,πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου απαντά στην άποψη του Σ.Μαντά προέδρου του Κέντρου Μελετών Πέτρινων Γεφυριών(«δεν υπάρχει λόγος να χτιστεί το Γεφύρι της Πλάκας ξανά»)-Για μας αποτελεί ένα μνημείο ,μια ταυτότητα,μια εικόνα

10428640_10204703377578840_7805572840134152248_nΑπό:Γιώργος Γκόντζος–  “Η αντιμετώπιση της Γέφυρας της Πλάκας ως ένα  άλλο πέτρινο γεφύρι Ηπειρώτικο, δεν ακολουθεί το γενικότερο αίσθημα που έχουμε εμείς οι Τζουμερκιώτες γι’ αυτό.Για μας αποτελεί ένα μνημείο ,μια ταυτότητα,μια εικόνα που ταυτίζεται με την περιοχή μας”. Αυτό τόνισε ο Δημήτρης Μήτσης Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου , στην εκπομπή “.ό,τι πεις εσύ” (Γιώργος Γκόντζος) ,στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων απαντώντας σε πρόσφατη συνέντευξη του Σπύρου Μαντά προέδρου του Κέντρου Μελετών Πέτρινων Γεφυριών ο οποίος ,στην ίδια εκπομπή ,διατύπωσε πριν λίγες μέρες την άποψη ,πως «δεν υπάρχει λόγος να χτιστεί το Γεφύρι της Πλάκας ξανά»  ,προσθέτοντας χαρακτηριστικά : «Δεν πρόκειται για αναστήλωση.Πρόκειται για κατασκευή…Πρόκειται για μνημείο,αυτό τι σημαίνει ,πως κουβαλά μνήμες .Εδώ δεν θα έχουμε πια μνημείο ,θα έχουμε ένα έργο που έκανε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση  , μετά  και τις εργασίες  πόσο θα πλησιάζει το τελικό αποτέλεσμα στην αρχική μορφή του Γεφυριού, ο πρόεδρος  του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου είπε: “Η Ακρόπολη μετά τις παρεμβάσεις του Κορρέ θα είναι η ίδια;.Θα είναι η ίδια.Γιατί οι άνθρωποι δίνουν αυτή την μυθοπλαστική διάσταση πάνω σε ένα μνημείο.Ένα μνημείο πρέπει να διατηρείται στο χρόνο και όπως το παραλάβαμε , να το παραδώσουμε. Τώρα ,το πόσο κοντά θα είναι, πόσο κοντά θα είναι η παρέμβαση μιας αναστηλώσεως;Όλοι δεσμεύονται ότι θα είμαστε πάρα πολύ κοντά..”  .

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στην πορεία των εργασιών και σημείωσε μεταξύ άλλων πως 9000 περίπου πέτρες του Γεφυριού έχουν αναγνωριστεί ψηφιακά που ακριβώς βρίσκονταν στο μνημείο πριν την κατάρρευσή του ,έχουν ελεγχθεί και γίνεται καθαρισμός πριν να επανατοποθετηθούν.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Δημήτρης Μήτσης ανέδειξε την διαφωνία του συλλόγου στις διαδικασίες για την επέκταση του ήδη υπάρχοντος ή την δημιουργία νέου κυττάρου στον ΧΥΤΑ Ελληνικού,υπενθυμίζοντας και τις αντιδράσεις στο παρελθόν κατοίκων και φορέων για την λειτουργία του ΧΥΤΑ στην συγκεκριμένη περιοχή.

Τέλος αναφέρθηκε στην πρόταση του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου για την “Παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων του Αράχθου” στην οποία σημειώνονται και τα εξής:

“Ο Σύλλογος Προστασίας Αράχθου στα πλαίσια του συνεχούς αγώνα ενάντιων της όλο και αυξανόμενης ρύπανση αλλά και της διασφάλισης της ποιότητας των υδάτων του Αράχθου προτείνει στις άνωθεν Δημοτικές Αρχές να προχωρήσουν σε ελέγχους της ποιότητας των νερών στον ποταμό στα πρότυπα του Δ. Ζίτσας.

Πιο συγκεκριμένα, η δημοτική αρχή του Δ.Ζίτσας έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τον έλεγχο της ποιότητας των νερών στη τάφρο Λαψίστας και τον ποταμό Καλαμά μέσω του Εργαστηρίου Υγιεινής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Όσο αφορά τον Άραχθο, που είναι ένας από τους σημαντικότερους ποταμούς της χώρας και της Ηπείρου με πλούσιους υδροβιότοπους τόσο στις εκβολές του όσο και στην λίμνη του Πουρναρίου, έχει αφεθεί δίχως καμιά περιβαλλοντική προστασία.

Η λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α Ελληνικού σε χώρο ακατάλληλο και μια ανάσα από τον Άραχθο, η παρουσία πολλών & δυστυχώς ανεξέλεγκτων κτηνοτροφικών –  πτηνοτροφικών μονάδων πλησίον του ποταμού αλλά και το ενδεχόμενο μελλοντικής υδροδότησης περιοχών της Άρτας από τον Άραχθο πιστεύουμε ότι καθιστούν επιτακτική την σύναψη τέτοιου είδους συμβάσεων.”

Ακούστε την συνέντευξη.

Δείτε Επίσης

Σ.Σούρλας-Η απόπειρα να αξιολογηθεί  η ψήφος  μεγάλης  ομάδας πολιτών  με ψυχιατρικούς όρους ,είναι μια,εγκληματικού τύπου, πρακτική

  Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])—   Ποια είναι τα  αίτια, ποιες οι ερμηνείες  για  το φαινόμενο που ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments