Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Πλούσια παρακαταθήκη σε μελέτες και έργα αφήνουν τα Τμήμα Πρασίνου και Κινητικότητας

Πλούσια παρακαταθήκη σε μελέτες και έργα αφήνουν τα Τμήμα Πρασίνου και Κινητικότητας

Αδιάκοπη είναι η προσπάθεια του Τμήματος Πρασίνου και του τομέα Κινητικότητας του Δήμου Ιωαννιτών σε ότι αφορά τον προγραμματισμό και την ωρίμανση έργων – παρεμβάσεων, όπως τόνισε σήμερα με δηλώσεις της η αρμόδια αντιδήμαρχος, Ελένη Βασιλείου.

Η κ. Βασιλείου αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες που έχει προχωρήσει το Τμήμα Πρασίνου και συγκεκριμένα στο στάδιο ωριμότητας μελετών που αφορούν έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2019.

Τμήμα Πρασίνου

Όπως ανέφερε, σε ότι αφορά τον Τομέα Πρασίνου κι έχοντας υπόψη την αναγκαιότητα θωράκισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και την αύξηση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο του έργου «προστασία ανάδειξη και διαμόρφωση σε χώρο δασικής αναψυχής του δασυλλίου Γορίτσας (Εφύρας – Ζευγάρια), προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.

Η μελέτη περιλαμβάνει καθαρισμό φυτικού υλικού – φύτευση νέου – αναβάθμιση ομβροδεξαμενών και πυρόσβεσης, δημιουργία μονοπατιών – τοποθέτηση καθισμάτων – ανάπλαση του χώρου του παλιού πυροβολείου με την τοποθέτηση σκιάστρων και καθισμάτων.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν ευπρεπισμένο, επισκέψιμο, ασφαλές, ανθεκτικό αστικό δασύλλιο.

Παράλληλα κάνουμε προσπάθειες και ήδη βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για ανεύρεση χρηματοδότησης και χορηγιών για αναδάσωση με πλατύφυλλα και τραχεία πεύκη σε έκταση 30 περίπου στρεμμάτων σε χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου Ιωαννιτών», σημείωσε η κ. Βασιλείου.

Παράλληλα, ετοιμάζεται η μελέτη προμήθειας αστικών αντικειμένων που περιλαμβάνει τραπεζοκαθίσματα, παγκάκια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πινακίδες για να τοποθετηθούν σε κοινόχρηστους πράσινους χώρους.

Τομέας Κινητικότητας

Στον τομέα της Κινητικότητας έχουν αποστείλει στα αρμόδια Υπουργεία για εγκρίσεις και γνωμοδοτήσεις βάση νομοθετικού πλαισίου το «Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» του Δήμου μας και αναμένονται οι εξελίξεις γιατί δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν η νέα κυβέρνηση θα δρομολογήσει αλλαγές ώστε να μπορέσει να λάβει την τελική έγκριση παραλαβής από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Επίσης, παρόλο που έχουν στείλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για υποβολή στο Πρόγραμμα Φιλόδημος από τον Μάιο για χρηματοδότηση προμήθειας εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση σύγχρονων στεγάστρων στάσεων αστικών μεταφορών προϋπολογισμού 150.000 ευρώ που αφορά την προμήθεια 45 στεγάστρων, ακόμη δεν υπάρχει έγκριση ή έστω κάποια απάντηση.

Εξάλλου, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη ύψους 150.000 ευρώ με τίτλο: «Βελτίωση προσβασιμότητας για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» και αφορά στην ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου μπροστά από το συγκρότημα της Ακαδημίας η οποία περιλαμβάνει ανάπλαση και επέκταση πεζοδρομίων, προσβασιμότητα, τοποθέτηση κατάλληλης οριζόντιας και κάθετης σήμανσης με τοποθέτηση θερμοπλαστικών υλικών στις διαβάσεις, καθώς και τοποθέτηση αστικών αντικειμένων και πρασίνου επί των πεζοδρομίων.

Τέλος, η κ. Βασιλείου δήλωσε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών είναι έτοιμος, με προτάσεις, προκειμένου να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί στις δράσεις που εμπίπτουν στον τομέα της Κινητικότητας στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στην πρόσκληση για το επιχειρησιακό πρόγραμμα που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η Περιφέρεια Ηπείρου.

«Εργαζόμαστε μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας μας με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών, με έργα και παρεμβάσεις αναβάθμισης της καθημερινότητας. Ελπίζουμε να αξιοποιηθούν κατάλληλα την επόμενη δημοτική περίοδο», κατέληξε στις δηλώσεις της η κ. Βασιλείου.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments