Κυριακή , 10 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Τα κτηριακά προβλήματα της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων και οι προσπάθειες αντιμετώπισής τους

Τα κτηριακά προβλήματα της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων και οι προσπάθειες αντιμετώπισής τους

Σε ανακοίνωση της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης αναφέρονται τα εξής:

“Η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει και από τη θέση αυτή αρχικώς και ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Θωμά Μπέγκα, για την αμεσότατη και αποτελεσματικότατη επέμβασή του στην εξεύρεση λύσης στο θέμα της αρχιτεκτονικής αποτύπωσης του κτηρίου της Βιβλιοθήκης καθώς και τον Πολιτικό Μηχανικό   κ. Κωνσταντίνο Γ. Μπάκα και τους συνεργάτες του για την άμεση υλοποίηση της, την ανιδιοτελή υποστήριξη και την άψογη επαγγελματική συνεργασία.

Επιτέλους, μετά από ογδόντα οκτώ χρόνια, όταν το 1931 τίθενται τα θεμέλια των Δημοτικών Λουτρών, το κτήριο αυτό, σε σχέδια Περικλή Μελίρρυτου, αποκτά επίσημη αρχιτεκτονική αποτύπωση. Είναι μια στιγμή ιστορική, ώστε η Ζωσιμαία να έχει μία στέγη αντάξια της για να μπορεί να πραγματοποιεί στο ακέραιο τους πολλαπλούς ρόλους που καλείται να εκπληρώσει.

Χάρις στην αποφασιστική αυτή κίνηση του Δημάρχου και τη δωρεά του κ. Μπάκα δρομολογείται πλέον η έκδοση οικοδομικής άδειας, με τα συν αυτής, σε μια προσπάθεια, αναμόρφωσης και ανάδειξης της Ζωσιμαίας, η οποία έχει ξεκινήσει εναγωνίως από το 2013.

Θεωρούμε ότι όταν ολοκληρωθεί το έργο, το νεοκλασικό αυτό κτήριο θα λάμπει στο κέντρο των Ιωαννίνων και θα ελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες που θα έχουν πλέον πρόσβαση σε ένα σύγχρονο, ασφαλές και άρτια εξοπλισμένο κτήριο, ανταποκρινόμενο στο ιστορικό χαρακτήρα της Βιβλιοθήκης των Εθνικών μας Ευεργετών αλλά και της διαχρονικής κουλτούρας αυτής της πολυπολιτισμικής μοναδικής πόλης.

Τέλος, δε θα θέλαμε να παραλείψουμε τις ολόθερμες μας ευχαριστίες προς τις κ.κ. Βάβα Λαμπρινή και Τσέτσου Μαρία, Μηχανικούς της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Ηπείρου για τις πολύτιμες συμβουλές τους.

Ενέργειες όπως αυτή εκπέμπουν ένα αέρα αισιοδοξίας και προόδου μιας πόλης, που παρά την οικονομική κρίση είναι στραμμένη στο μέλλον έχοντας ως σταθερό υπόβαθρο τις ευεργεσίες του παρελθόντος.

 

Δείτε Επίσης

Πέτρος Μπελέρης στο Δ/Ρ : «Η δίκη και η απόφαση είναι «μία τιμωρία της ελεύθερης ψήφου. Μία τιμωρία της δημοκρατίας….»

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης πράξης της δίκης ΠΑΡΩΔΙΑ  και την καταδικαστική απόφαση ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments