Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Τι σημαίνει για τις τράπεζες ο αιφνιδιασμός της ΕΚΤ

Τι σημαίνει για τις τράπεζες ο αιφνιδιασμός της ΕΚΤ

1a1Το ακριβό μαξιλάρι του ELA

Με απόφασή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σφίγγει τον κλοιό ρευστότητας απέναντι στο ελληνικό δημόσιο ακυρώνοντας το αξιόχρεο των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου.
Oι επιπτώσεις για τράπεζες είναι υπαρκτές, παρά τα όσα περί του αντιθέτου λέγονται από το υπουργείο οικονομικών.

Το βασικό επιχείρημα της τράπεζας είναι η ανυπαρξία ή αδυναμία ολοκλήρωσης της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στήριξης. Για την επαναφορά αναγνώρισης του αξιόχρεου των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου η ΕΚΤ βάζει πλέον όρο την αποδοχή ενός νέου προγράμματος-μνημονίου.

Το ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA για να καλύψουν την ακύρωση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ υπολογίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 40 με 50 δισ. ευρώ.

Η αύξηση του ELA δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητη και τις σχετικές αποφάσεις τις παίρνει κάθε φορά αιτιολογημένα το Δ.Σ. της ΕΚΤ.

Της απόφασης αυτής είχε προηγηθεί η ανανέωση για δύο εβδομάδες της παροχής ρευστότητας μέσω του ΕLA.

Η βασική επίπτωση για τις ελληνικές τράπεζες είναι το κόστος δανεισμού. Οι τράπεζες μέχρι την 11η Φεβρουαρίου μπορούν να δανείζονται από την ΕΚΤ προσφέροντας ως εγγυήσεις ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με επιτόκιο δανεισμού 0,05%.

Από την 11η Φεβρουαρίου και για δύο εβδομάδες θα έχουν το μαξιλάρι του ELA με επιτόκιο όμως 1,55%.

Ο δανεισμός μέσω του έκτακτου μηχανισμού μπορεί να εκτιναχθεί στα 50 δισ. ευρώ.

Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα.

Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας.

Προς ρήξη Τσίπρα – Μέρκελ

Τουλάχιστον ως ασφυκτικές μπορεί να χαρακτηριστούν οι πιέσεις που δέχεται η Αθήνα από τους δανειστές.

Στην κορυφή της συντονισμένης επίθεσης είναι η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα η οποία με μία αιφνιδιαστική απόφαση σφίγγει τον κλοιό της ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ακυρώνοντας το αξιόχρεο των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση με τον Γιάννη Βαρουφάκη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επικοινώνησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό μετά την επιστροφή του από το Παρίσι για να πάρει την απάντηση ότι δεν υποχωρεί και τον δεσμεύει απόλυτα η πρόσφατη λαϊκή εντολή και στη βάση αυτή θα συνεχίσει να αναζητεί συμφωνία με τους εταίρους.

Όλα δείχνουν ότι τελικά η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποφύγει τη σύγκρουση με τη Γερμανία που από χθες σέρνει το χορό των πιέσεων.

Μάλιστα οι πιέσεις θα ενταθούν στην συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με τον γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε σήμερα στις 12.30.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA από γερμανό αξιωματούχο που δεν κατονομάζεται το Βερολίνο ξεκαθάριζει ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω βοήθεια για την Ελλάδα εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της και δεν υπάρχει πρόγραμμα και θα είναι ιδιαίτερα προβληματική η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο συγκεκριμένος αξιωματούχος αναφέρει ότι το Βερολίνο δεν δέχεται εκβιασμούς και δεν φοβάται μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη παρά το γεγονός ότι δεν την επιθυμεί.

Μάλιστα όπως αποκαλύφθηκε η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα βοήθειας θα συνδέεται με επιτήρηση, έχει απορρίψει το κούρεμα όπως και την σύνοδο για το χρέος. Με λίγα λόγια έχει απορρίψει όλες τις προτάσεις της Ελλάδας και επιθυμεί να συνεχιστεί το μνημόνιο ως έχει και να υπάρξει μια νέα συμφωνία στο ίδιο πλαίσιο.

Σκληρή στάση τηρεί και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Μπορεί να μίλησε με θερμά λόγια μπροστά στις κάμερες με τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο στη συνέχεια ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των ευρωπαίων εταίρων της. Μόλις ο κ. Τσίπρας υποχωρήσει, θα μπορούσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να κάνουν κάποια πράγματα για την Ελλάδα αναφέρει ο κ. Σούλτς.

Μιλώντας στην εφημερίδα Handelsbatt ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση πως είτε θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους Ευρωπαίους εταίρους είτε θα κινδυνέψει με χρεοκοπία αν δεν το κάνει, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Εάν η Ελλάδα προβεί σε μονομερή αλλαγή των συμφωνιών, η άλλη πλευρά δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένη να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις», τόνισε ο κ. Σουλτς.

Η ελληνική πλευρά συνεχίζει τις επαφές της στο εξωτερικό, ενώ αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις αυξανόμενες πιέσεις, εκτιμώντας, ειδικά για την ΕΚΤ, ότι θέλει να πιέσει το Eurogroup να υπάρξει γρήγορα απόφαση για την Ελλάδα.

newsbeast

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments