Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Το όραμα δεν ήταν παρά εντολές του ΟΟΣΑ και της ΕΕ

Το όραμα δεν ήταν παρά εντολές του ΟΟΣΑ και της ΕΕ

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων Παν/μίου Ιωαννίνων αναφέρονται τα εξής: 

Έχουν περάσει σχεδόν 6 μήνες από την εκλογή των νέων Πρυτανικών Αρχών. Η εκλογή τους συνέπεσε  με την «απορρόφηση» του ΤΕΙ Ηπείρου. Το όραμα κάποιων για το μεγάλο Πανεπιστήμιο της Ηπείρου, που δεν ήταν παρά εντολές του ΟΟΣΑ και της ΕΕ για χτύπημα της Δημόσιας Εκπαίδευσης, ήρθε σε μια στιγμή που το Δημόσιο Πανεπιστήμιο μετρούσε χρόνια μνημονιακών πολιτικών. Πολιτικών που έφεραν τεράστιες περικοπές στη χρηματοδότησή του, κούρεμα των αποθεματικών του και τραγική μείωση του προσωπικού του (σε μέλη Διοικητικών Υπαλλήλων, ΔΕΠ, και όλων των κατηγοριών εργαζομένων). Η αναπλήρωση των αναγκών με τις λίγες προσλήψεις συμβασιούχων υπό το καθεστώς μεσαιωνικών σχέσεων εργασίας, τείνει να γίνει η συνήθης πρακτική.

Μόλις σβήσανε λοιπόν «τα φώτα της γιορτής» βρεθήκαμε όλοι μας, ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς,  μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα που αφορά στην εργασία μας αλλά και στο λειτούργημα που θα έπρεπε να επιτελεί ένα Δημόσιο Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Γνωρίζαμε τις δυσκολίες και τις είχαμε εδώ και καιρό επισημάνει σαν Σύλλογος Διοικητικών με έγνοια πάνω από όλα στην φροντίδα και την εξυπηρέτηση των φοιτητών.

Ο εργασιακός «εκφοβισμός» σε όλα τα επίπεδα των εργασιακών σχέσεων είναι πλέον πραγματικότητα και το πρόσωπο του εμφανίστηκε έντονα και σχεδόν στο σύνολο των διοικητικών υπηρεσιών του Ιδρύματος. Οι μεθοδεύσεις και η εμμονική πρακτική των Πρυτανικών Αρχών για αλλαγές που θεωρούν ότι θα βελτιώσουν τη λειτουργία του Ιδρύματος απέχουν πολύ από την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αυτό έχει.

Ο εξαναγκασμός σε παραίτηση των Προϊσταμένων νευραλγικών Τμημάτων και Διευθύνσεων, και η πολιτική του «ουδείς αναντικατάστατος» με την εύρεση των απαραίτητων χρησίμων που θα εκτελέσουν με εκπτώσεις από το γράμμα του νόμου τις άνωθεν εντολές, όπως κυνικά μας ανακοινώθηκε, αναρωτιόμαστε εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και το καλό του Ιδρύματος?

Η εργασιακή πίεση, στο βωμό της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση έχει φέρει τις Αρμόδιες Υπηρεσίες του Ιδρύματος σε αδυναμία τέλεσης του έργου τους. Η συκοφάντηση συναδέλφων μετά από την έκφραση των τεκμηριωμένων αντιθέσεων τους σε παράτυπες εντολές και πιέσεις που δέχονται στο αντικείμενο των καθηκόντων τους, δεν έχει σταματημό. Οι κατά περιπτώσεις προσπάθειες παράκαμψης των Αρμοδίων Υπηρεσιών και οι υποδείξεις διαδικασιών, μη σύννομων, αναρωτιόμαστε ποιόν ωφελούν και γιατί επιβάλλονται τόσο επιτακτικά.

Η «ανάπτυξη» του Ιδρύματος που ενστερνίζεται η Πρυτανεία, δυστυχώς γίνεται σε βάρος των υπαρχόντων υποδομών. Αμφιβάλουμε εάν πλέον είναι δυνατό με τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες μας, να τηρηθούν οι στοιχειώδεις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας, φοιτητών και εργαζομένων.

Η προκλητική κάλυψη της λειτουργίας της Επιτροπής Ερευνών και η προσπάθεια ένταξης των ΝΠΙΔ επιχειρήσεων ΠΕΚ (Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα) στο Ίδρυμα με οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους του Πανεπιστημίου, αμαυρώνουν τις  υποτιθέμενες προθέσεις για την προστασία της Δημόσιας Εκπαίδευσης και του Δημοσίου χαρακτήρα των Πανεπιστημίων μας.

Οι ενστάσεις και αντιρρήσεις που δικαίως εκφράστηκαν από τον Σύλλογο Διοικητικών για τα παραπάνω θέματα στη Σύγκλητο του Ιδρύματος μαζί με την υπεράσπιση των αιτημάτων των φοιτητικών συλλόγων, αντιμετωπίστηκαν χωρίς επιχειρήματα αλλά για μία ακόμα φορά με προσωπική επίθεση και συκοφάντηση της Προέδρου του.

Έχουμε διαπιστώσει δυστυχώς ότι οι Πρυτανικές Αρχές επαφίενται  στην καλή διάθεση και στην δήθεν καλή πρόθεση όλων, για την λειτουργία του Ιδρύματος. Δεν εμπιστεύεται τις Υπηρεσίες της και ομόφωνα «αποφασίζει και διατάζει».

Εμείς όμως, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παίρνουμε καθαρή θέση με αποφάσεις των Γενικών μας Συνελεύσεων. Δουλεύουμε κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο το οποίο υπηρετούμε,  και μόνο αυτό. Δεν εξυπηρετούμε καριέρες, προσωπικές επιδιώξεις και πολιτικές κανενός, πόσο μάλλον δε όταν αυτές αντιστρατεύονται στα δημοσιοϋπαλληλικά μας καθήκοντα τα οποία γνωρίζουμε πολύ καλά.

Στεκόμαστε στο πλάι των φοιτητών για Δημόσια και Δωρεάν παιδεία για όλο το λαό και αγωνιζόμαστε μαζί τους.

Τέλος, σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που ζούμε σαν εργαζόμενοι θα σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον και όλοι μαζί συλλογικά και με αξιοπρέπεια θα αντισταθούμε. Όσο και αν προσπαθούν αυτές οι πολιτικές να σπείρουν την ανθρωποφαγία μεταξύ μας εμείς ξέρουμε καλά ποιο είναι το συμφέρον μας. Η αλληλεγγύη και η συλλογικότητα.  Αύριο μπορεί ο καθένας μας να είναι στη θέση των συναδέλφων που συκοφαντήθηκαν.

Οι Πρυτανικές Αρχές έχουν ήδη δημιουργήσει μία απαράδεκτη εργασιακή κατάσταση στο Δημόσιο Ίδρυμα που υπηρετούν. Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση των συναδέλφων που εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση, σαν πρώτο βήμα και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για δουλειά με αξιοπρέπεια.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments