Σάββατο , 3 Ιουνίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / ΥΓΕΙΑ / Ανάκληση της καθαίρεσης στελεχών της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ζητά το Ν.Τ. Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ

Ανάκληση της καθαίρεσης στελεχών της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ζητά το Ν.Τ. Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ

Την ανάκληση των παράνομων αποφάσεων για καθαίρεση υπηρεσιακών στελεχών της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, απαιτεί το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωση που ακολουθεί:

            «Το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, μετά από καταγγελίες συνάδελφων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που καθαιρέθηκαν με παράνομη απόφαση του Διοικητή, συνεδρίασε και με απόφασή του επαναβεβαιώνει τις διαχρονικές θέσεις των εργαζομένων στο δημόσιο και των συνδικαλιστικών οργανώσεών τους για την αναγκαιότητα οι κρίσεις και οι τοποθετήσεις των συναδέλφων σε θέσεις ευθύνης να γίνονται με απόφαση των αρμόδιων οργάνων (Υπηρεσιακά Συμβούλια, Συμβούλια Επιλογής). Όργανα που κατά την κρίση τους θα παίρνουν υπόψη τους τα κριτήρια εκείνα, τα οποία θα παρέχουν όλα τα εχέγγυα της αξιοκρατίας και της αμεροληψίας και θα κόβουν τον «ομφάλιο λώρο» της εξάρτησης της δημόσιας διοίκησης από το κομματικό σύστημα εξουσίας. Σε περίπτωση, δε, άμεσων υπηρεσιακών αναγκών, οι οποίες θα προκύπτουν από συνταξιοδοτήσεις ή παραιτήσεις, να εφαρμόζονται οι διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.

              Είναι προφανές ότι η πολιτική ευθύνη των κυβερνήσεων διαχρονικά να μην προχωρούν, παρά την ύπαρξη θεσμικού πλαισίου, σε υπηρεσιακές επιλογές στις θέσεις ευθύνης μέσα από κρίσεις στόχο είχαν και έχουν να κρατούν σε ΟΜΗΡΕΙΑ τους συναδέλφους και ταυτόχρονα να ικανοποιούν και να εξυπηρετούν το κομματικό τους ακροατήριο.

              Σε ένα βαθιά εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας με τραγικές ελλείψεις προσωπικού και διαλυμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, οι καρατομήσεις αποτελούν μέρος της προσπάθειας τρομοκράτησης των υγειονομικών για να καμφθούν οι αντιδράσεις και να περάσει ανεμπόδιστα η χυδαία προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι έχει κάνει το καλύτερο δυνατό για το δημόσιο σύστημα υγείας. Το αποδεικνύουν οι απειλές για πειθαρχικές διώξεις σε όσους νοσήσουν από Covιd-19 (Γ.Ν. Πτολεμαίδας, ΠΓΝ Ηρακλείου) και οι κλήσεις σε απολογία 3 γιατρών στο ΑΟΝΑ Άγιος Σάββας. Το αποδεικνύει η διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, καθώς και οι αστυνομικές «επισκέψεις» στα σπίτια του προέδρου και του γραμματέα της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Καρδίτσας, επειδή καλούσαν σε διεκδικήσεις θωράκισης των δομών υγείας.  

              Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, καταγγέλλει τον Διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ο οποίος -εν μέσω πανδημίας και ενώ οι εργαζόμενοι δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση του «αοράτου εχθρού»- με αυθαίρετη και παράνομη απόφαση καθαίρεσε, υποβίβασε και μετακίνησε αναιτιολόγητα στελέχη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας. Η απόφασή του έγινε χωρίς την ύπαρξη εισήγησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Νοσοκομείου.

Υπενθυμίζει στον κ. Διοικητή το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο:

Νόμος 4369, Άρθρο 30 Μεταβατικές διατάξεις, όπως διατηρήθηκε και ΙΣΧΥΕΙ με το Ν.4674/2020:

1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου:

α) Έως την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου ή ειδικών διατάξεων, καθήκοντα προϊσταμένων εξακολουθούν να ασκούν οι κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου προϊστάμενοι

β) Η θητεία των ανωτέρω προϊσταμένων λήγει αυτοδικαίως με την επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου»

              Μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ (ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 928-16/11/2018), με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, έχει καταγγείλει διαχρονικά τις διοικήσεις που δεν τηρούν το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και προχωρούν σε ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ καθαιρέσεις – τοποθετήσεις. Για το θέμα των παραβιάσεων του σχετικού Πλαισίου κατέθεσε στις 20-02-2017 Μηνυτήρια Αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου(!!), όπου αναφέρει ότι «με τις διατάξεις του νόμου 4336/2016 εισήχθη νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων τροποποιώντας το ήδη υφιστάμενο. Μέχρι την εφαρμογή παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες για τη διαπίστωση τυχόν τέλεσης ποινικών αδικημάτων και ιδιαιτέρως του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος και τις απιστίας σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας».

              Σύμφωνα λοιπόν με τη Μηνυτήρια Αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η Διοίκηση του ΠΓΝΙ, με την απόφασή της να καθαιρέσει – υποβαθμίσει Στελέχη του Νοσοκομείου, κατά παράβαση του υπάρχοντος Νομικού Πλαισίου, έχει τελέσει ποινικά αδικήματα, αυτά της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας.

              Για τις ίδιες πρακτικές τον Μάιο, τόσο η ΠΟΕΔΗΝ όσο και Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, μετά από πρόταση του Νομαρχιακού Τμήματος, είχαν καταγγείλει τον Διοικητή του Νοσοκομείου Χατζηκώστα.

              Θεωρεί ότι πλευρές της απόφασης του Δ.Σ του Συλλόγου των εργαζομένων που μας κοινοποιήθηκε δεν υπηρετούν και δεν συνάδουν με τις συνολικά διακηρυγμένες θέσεις των συνδικαλιστικών οργάνων της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ και είναι σε αναντιστοιχία ακόμα και με δικιά του, που δημοσιοποιήθηκε το 2018.

              Καλεί:

  • τη Διοίκηση να ανακαλέσει την παράνομη απόφασή της
  • τους συναδέλφους εργαζόμενους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, με αίσθημα ευθύνης να δώσουμε από κοινού τη μάχη για την υλοποίηση των παραπάνω θέσεων και προτάσεων, χωρίς παραταξιακές και κομματικές σκοπιμότητες.»

Δείτε Επίσης

Εθελοντική αιμοδοσία στο Δικαστικό Μέγαρο από πολλαπλούς φορείς των Ιωαννίνων

Το Περιφερειακό Τμήμα Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μαζί με την εθελοντική ομάδα Paguristas, την ...