Τετάρτη , 30 Αυγούστου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Η διαδικτυακή εκδήλωση της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021

Η διαδικτυακή εκδήλωση της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2021

Η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, σχεδίασε πρακτικές διαχείρισης της κρίσης, με σκοπό την προσαρμογή σε μια νέα πραγματικότητα και τον άμεσο συγκερασμό αναγκών και εξυπηρέτησης του κοινού της.

Στην περίπτωση της Ζωσιμαίας, η πανδημία έδρασε ως επιταχυντής στην υφιστάμενη στρατηγική, στον δρομολογημένο ψηφιακό ανασχηματισμό και στον συντονισμό υπηρεσιών. Εξαιτίας τούτης, δημιουργήθηκε η «εικονική τάξη» της Ζωσιμαίας, διαδικτυακά δηλ. τμήματα, που παρέχουν στη Βιβλιοθήκη δίαυλο επικοινωνίας με τους μικρούς φίλους και όχι μόνον.

Έτσι λοιπόν, σχεδιάζει και διοργανώνει ποιοτικές εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, με ποικίλες δράσεις και πρωταγωνιστές πάντα τα παιδιά, σε μια μεγάλη γιορτή για τα γενέθλια του μεγάλου Δανού παραμυθά Hans Christian Andersen. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος σχεδίασε και υλοποίησε διαδικτυακά το πρόγραμμά της, μεταφέροντας το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2021 «Η μουσική των λέξεων».

Το 2021 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού ορίστηκε το Τμήμα των Η.Π.Α. Η βραβευμένη Κουβανο-Αμερικανή συγγραφέας-ποιήτρια, Margarita Engle, έγραψε το εμπνευσμένο μήνυμα και ο παραλήπτης του βραβείου Hans Christian Andersen, ο Βραζιλιάνος εικονογράφος, Roger Mello, σχεδίασε την πολύχρωμη αφίσα.

Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα στα ελληνικά, ενώ η αφίσα με το μήνυμα τυπώθηκε στα ελληνικά από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Δράσεων & Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης Γνώσης και Συναισθήματος της e-Ζωσιμαίας οπτικοποίησε το φετινό μήνυμα, μετατρέποντας την πληροφορία σε οπτικό ερέθισμα, εύκολα κατανοητό σε περισσότερες ηλικίες και δημιούργησε το πρόγραμμα «Λέξεις, λέξεις, λέξεις… η μελωδία της ΕΛΠΙΔΑΣ». «Ένα παιδί από ΒΙΒΛΙΑ», των  James Oliver και Winston Sam, σε εικονογράφηση Jeffers Oliver και μετάφραση του Φίλιππου Μανδηλαρά, από τις εκδόσεις Ίκαρος, αποτελεί την αφόρμηση για φαντασιακούς συνειρμούς…

Το πρόγραμμα της Ζωσιμαίας αξιοποιήθηκε ανήμερα της γιορτής, την περασμένη Παρασκευή, στις 2 Απριλίου, από το 1ο, 7ο και 8ο Δημόσια Νηπιαγωγεία Ιωαννίνων, ενώ παραμένει διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: http://zosimaialib.sch.gr/?lang=el και στο κανάλι της Ζωσιμαίας: https://www.youtube.com/channel/UC7GKyVA38v_t18U96gk-22A.

Οι εκπαιδευτικοί Αρετή Λαγού και Πολυξένη Μούσιου επιμελήθηκαν τη δημιουργία του και την επένδυσή του με παιχνίδια και διαθεματικές δραστηριότητες. Το πρόγραμμα, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τη δημοσίευσή του, είχε 12.735 προβολές, κάτι που αποδεικνύει ότι το διαδίκτυο αποτελεί μια καλή πρακτική, μηδενίζει αποστάσεις και καθιστά την πρόσβαση ελεύθερη για όλους, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, του χρόνου…

Αν και χάνεται η ζεστασιά της διαπροσωπικής επαφής, αυτό αντισταθμίζεται με το γεγονός ότι πολύ περισσότερα παιδιά ωφελούνται μέσω των διαδικτυακών αναρτήσεων της e-Ζωσιμαίας.

Και του χρόνου διά ζώσης!

Δείτε Επίσης

Ο τερματοφύλακας Γ.Αλευράς ,θυμάται εικόνες από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στα Γιάννενα και άλλες ιστορίες….

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— “Εγώ  ξεκίνησα να πηγαίνω γήπεδο  το 1953….Ήμουν 7 χρόνων και μια μέρα ...