Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–
Aντικείμενο της συμμετοχής είναι, η παρουσίαση ηπειρώτικων προϊόντων, οι παραδοσιακές συνταγές (μαγειρεύουμε Ηπειρώτικα), με τη συμμετοχή του Τάσου Τόλη από το Ζεβρό Πρέβεζας, επίτιμου Προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος και επικεφαλής του Γραφείου Ηπείρου και τη συμμετοχή των υπεύθυνων ανά νομό, Αδαμάντιο Δότσιο (Ιωάννινα), Γιάννη Μανίκα (‘Αρτα), Θανάση Βρετό (Πρέβεζα) και ‘Εκτωρα Ιωάννου (Θεσπρωτία ) και όλων των μελών του Γραφείου Ηπείρου.
Γράφτηκε την Άνοιξη του 2016, μετά την ολοκλήρωση του 2ήμερου Πανηπειρωτικού Πανοράματος που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ότι τα εύσημα όλων έλαβαν οι Ηπειρώτες shefs-μάγειροι, που με την εκδήλωση-συμμετοχή «Η Γαστρονομία της Ηπείρου», στα πλαίσια του Πανηπειρωτικού Πανοράματος 2016”, κατενθουσίασαν τους επισκέπτες του Σταδίου Ταε Κβο Ντο, το διήμερο 5 και 6 Μαρτίου 2016. Το ίδιο εγχείρημα θα επιδιωχθεί και φέτος τη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017, στα πλαίσια της ”Πίτας του Ηπειρώτη”, στο ΣΕΦ.
Είναι γεγονός ότι, μεγάλο και αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της θεμελίωσης ενός θεσμού μακράς πνοής αποτέλεσε το «Πανηπειρωτικό Πανόραμα 2016» που συνδιοργάνωσαν η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας και η Περιφέρεια Ηπείρου, το Σάββατο και την Κυριακή 5, 6 Μαρτίου 2016 στο Στάδιο Ταέ Κβον Ντο. Ένα μεγάλο βήμα που αναβαθμίζει και διευρύνει τις συνέργειες που γεφυρώνουν την Αποδημία με τον γενέθλιο τόπο, συνταιριάζοντας Πολιτισμό, Παραγωγή, Γαστρονομία και Αλληλεγγύη, εγγράφοντας τις καλύτερες υποθήκες για το μέλλον.
Τόσο οι επικεφαλείς της Λέσχης, Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας Μίλτος Καρούμπας και ο επίτιμος Πρόεδρος και υπεύθυνος της Λέσχης για την περιφέρεια της Ηπείρου Τάσος Τόλης, όσο και οι άλλοι Ηπειρώτες shefs, Γιάννης Μανίκας, Αθανάσιος Βρεττός, Aντώνης Δότσιος, Kώστας Λίγδας και οι συνεργάτες τους, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, αναδεικνύοντας την Ηπειρώτικη Γαστρονομία, που δυστυχώς είναι ακόμη στα αζήτητα. Και αυτό ήταν το ζητούμενο, τόσο για την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, όπως τόνισε ο Πρόεδρός της Γιώργος Δόσης όσο και για τους Ηπειρώτες shefs, να αναδειχτεί η ηπειρώτικη γαστρονομία και κουζίνα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
Το εγχείρημα αυτό, ύστερα από πρωτοβουλία του Τάσου Τόλη, επαναλαμβάνεται και φέτος, με τη υπόσχεση ότι φέτος θα είναι καλύτερο και πλουσιότερο στα προσφερόμενα εδέσματα και φαγητά.
Και ο Τάσος Τόλης μετ΄επιτάσεως δηλώνει ότι, ”καιρός είναι η Ηπειρώτικη γαστρονομία, να αποκτήσει την ταυτότητα που της λείπει και της αξίζει και να εγκαταλείψουν οι Ηπειρώτες shefs-μάγειροι την εσωστρέφεια του, αναδεικνύοντας έτσι τα ιδιαίτερα μοναδικά γαστρονομικά της ηπειρώτικης κουζίνας πανελλήνια και παγκόσμια, ακόμη και για ένα επιπρόσθετο λόγο, ότι τα ηπειρώτικα προϊόντα είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία ΠΟΠ”.
Ο Τάσος Τόλης καλεί τους Ηπειρώτες και τους φίλους της Ηπείρου, να παραστούν και να γευτούν δωρεάν την Ηπειρώτικη Γαστρονομία, στα πλαίσια της ”Πίτας του Ηπειρώτη 2017”, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017, παράλληλα με το πολυθέαμα των χρωμάτων και των ήχων που θα απολαύσουν από τα δεκάδες χορευτικά και τους καταξιωμένους Ηπειρώτες μουσικούς,
αλλά και στο χορό που θα συμμετάσχουν με την ολοκλήρωση της παρουσίασης των χορευτικών.