Πέμπτη , 31 Αυγούστου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ / ΗΧΗΡΟ «ΠΑΡΩΝ» ΑΠΟ ΠΛΗΘΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

ΗΧΗΡΟ «ΠΑΡΩΝ» ΑΠΟ ΠΛΗΘΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

Το καταπράσινο Ζαγόρι φαίνεται ότι στάθηκε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για περισσότερους από 50 νέους από 7 χώρες της Ευρώπης που συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “YOU.th RO.und TRIP for climate action” (Αρ.Πρ. 614827), με αφορμή την ενεργό κινητοποίηση των νέων στην κλιματική αλλαγή. Οι συμμετέχοντες από τις χώρες Ελλάδα, Αυστρία, Γαλλία, Ρουμανία, Ισπανία, Πορτογαλία και Δανία έδωσαν ηχηρό «παρών», με πολλές ιδέες και αξιόλογες προτάσεις στην Πανευρωπαϊκή Γιορτή Εθελοντισμού, που πραγματοποιήθηκε από τις 11 έως τις 17 Ιουλίου 2021 στην Επέκεινα Χώρα στη Βίτσα του Κεντρικού Ζαγορίου.

Οι νέοι με την υποστήριξη του εξειδικευμένου προσωπικού της Αμκε ΙΑΣΙΣ σε θέματα περιβαλλοντικά, νομικά και κοινωνικά ασχολήθηκαν με τρέχοντα ζητήματα που σχετίζονται με την Κλιματική αλλαγή και τις διαδικασίες ανακύκλωσης. Μέσα από βιωματικά εργαστήρια και δραστηριότητες, οι νέοι χάραξαν προτάσεις πολιτικών πλαισίων αποσκοπώντας στην ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των παρευρισκόμενων χωρών αλλά και στη βελτίωση των ήδη υπαρχόντων πρακτικών δράσης έναντι στην κλιματική αλλαγή.

Για τη σωστή διεξαγωγή προτάσεων για την Κλιματική Αλλαγή, το θέμα αναλύθηκε σε τρεις βασικούς άξονες, τον Περιβαλλοντικό, τον Κοινωνικό και τον Οικονομικό. Με αυτό ως γνώμονα, οι νέοι επέλεξαν τη θεματική που τους αντιπροσώπευε καλύτερα από τις παραπάνω και μέσω διαβουλεύσεων και ανταλλαγής καλών πρακτικών από τις εκάστοτε χώρες προχώρησαν στησύνταξη νομοθετικών προτάσεων με σκοπό να ωθήσουν την Ευρώπη προς ένα βιώσιμο μέλλον. Ανάμεσα στις προτάσεις τους:  η εκπαίδευση των παιδιών για την προστασία και τη σημασία του περιβάλλοντος από μικρή ηλικία, η δημιουργία πλαισίου συνεργασίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων αλλάζοντας και βελτιώνοντας τις υπάρχουσες περιβαλλοντικές διατάξεις, η δημιουργία κοινού χρωματικού κώδικα κάδων ανακύκλωσης, όπως και η δυνατότητα ανακύκλωσης πιο ειδικευμένων απορριμάτων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η σωστή επαναδιάθεση βρώσιμων αποβλήτων και η εμβάθυνση της έρευνας για τη βιωσιμότητα της παραγωγής και χρήσης των βιοκαυσίμων  της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι προτάσεις των νέων παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 15 Ιουλίου στο Θέατρο της Επέκεινα Χώρας, παρουσία των Δημήτρη Χατζόπουλου, προέδρου Επιτροπής Πολιτισμού & Τουρισμού Δήμου Ζαγορίου, Στέφανου Πανακούλια, ICSD, Μιχάλη Στέφανου, προέδρου της ΕΛΜΕ, Νικολάου Εξάρχου, Δημάρχου Κόνιτσας, Δημήτρη Παπαγεωργίου, προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ιωαννιτών, Ελένης Παγκρατίου, εκπροσώπου της Αναπτυξιακής Εταιρίας Ζαγορίου, Δημήτρη Ιωαννίδη, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τσεπελόβου, Αγαμέμνονα Τράστα, από την Ευρωπαϊκή Έκφραση, Θεόδωρου Γκόγκα, Θωμά Τσίκου και Ιωάννας Χριστοδούλου, από το Κέντρων Νέων Ηπείρου, Μαρίας Ροϊδη και Κοσμά Παναγιωτίδη, από την Action Aid Ελλάς, καθώς και νέων της περιοχής.

Το πρόγραμμα, το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του ετήσιου φεστιβάλ YONDER, πλαισιώθηκε με πολλές ακόμα δράσεις, όπως κυνήγι θησαυρού, Live Dj Set με τον Πέτρο Τριανταφύλλου, πεζοπορία, rafting, επίσκεψη σε προστατευμένες περιοχές και μνημεία της Unesco, yoga και συναυλία από τους Γιάννη Χατζηγεωργίου, Χριστίνα Γεροθόδωρου και Antonella.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Yonder, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, της Περιφέρειας Ηπείρου, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου, του Δήμου Ζαγορίου, του Δήμου Νεστορίου, της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης».

*Το YOU.th RO.und TRIP. for climate action (ακρωνύμιο: YOUROTRIP) είναι ένα ευρωπαϊκό σχέδιο, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοδότησης Erasmus + “Υποστήριξη μεταρρυθμίσεων πολιτικής – Ευρωπαϊκή Νεολαία Μαζί”, με τον Αριθμό Συμφωνίας 614827.

Δείτε Επίσης

Ολοκληρώθηκαν οι ημερίδες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου στα Γρεβενά και στα Ιωάννινα

O Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου διοργάνωσε με επιτυχία, το διήμερο 22 και 23 ...