Παρασκευή , 22 Οκτωβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Εκπαίδευση / ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ «ΚΙ ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΕΣΥ;»

ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ «ΚΙ ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΕΣΥ;»

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, σε συνεργασία με την  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, διοργάνωσαν Ημέρα Δράσης σχολείων της Ηπείρου, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;», σε διαδικτυακή πλατφόρμα με ιδιαίτερη επιτυχία. Συγκεκριμένα, παρουσίασαν τις εργασίες τους 237 μαθήτριες και μαθητές και 54 εκπαιδευτικοί από 23 σχολεία & δομές εκπαίδευσης. Το festival θεατρικού δρώμενου των σχολείων της Ηπείρου (και όχι μόνο) πραγματοποιήθηκε για 4η χρονιά, ξεπερνώντας τις δυσκολίες, που επιβάλλουν άλλες μορφές συνεργασιών και παρουσιάσεων εξ αποστάσεως.

Η Ημέρα Δράσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;», ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων, με βιωματικές δραστηριότητες και τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Οι μαθητές συναντήθηκαν διαδικτυακά για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και τις δημιουργίες τους, με αφορμή το βιβλίο «Μονόλογοι σε καραντίνα», το οποίο περιλαμβάνει 24 κείμενα, γραμμένα από νέους πρόσφυγες, έφηβους και έφηβες, που διαμένουν σε διαφορετικές δομές και περιοχές στη χώρα.

Δείτε περισσότερα για τη δράση και την έκδοση «Μονόλογοι σε καραντίνα» εδώ.

Το πρόγραμμα  «Κι αν ήσουν εσύ;»

Το πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ;» υλοποιείται από το 2015 από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννιτών, οι Διευθυντές Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων και η εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Είναι εντυπωσιακό ότι επιτεύχθηκε η συνεργασία -υπό αντίξοες συνθήκες πανδημίας- διαφορετικών βαθμίδων και τύπων δομών εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, Εσπερινού, Ειδικού, ΚΔΑΠ) από διαφορετικούς νομούς με συνομήλικους από προσφυγικές δομές ασυνόδευτους ή μη. Επισημαίνεται δε και η συμμετοχή και του Ελληνικού Λυκείου στο Αννόβερο, το οποίο έδωσε μία διαφορετική οπτική στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:  

 • Νηπιαγωγείο Ζίτσας & 1ο  Νηπιαγωγείο Πάργας, «Όλοι μαζί μια αγκαλιά»
 • Νηπιαγωγείο Κληματιάς, «Όταν τελειώσει ο Κορωνοϊός…»
 • 7ο Δημοτικό Ιωαννίνων, «Δεν σας ξεχνάμε»
 • 2ο   Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, «Θα τα πούμε ξανά…»
 • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ηγουμενίτσας, Πτολεμαΐδας & Ιωαννίνων «Δένδρο της Γνώσης», «Ασφαλές Μέρος…»
 • Γυμνάσιο Πεδινής και ARSIS, «Κατέρριψε το μύθο»
 • Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, «Οι τύποι της καραντίνας»
 • Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου, «Ζητείται ελπίς»
 • 21ο  Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων & Δομή Κατσικάς, «Ο χαρταετός αγγελιοφόρος»
 • 2ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, «Μια Διαφορετική Ζωή Ίδια για Όλους»
 • Ασυνόδευτοι έφηβοι – Arsis, «And Still I Rise»
 • Ελληνικό Λύκειο Αννόβερου, Γερμανία, «Άσε τη σκόνη της λύπης»
 • Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, «Έρωτας στην καραντίνα»
 • Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς Ιωαννίνων, «Μαρτζάν – Μονόλογοι στην καραντίνα»
 • Εσπερινό ΕΠΑΛ & Δομή Άγιος Αθανάσιος, «Σκέψεις καραντίνας»
 • Πρότυπο Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, «Απαγορεύεται η έξοδος»
 • Δομή Φιλιππιάδας & ΓΕΛ Ελεούσας «Κωνσταντίνος Ασώπιος», «Ονειρευόμαστε Μαζί»

Οι εκπαιδευτικοί που συνεργάστηκαν:

Βάσση Χριστίνα, Δεσίκου Όλγα, Ρούμπα Μαρίνα, Τοπολιάτη Μαρία, Τόκας Αναστάσιος, Ανδρούτσου Σοφία, Βάββα Βασιλική, Δήμος Κωνσταντίνος, Καπογιαννης Αναστάσιος, ΜπίρμπουΤζίνα, Πολύζος Άρης, Χασκής Χριστόδουλος, Αντωνοπούλου Αριάδνη, Κώστα Ευθαλία, Ντότσικα Ιωάννα, Μίγκου Σταματία, Πάικα Βανέσα, Τσαβδαρίδου Όλγα, Φαρμάκη Γαρυφαλιά, Χατζηιωάννου Στέργιος, Πουλίζος Χριστόφορος, Κωτσίνας Χριστόδουλος, Λίζου Μαλαματένια, Γιώτη Σοφία,  Μπούλια Κωνσταντίνα, Ζερβού Έλενα, Σταύρου Καλλιόπη, Χρυσοβιτσινού Susan, Διαμάντη Βιολέττα, Ιωσήφ Κωστής, Λαδιάς Βασίλης, Ζήνδρος Σπύρος, Παπαστεφάνου Βασιλική, Τσουκανέλη Μαρία, Μαγουλιώτη Δώρα, Κωστής Γιάννης, Μήτρακα Βασιλική, Καλύβα Ελένη, Αλποχωρίτης Χρήστος, Νάκας Νικηφόρος-Νικήτας, Ζώη Αλεξάνδρα, Παγιάτη Μαρία- Ελένη, Οχτάρα Ευαγγελία, Κονετάς Δημήτρης, Βλάχου Σόνια, Κωνσταντοπούλου Κωνσταντίνα, Λιάνα Ιωάννα, Μπαλτζή Αναστασία, Κατερίνα Νούση, Καρυωτάκη Χαρά, Βανέσσα Μπρουμμάνα, Εξάρχου Παναγιώτα, Αναστασιάδης Αχιλλέας, Ρίζου Ελένη

Οργάνωση: 

Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα

Σε συνεργασία με:

Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων & Θεσπρωτίας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων  

Τοπικοί Συντονιστές του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» στην Ήπειρο:

Χριστόδουλος Κωτσίνας και Δημήτρης Κονετάς

Δείτε Επίσης

Ο.Βλαχονικολός-Όταν σωπαίνουμε μεγαλώνει στα Πανεπιστήμια το τέρας του αυταρχισμού

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo.gr)—- Τις στιγμές της επίθεσης εναντίον του εντός του Πανεπιστημίου,τις απόψεις του για αρνητικά ...