Τρίτη , 21 Μαΐου 2024
Αρχική / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Η Μερόπη Τζούφη στο Δ/Ρ Ιωαννίνων: «Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας – εξωθεί τη νέα γενιά στο περιθώριο»

Η Μερόπη Τζούφη στο Δ/Ρ Ιωαννίνων: «Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας – εξωθεί τη νέα γενιά στο περιθώριο»

Για αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την πανδημία και «αντιεκπαιδευτικό νομοθετικό vertigo» του υπουργείου Παιδείας, το οποίο στρέφεται απέναντι στη νέα γενιά, έκανε λόγο σε συνέντευξή της στο Δ/Ρ Ιωαννίνων και στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» με τον Χάρη Δάφλο η βουλευτής Ιωαννίνων και αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μερόπη Τζούφη.

«Είναι προφανές πως η κυβέρνηση έχει αποτύχει να διαχειριστεί την πανδημία», τόνισε η κα Τζούφη, σημειώνοντας πως «μετά από 4 μήνες παρατεταμένου λοκ-ντάουν, η χώρα μπήκε στο «βαθύ κόκκινο» με νέα έξαρση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων» και πρόσθεσε ότι:

«Αντί για ουσιαστικά μέτρα, η κυβέρνηση προχωρά στην απαγόρευση των μετακινήσεων που είχαν απελευθερωθεί για να μαζευτεί το φιάσκο της ποδηλατάδας Μητσοτάκη στην Πάρνηθα. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους μεγάλους εργασιακούς χώρους, τις δομές κοινωνικής πρόνοιας και τα ΜΜΜ. Αντίθετα, επαναλαμβάνονται τα ίδια λάθη. Το μόνο που γίνεται είναι καταγραφή κρουσμάτων, χωρίς επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση: για το λόγο αυτό μια περιοχή από “πράσινη” περνά ξαφνικά στο “βαθύ κόκκινο”».

Υπογράμμισε ακόμα το εξής: «Ενώ το ΕΣΥ έχει υπερβεί τα όριά του, η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τις ιδιωτικές δομές για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό. Έτσι, ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος αποζημιώνεται αδρά από το υπουργείο Υγείας, παραμένει “covid-free” και το δημόσιο σύστημα υγείας έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο μιας και μόνο νόσου».

Όσον αφορά «το κυβερνητικό αφήγημα περί ατομικής ευθύνης», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «δεν μπορούμε να μιλάμε για την ατομική ευθύνη των πολιτών μετά από ένα χρόνο πανδημίας και όταν η κυβέρνηση έχει δώσει πολλαπλά αρνητικά δείγματα γραφής, όπως το κορωνογλέντι του πρωθυπουργού στην Ικαρία. Ακόμα, οι εμβολιασμοί καταγράφουν σημαντικότατες καθυστερήσεις και δεν υπάρχει πρόβλεψη για συγκεκριμένες ευάλωτες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Την ίδια στιγμή αποκαλύπτονται παραβιάσεις στη σειρά από κυβερνητικά στελέχη, συγγενείς και φίλους. Όλα αυτά αποτελούν αρνητικό παράδειγμα και προκαλούν τους πολίτες, οι οποίοι πλέον αντιλαμβάνονται πως το κράτος δεν είναι επιτελικό αλλά βαθιά μεροληπτικό».

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τις απ’ ευθείας αναθέσεις, ύψους 700.000 ευρώτης Νίκης Κεραμέως, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για «όργιο εξυπηρετήσεων χωρίς λογοδοσία» και κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας για συστηματική άρνηση να απαντήσει στις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Παρόμοια χαρακτήρισε ως «εμπαιγμό και διοικητική ανικανότητα» τη διαρκή αναβολή του προγράμματος παροχής tablets στους μαθητές, ώστε να συμμετάσχουν στην τηλεκπαίδευση, τονίζοντας πως πρακτικά ο εξοπλισμός θα διανεμηθεί μετά το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς.

Στο ίδιο μήκος κύματος, υπενθύμισε πως «με ευθύνη της κυβέρνησης σταμάτησε το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων, που -παρά την επιτυχή υλοποίησή του- η ΝΔ το λοιδορούσε διαχρονικά και το χαρακτήριζε συσσίτιο».

Ειδική αναφορά έκανε στην πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία αρνήθηκε την επέμβαση της Αστυνομίας με αφορμή ειρηνικές κινητοποιήσεις φοιτητών.

«Η στάση και οι αποφάσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υποδηλώνουν ήθος και υπευθυνότητα. Παρά τα μεταμεσονύχτια τηλέφωνα και τις πιέσεις της υπουργού Παιδείας προς τον πρύτανη, ώστε να υπάρξει αστυνομική επιχείρηση, το Πανεπιστήμιο απέφυγε την επανάληψη νέων δραματικών και αιματηρών επεισοδίων, όπως αυτά που σημειώθηκαν πρόσφατα στο ΑΠΘ», επεσήμανε.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στις δικαιολογημένες, κατά τη γνώμη της, αντιδράσεις των φοιτητών, που διαμαρτύρονται ενάντια στον πρόσφατο νόμο «Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη», ζητώντας μέτρα προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα ΑΕΙ, να πραγματοποιηθούν οι κλινικές και τα εργαστήρια ώστε να μη χαθεί η χρονιά.

«Αντίθετα, η κυβέρνηση έχει επιλέξει τα πανεπιστήμια να μη λειτουργήσουν φέτος ώστε να προλάβει να προσλάβει τους 1.030 ειδικούς φρουρούς, να στελεχώσει την πανεπιστημιακή αστυνομία και να εγκαταστήσει συστήματα παρακολούθησης εντός των ΑΕΙ, χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις από την πανεπιστημιακή κοινότητα», τόνισε.

Τέλος, η αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μίλησε για μεθοδευμένο σχέδιο της κυβέρνησης να σπρώξει τη νέα γενιά στο περιθώριο, κατακρίνοντας «την απαξίωση και την εφαρμογή με αναδρομική ισχύ της απόφασης για τα πτυχία των σπουδαστών των Επαγγελματικών Σχολών του ΟΑΕΔ, όπως επίσης και την πρόσφατη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία θα στερήσει από 20.000 υποψήφιους μαθητές την είσοδό τους στο Πανεπιστήμιο ήδη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο».

Ακούστε το ηχητικό εδώ.Δείτε Επίσης

Ο Ορ.Πανούλας (αθλητικός ψυχολόγος-ψυχοφυσιολόγος) εξειδικεύει μια πρωτοπόρα υπηρεσία σε αθλητές και αθλήτριες.

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—-Εξειδίκευση μιας πρωτοποριακής , καινοτόμου υπηρεσίας ψυχολογίας, μέσω της ανάλυσης εγκεφαλικών κυμάτων, χρήσιμη σε ...