Ο Νίκος Κοτζιάς, Προέδρου της Κίνησης Ιδεών «ΠΡΑΤΤΩ», προαναγγέλλει τη μετεξέλιξή της σε Πολιτικό Κίνημα. Παραθέτουμε τη σχετική ανακοίνωση:
«Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΡΕΙΑ
Η Ελλάδα ζει μια πολύπλευρη και μία βαθιά κρίση, από την οποία πρέπει να συμβάλλουμε όλοι μας να βγούμε δημοκρατικά.
Σ’ αυτήν την κατεύθυνση η Κίνηση Ιδεών «ΠΡΑΤΤΩ», μετά από 10 χρόνια ζωής, αποφάσισε να μετεξελιχθεί σε Πολιτικό Κίνημα, δημοκρατικό, πατριωτικό, προοδευτικό.
Στόχος να αποτρέψουμε να συρρικνωθεί και άλλο η Ελλάδα, να υποχωρήσει και άλλο η διεθνής της θέση. Συνεχής συρρίκνωση όλων των μεγεθών της χώρας, από το δημογραφικό μέχρι το ΑΕΠ και τη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή, θα οδηγήσει σε αδυναμία να αντιμετωπίσουμε τα καινούργια προβλήματα. Μία αδυναμία να τα αντιμετωπίσουμε έτσι όπως πρέπει. Δημοκρατικά με την συστράτευση όλων και με στόχο να φτιάξουμε μία καινούργια, πλούσια υλικοτεχνική υποδομή σε τομείς όπως είναι η Υγεία, η Εκπαίδευση, η χρήση των νέων τεχνολογιών, ο Πολιτισμός.
Χρειάζεται να υπερβούμε τη μεγάλη υγειονομική κρίση της πανδημίας, η οποία οφείλεται και στον τρόπο που αντιμετωπίστηκε στην πρώτη περίοδο και το καλοκαίρι από την αδράνεια που επέδειξε η κυβέρνηση. Από το Μάρτιο είχαμε προτείνει να ακολουθήσουμε το μοντέλο της νοτιοανατολικής Ασίας, που με συστηματικά τεστ και υποχρεωτική χρήση μάσκας και στη Νέα Ζηλανδία και στο Βιετνάμ και στη Νότια Κορέα και στην Ταϊβάν, μπόρεσαν να αποτρέψουν την επέκτασή της, να μην έχουν σήμερα καθόλου κρούσματα και να έχουν σταθερή οικονομική ανάπτυξη.
Από αυτήν την σκοπιά, μπορούμε να πούμε ότι πρέπει να βάλουμε τη χώρα σε μία νέα εποχή. Με πρόγραμμα, με σχέδιο, με όραμα. Να αναβαθμιστεί η χώρα και όχι να επιβιώσουν τα ολιγαρχικά συμφέροντα που τη βουλιάζουν και τα υπερασπίζεται η Νέα Δημοκρατία.
Γι’ αυτόν τον στόχο θα πρέπει να υποστηρίξουμε ένα πρόγραμμα έξι άμεσων αξόνων που να συμπεριλαμβάνει τη δημοκρατική αναβάθμιση και τη συμμετοχή του λαού, την αναβάθμιση της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού, την αναγέννησή τους, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανανέωση του περιβάλλοντος, την προαγωγή, πριν απ’ όλα της κοινωνικής της δικαιοσύνης, που θα απελευθερώσει τα ταλέντα και την εργατικότητα της νεολαίας και βέβαια τη διεθνή αναβάθμιση της χώρας.
Σας καλούμε μαζί να έρθετε να συμπαραταχθούμε με άλλες δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις, να ενισχύσετε το «ΠΡΑΤΤΩ», που οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι είναι οι πόροι του και οι οικονομικοί και οι ανθρώπινοι.
Μαζί με γνώση, να πράξουμε tην αλλαγή της χώρας, να τη σώσουμε.
Θα πρέπει να δώσουμε μάχες, σκληρές μάχες, δύσκολες μάχες. Αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος σήμερα για την Ελλάδα. Η αδράνεια τη βυθίζει όλο και περισσότερο.
Χρειάζεται να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα της χώρας διεθνώς. Τα δικαιώματα των εργαζομένων στην ελληνική κοινωνία. Να αποκαταστήσουμε τη δικαιοσύνη. Να παλέψουμε με αισιοδοξία για μία νέα Ελλάδα. Με σοβαρότητα, με γνώση, με υπευθυνότητα.
Τι είναι και τι θέλει το «ΠΡΑΤΤΩ»
Το «ΠΡΑΤΤΩ» είναι πατριωτική δημοκρατική οργάνωση της αριστεράς. Φορέας ιδεών του σοσιαλισμού με δημοκρατία. Παλεύει για την εθνική ανεξαρτησία, τη λαϊκή κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και την Ανατολική Μεσόγειο. Για τη φιλία και συνεργασία των λαών. Για την πλήρη αξιοποίηση των δικαιωμάτων του λαού και της πατρίδας, παντού και πάντα. Για Κύπρο ενιαία και ελεύθερη, πατρίδα όλων των Κυπρίων, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και συστήματα εγγυήσεων.
Το «ΠΡΑΤΤΩ» παλεύει για περισσότερη και πιο ουσιαστική δημοκρατία, για τον εκδημοκρατισμό θεσμών και διαδικασιών. Για την κυριαρχία του κοινοβουλίου έναντι όλων. Όλα στο φως. Όλα στον λαϊκό και κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Το «ΠΡΑΤΤΩ» παλεύει για μια δίκαιη ελληνική κοινωνία. Όπου ο καθένας και η καθεμία θα νιώθει ασφαλής. Για οικονομική ανάπτυξη στηριγμένη στους εργαζόμενους, τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους, στον πλούτο της ελληνικής γης. Ταυτόχρονα προστατεύει το περιβάλλον και προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη. Για υγεία, παιδεία και πολιτισμό στην υπηρεσία του μέλλοντος της χώρας και των αναγκών των πολιτών.
Το «ΠΡΑΤΤΩ» προωθεί παντού τη λογική της συμπαράταξης στην πάλη για τη λύση των καθημερινών προβλημάτων του λαού και προτείνει λύσεις σε συνεργασία μαζί του. Στηρίζει την πολιτική διαμόρφωσης των ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών. Πιστεύει στη συμμαχία των ταλαντούχων, δημιουργικών και εργατικών. Στοχεύει στην εξασφάλιση εργασίας στη νέα γενιά και στους σημερινούς ανέργους. Αυτή η συμμαχία έχει ως αντίπαλο τον κόσμο της διαπλοκής, των ολιγαρχών, των αεριτζήδων, τα τσακάλια του συστήματος που θέλουν να επιβάλλουν τον νόμο της ζούγκλας.
Το «ΠΡΑΤΤΩ» πιστεύει στη συμμαχία της αριστεράς και της προόδου, των δημοκρατικών δυνάμεων. Στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Καταπολεμά ηγεμονισμούς και αλαζονεία. Ουδείς περισσεύει. Ουδείς έχει παραπάνω δικαιώματα από τους άλλους. Όλοι ίσοι ενώπιον του λαού, με τον λαό για τον λαό, ανάλογα με τη δύναμη, την ικανότητα, τις ιδέες του καθενός. Επεξεργάζεται λύσεις στα προβλήματα του λαού και του τόπου. Τάσσεται υπέρ ενός κοινού προγράμματος όλων των δυνάμεων που μπορούν και πρέπει να συναποτελέσουν τη μεγάλη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Το «ΠΡΑΤΤΩ» τάσσεται υπέρ της ενεργητικής, δημοκρατικής πολιτικής σε όλους τους τομείς. Ενάντια στις πολιτικές που θέλουν να λυγίσουν την ψυχή του λαού. Δρα διαδικτυακά και καλεί τους πατριώτες δημοκράτες, κάθε πατριώτη αριστερό να αυτοοργανωθεί στις γραμμές του.
Το «ΠΡΑΤΤΩ», από την 1η Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει καμπάνια για την οικονομική στήριξή του και για την ένταξη μελών στις γραμμές του.
ΑΞΟΝΕΣ ΑΜΕΣΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ «ΠΡΑΤΤΩ»
Οι αλλαγές στον διεθνή καταμερισμό εργασίας και οι οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις που συνδέονται με την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση επιταχύνονται, γεγονός που εντείνει τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και τις κοινωνικοπολιτικές συγκρούσεις λόγω των αυξανόμενων ανισοτήτων, του δημοκρατικού ελλείμματος, ζητημάτων όπως το μεταναστευτικό και της όξυνσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Η υγειονομική κρίση επιδείνωσε σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και έχει καταστήσει ακόμα δυσκολότερο το μέλλον της. Η μη έγκαιρη και ορθολογική αντιμετώπιση των συνεπειών της από την κυβέρνηση έχει βαρύτατες συνέπειες στην υγεία και την κατάσταση του ελληνικού λαού. Η άκριτη υποστήριξή της κατά το πρώτο διάστημα αφόπλισε σημαντικές δυνάμεις και δεν επέτρεψε την προβολή εναλλακτικών λύσεων στηριγμένων σε μαζικά τεστ, υποχρεωτική χρήση της μάσκας, ενίσχυση των εκπαιδευτικών και υγειονομικών δομών και του προσωπικού.
Οι καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων που επιβλήθηκαν την προηγούμενη περίοδο έπληξαν βίαια τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της χώρας, τη διεθνή της θέση, τις αναπτυξιακές της προοπτικές. Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε δυσχερέστερη θέση από τις άλλες χώρες της ΕΕ, δίχως επαρκή χρηματοοικονομικά εργαλεία, υπερχρεωμένη, με έναν πληθυσμό που γερνάει και συρρικνώνεται, με μεγάλα προβλήματα στις υποδομές και κυρίως δίχως στρατηγική αντιμετώπισης των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας και των αλλαγών που συντελούνται διεθνώς. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ επιδεινώνουν τα προβλήματα καθώς χαρακτηρίζονται από αυταρχισμό, ταξική μεροληψία και -πολύ συχνά- αναποτελεσματικότητα. Ωστόσο, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δείχνουν έτοιμα να στηρίξουν ένα νέο όραμα για τη χώρα.
Εμείς, το «ΠΡΑΤΤΩ», πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αλλάξει πορεία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κινητοποίηση και η συνεργασία ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων γύρω από ένα πολύμορφο πρόγραμμα με τους εξής βασικούς άξονες:
1) Την προαγωγή της κοινωνικής δικαιοσύνης
Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται σήμερα από μεγάλες και αυξανόμενες ανισότητες. Η νεολαία βλέπει τους δρόμους του μέλλοντός της κλειστούς και συχνά καταφεύγει στη μετανάστευση που λόγω της πανδημίας έχει μειωθεί προσωρινά. Οι εργαζόμενοι βιώνουν την ανασφάλεια και την επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών, τη φτώχεια, ακόμα και την πείνα. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων στη δουλειά και στους τόπους εργασίας είναι κομβικό καθήκον. Μεγάλα στρώματα του πληθυσμού αντιμετωπίζουν την ανεργία, την υποαπασχόληση ή υποχρεώνονται σε απόσυρση από την αγορά εργασίας. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι αγρότες πλήττονται
από την υπερβολική φορολογία, τον περιορισμό της ζήτησης και τις στρεβλώσεις των αγορών, ιδιαίτερα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το ακριβό πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα. Οι συνταξιούχοι υφίστανται συνεχή μείωση στα εισοδήματά τους και αδυνατούν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες. Στον αντίποδα, ολιγαρχικές και κλεπτοκρατικές ελίτ, κομματικές νομενκλατούρες και παρασιτικά στοιχεία, παρότι χρεωκόπησαν τη χώρα, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το κράτος ως λάφυρο και εργαλείο προώθησης των ιδιοτελών συμφερόντων τους προωθώντας παράλληλα την κοινωνία της συνενοχής. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, οι θεσμοί απαξιώνονται και κυριαρχεί ο ατομισμός και η παραίτηση. Γι’ αυτό η προαγωγή της κοινωνικής δικαιοσύνης και η αξιοκρατία αποτελούν το βασικό συνεκτικό ιστό και την πεμπτουσία ενός προοδευτικού προγράμματος.
2) Την ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής σε όλα τα επίπεδα
Η διαπλοκή κομματικών, μιντιακών και επιχειρηματικών ομάδων, ο εκφυλισμός των κομμάτων σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς και η κακή λειτουργία των θεσμών οδηγούν στην παρακμή της Δημοκρατίας και στην υπονόμευση της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας. Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί και η κατάσταση στη δικαιοσύνη με τις τεράστιες καθυστερήσεις και τις αυξανόμενες επεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας με σκοπό τον επηρεασμό και τη χειραγώγησή της. Η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας στη χώρα μας προϋποθέτει την ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης για δημιουργία θεσμών άμεσης δημοκρατίας και ριζοσπαστικές νομοθετικές παρεμβάσεις που θα προωθήσουν τον δημοκρατικό έλεγχο και τη λαϊκή συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Είναι άμεσα αναγκαία η διασφάλιση της κυριαρχίας του Κοινοβουλίου καθώς και ο έλεγχος όλων των άλλων θεσμών από αυτό, ιδιαίτερα αμαρτωλών μηχανισμών όπως είναι η ΕΥΠ. Η ασφάλεια του λαού πρέπει να συνδυάζεται με τη μέγιστη ελευθερία και δημοκρατία. Σύνθημά μας η επέκταση και η εμβάθυνση της Δημοκρατίας παντού και για όλους.
3) Την εκπαιδευτική και πολιτιστική αναγέννηση
Χωρίς μορφωμένους πολίτες η χώρα δεν θα αντέξει τον διεθνή ανταγωνισμό, ούτε θα διασφαλίσει την ουσιαστική λειτουργία της Δημοκρατίας. Η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος αποτελεί οικονομική και κοινωνική αναγκαιότητα στην εποχή των νέων τεχνολογικών αλλαγών, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με πολιτικές που θα διασφαλίζουν επάρκεια χρηματοδότησης, κατάργηση των υπερβολικών διοικητικών ελέγχων και καταπολέμηση της παραπαιδείας και της στείρας αποστήθισης γνώσεων. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ώστε να προάγεται η δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία, η ανθρωπιστική παιδεία και η σύγχρονη επιστημονική και τεχνική γνώση. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ενίσχυση και πολύπλευρη υποστήριξη των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, καθώς και όλων των συστημάτων λαϊκής επιμόρφωσης των ήδη εργαζομένων και των ανέργων. Το σύστημα εκπαίδευσης πρέπει να παρέχει γνώσεις απαραίτητες για την άσκηση επαγγέλματος, που να διαμορφώνουν ελεύθερες προσωπικότητες, και ελεύθερους πολίτες. Να στηρίζεται, επιπλέον, σε ένα δίκτυο επιστημονικής έρευνας με κατεύθυνση και συνεχή υποστήριξη. Βαρύνουσα σημασία έχει η ανάπτυξη και πολύπλευρη ενίσχυση της πολιτιστικής παραγωγής και των ανθρώπων που την υπηρετούν, καθώς και η ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων που χαρακτηρίζουν το μιντιακό μας σύστημα με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση, την πολυφωνία και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών σε όλο το φάσμα της ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Το Σύνθημά μας: στήριξη της μόρφωσης όλων μέσα από την αναβάθμιση της παιδείας, πολύμορφη ενίσχυση του πολιτισμού.
4) Την διαμόρφωση μιας Εθνικής Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης
Η προβληματική λειτουργία του πολιτικού συστήματος και των θεσμών οδήγησαν αναπόφευκτα στη δομική οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα τουλάχιστον μια δεκαετία. Το παραγωγικό μοντέλο που οικοδομήθηκε μετά τη μεταπολίτευση είναι πλέον ξεπερασμένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που δημιουργεί η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ και η ταχύτητα των τεχνολογικών μετασχηματισμών. Η υποβάθμιση του αγροτοδιατροφικού κλάδου και της μεταποίησης πρέπει να αναστραφεί με στοχευμένες πολιτικές σε τομείς που η Ελλάδα διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Επίσης, πρέπει να στηριχθεί η ναυπηγο-επισκευή και η αμυντική βιομηχανική τεχνογνωσία και παραγωγή. Συνεπώς είναι αναγκαία η διαμόρφωση και επιτυχής υλοποίηση μιας Εθνικής Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης με βασικότερους στόχους την απελευθέρωση της δημιουργικότητας των ανθρώπων, τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, την παραγωγική ανασυγκρότηση με την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της χώρας για παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα, τη διευθέτηση των δημοσιονομικών προβλημάτων, την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση των δημόσιων υποδομών ιδιαίτερα στην υγεία και στην εκπαίδευση. Η σταδιακή αναβάθμιση της χώρας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας και η δημιουργία ενός ενάρετου κύκλου στην οικονομία θα συμβάλει στην εξυγίανση του προβληματικού χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας και στην αύξηση της αποταμίευσης, της ρευστότητας και των επενδύσεων. Οι τράπεζες πρέπει να πάψουν να λειτουργούν τοκογλυφικά και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανασυγκρότηση της χώρας. Σε μια τέτοια κατεύθυνση θα βοηθήσει η δημιουργία δημόσιας τράπεζας επενδύσεων. Η δωρεάν δημόσια υγεία και εκπαίδευση για όλους τους κατοίκους της χώρας είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και πρωταρχικό μέλημα του κράτους δικαίου. Η αυξημένη χρηματοδότησή τους αποτελεί επένδυση. Η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος και της πρόνοιας αποτελούν επίσης προτεραιότητα. Η Εθνική Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης θα στηριχτεί στη συνεργασία του αναβαθμισμένου Δημόσιου Τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της υγιούς επιχειρηματικότητας προάγοντας τη δημιουργία δικτύων, την καλύτερη σύνδεση των Πανεπιστημίων με τις τοπικές κοινωνίες και την παραγωγή, την κοινωνική επιχειρηματικότητα και τον λεγόμενο τρίτο τομέα της οικονομίας.
5) Την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής
Τα περιβαλλοντικά προβλήματα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη κρισιμότητα και η αντιμετώπισή τους θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την αναπτυξιακή δυναμική και την ποιότητα ζωής στη χώρα μας. Η σχεδιαστική ασυνεννοησία, η έλλειψη συντονισμού και η προώθηση ιδιοτελών συμφερόντων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου έχουν οξύνει τα οικολογικά προβλήματα οδηγώντας συχνά σε τραγωδίες όπως αυτές στο Μάτι και στη Μάνδρα Αττικής. Για την υπέρβασή τους απαιτείται εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός, ολοκληρωμένη διαχείριση των περιβαλλοντικών πόρων και ένα μοντέλο «κυκλικής οικονομίας», στο οποίο τα απόβλητα ελαχιστοποιούνται και οι πόροι διατηρούνται εντός της οικονομίας και χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά, δημιουργώντας περαιτέρω αξία. Η πολιτική σημασία της Οικολογίας αυξάνει και η ανάγκη δημιουργικής αντιμετώπισης των επιπτώσεων της υποβάθμισης και καταστροφής του περιβάλλοντος γίνεται ακόμα πιο επείγουσα. Ο ενεργειακός σχεδιασμός έχει επίσης κομβική σημασία και η χώρα μας πρέπει να δώσει έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -ιδιαίτερα στην ηλιακή- και στην ανάπτυξη αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής-κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω έξυπνων δικτύων, έξυπνων μετρητών και πρακτικών τηλε-ελέγχου. Η ανάπτυξη αιολικών πάρκων πρέπει να είναι λελογισμένη με ιδιαίτερη προσοχή στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Σύνθημά μας: ανάπτυξη με νέες τεχνολογίες μέσα σε ένα αναβαθμισμένο, βιώσιμο περιβάλλον.
6) Την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας
Η ένταση της αστάθειας και των συγκρούσεων στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή επιβάλλει η χώρα μας να ακολουθήσει μια ενεργητική εξωτερική πολιτική προώθησης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως είναι η εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας, απαιτώντας τη δίκαιη λύση του Κυπριακού με αποχώρηση του τουρκικού στρατού κατοχής και συμμετέχοντας ουσιαστικά στις προσπάθειες αναμόρφωσης της Ε.Ε. που σήμερα βρίσκεται σε υπαρξιακή κρίση. Έναντι της επιθετικής και αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας τόσο η πολεμοκαπηλία όσο και ο ενδοτισμός εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους και οδηγούν σε περιπέτειες και ήττες. Η χώρα μας επιδιώκει την ειρήνη, αλλά πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε δυσκολία υπερασπιζόμενη και αξιοποιώντας συνεχώς και σταθερά όλα τα δικαιώματά της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Όπως απέδειξε η επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών, η Ελλάδα είναι σε θέση, με τις κατάλληλες πολιτικές, να προωθεί τα εθνικά της συμφέροντα, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως παραγωγός ασφάλειας και σταθεροποιητής στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή και στην Ανατολική Μεσόγειο ως γέφυρα ειρηνικής διαμεσολάβησης και συνύπαρξης των λαών. Η συμπόρευση της Ελλάδας με την Κύπρο είναι επιτακτική.
Η Ελλάδα οφείλει να φροντίσει την ενσωμάτωση των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας και τη διαμόρφωση συνθηκών που δεν θα προσελκύουν νέες ροές. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων ενώπιον των οποίων βρίσκεται η χώρα και η αντιστροφή της σημερινής πορείας υποβάθμισης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Προϋποθέτει συγκρούσεις με κατεστημένα συμφέροντα και νοοτροπίες, επεξεργασμένες θέσεις, σκληρή δουλειά και ένα νέο όραμα με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό που θα συνενώσει ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και θα απελευθερώσει τη δημιουργικότητα του λαού μας. Το «ΠΡΑΤΤΩ», με πολιτική αυτονομία και πολιτική συμπαράταξης-συμμαχιών, θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Σύνθημά μας: δεν παραιτούμαστε από τα δικαιώματά μας, στην κοινωνία, στη διεθνή σκηνή, παντού και πάντα. Τα υπερασπιζόμαστε, τα αξιοποιούμε και τα αναπτύσσουμε στις νέες τεχνολογικές και γεωπολιτικές συνθήκες.»