Παρασκευή , 15 Οκτωβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Οικονομία / Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων που πλήττονται από την εξάπλωση της πανδημίας Covid-19 – Β’ δέσμη μέτρων: Οι απόψεις της παράταξης «Ιωάννινα 2023»

Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων που πλήττονται από την εξάπλωση της πανδημίας Covid-19 – Β’ δέσμη μέτρων: Οι απόψεις της παράταξης «Ιωάννινα 2023»

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων ο εισηγητής της παράταξης «Ιωάννινα 2023», κ. Βασίλης Κοσμάς, δήλωσε τα εξής:

«Κυρίες και Κύριοι,

Αναμέναμε μεγάλο χρονικό διάστημα τη 2η δέσμη μέτρων για την ανακούφιση της επιχειρηματικότητας, από τον COVID-19 και πιστεύαμε ότι θα είναι ουσιαστικότερη από αυτή της 1ης δέσμης μέτρων που αποτελούσε απλά μία αντιγραφή των Πράξεων Νομοθετικού Περεχομένου του Απριλίου.

Έχοντας υπ΄όψιν τα παρακάτω:

  1. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής και κατά τη συζήτηση του Ισολογισμού – Απολογισμού 2019, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών ανέφερε ότι στα ανταποδοτικά τέλη υπάρχει πλεόνασμα της τάξης των 7.000.000€.
  2. Σε δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και με στοιχεία που αντλήθηκαν από την πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, σχετικά με τις δηλώσεις διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων ακινήτων, εμφανίζεται ότι στον Δήμο Ιωαννιτών υπάρχει αύξηση των τετραγωνικών κατά 32%, τουλάχιστον. Δηλαδή, δηλώθηκαν παραπάνω 430.000 τετραγωνικά μέτρα περίπου, εκ των οποίων θα προκύψει παραπάνω έσοδο της τάξης του 1.000.000€ τουλάχιστον.

Καλούμε τη δημοτική αρχή να προχωρήσει άμεσα στην καταχώρηση των 40.000 περίπου εκκρεμουσών δηλώσεων διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων ακινήτων, προκειμένου να επικαιροποιηθούν εμπρόθεσμα τα στοιχεία του μηχανογραφικού συστήματος της ΔΕΗ και προτείνουμε τα προαναφερόμενα ποσά (7εκατ.€ και 1εκατ.€), να διατεθούν σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο:

Α) για πρόσθετη δέσμη (3η δέσμη) μέτρων ανακούφισης των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών του Δήμου και

Β) για τη μείωση των ανταποδοτικών τελών σε όλον τον Δήμο, με αναλογικό τρόπο, ώστε να προκύψει σύγκλιση χρεώσεων μεταξύ των δημοτικών ενοτήτων, όπως προβλέπεται και από το νόμο «Καλλικράτης» από το 2011. ‘Αλλωστε, για την πολιτική αυτή, είχε δεσμευτεί, από το Νοέμβριο 2019, και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κος Βάββας.

Είναι προφανές και αντιληπτό σε όλους ότι το προϋπολογιζόμενο ποσό των 700.000€, για τη στήριξη των επιχειρήσεων που συζητάμε σήμερα, πόρρω απέχει από το να λογίζεται ως ύστατη οικονομική δυνατότητα του Δήμου.

Η θετική ψήφος είναι δεδομένη, οι διεκδικήσεις, όμως, για περαιτέρω ελαφρυντικά μέτρα, λόγω των ταμειακών δυνατοτήτων του Δήμου, θα παραμείνουν ενεργές.»

Δείτε Επίσης

Πρόσκληση σε ενημερωτική εκδήλωση για την επιχορήγηση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων από την Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΣ/Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΑνΕΚ και ...