Σάββατο , 4 Δεκεμβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / ΥΓΕΙΑ / Η Τ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ παίρνει θέση για τα κρούσματα σε ιδιωτικό γηροκομείο

Η Τ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ παίρνει θέση για τα κρούσματα σε ιδιωτικό γηροκομείο

Με αφορμή τα κρούσματα σε ιδιωτικό γηροκομείο, η Τ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση, καταγγέλλοντας την -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- επικίνδυνη ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος υγείας:

«Δεν πρόλαβε ούτε μέρα να περάσει από το διάγγελμα του πρωθυπουργού με τα νέα περιοριστικά μέτρα για όλη τη χώρα, για να επιβεβαιωθεί άλλη μια φορά αυτό που λέει το ΚΚΕ. Δηλαδή το προφανές και αυτονόητο, ότι χωρίς γενναία ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, τα περιοριστικά μέτρα από μόνα τους, δεν μπορούν να μας εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την υγεία που έχει ανάγκη ο λαός μας.

Πιο συγκεκριμένα,

Το Σάββατο 31/10, βράδυ, επιβεβαιώθηκαν στο μικροβιολογικό εργαστήριο του πανεπιστημίου 24 θετικά κρούσματα υπερηλίκων ιδιωτικού γηροκομείου, από τα 25 δείγματα που είχαν σταλθεί, ενώ τα υπόλοιπα 31 δείγματα των συνολικά 56 υπερηλίκων που φιλοξενούνται και 16 εργαζόμενων είναι σε εκκρεμότητα. Από αυτή τη νέα εξέλιξη βγαίνουν και πάλι στην επιφάνεια τα τεράστια κενά, που με ευθύνη της κυβέρνησης και των τοπικών διοικήσεων δεν καλύπτονται, προκειμένου να υπηρετείται πιστά η λογική κόστους- όφελους σε βάρος της δημόσιας υγείας. Κάποια χαρακτηριστικά, δημιουργούν εύλογα ερωτήματα:

Ο μοναδικός μοριακός αναλυτής στην ευρύτερη περιοχή της Β/Δ Ελλάδας, εν μέσω κόκκινου  συναγερμού, δεν επαρκεί να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες, γι’ αυτό και τα υπόλοιπα δείγματα από το ιδιωτικό γηροκομείο έχουν σταλεί στην Αθήνα. Τι θα γίνει από εδώ και πέρα με έκτακτες περιπτώσεις; Πώς ο γιαννιώτκος λαός θα έχει γρήγορη πρόσβαση σε τεστ και διάγνωση;

Τα νοσοκομεία στα Γιάννενα δεν έχουν πλέον κλίνες για να καλύψουν αυτούς τους ασθενείς και αυτό οδήγησε στην διακομιδή  5 μόνο υπερηλίκων σε βαριά κατάσταση στα νοσοκομεία Άρτας (2), Φιλιατών (2) και Πρέβεζας (1)  σε κλίνες χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας (πλην της Άρτας) και χωρίς κλίνες ΜΕΘ covid.. Ταυτόχρονα, είναι άγνωστο κάτω από ποια ιατρική παρακολούθηση είναι οι υπόλοιποι 49 φιλοξενούμενοι που παραμένουν στο ιδιωτικό γηροκομείο, όντας πολλοί εμπύρετοι, αλλά και αυτοί που δεν έχουν συμπτώματα. Έχουν σταλθεί παθολόγοι και πνευμονολόγοι στο γηροκομείο για την παρακολούθηση των υπερηλίκων που δεν μπορούν να διακομιστούν σε νοσοκομεία?   Τι περιμένουν οι τοπικές αρχές για να επιτάξουν ξενοδοχεία για όσους είναι στενές επαφές ή και επιβεβαιωμένα κρούσματα ανάμεσα στους εργαζόμενους; Αυτό δεν είναι μέτρο περιορισμού της διασποράς;   

Η εγκληματική ολιγωρία με καθυστέρηση στον έλεγχο των υπερήλικων και του προσωπικού, ενώ από την Δευτέρα 25 Οκτώβρη είχε επιβεβαιωθεί ως θετική στον covid εργαζόμενη στο γηροκομείο, δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη και κανείς δε μας επιβεβαιώνει ότι θα είναι η τελευταία. Όπως ακριβώς και στην τοπική βιομηχανία όπου  η διασπορά κρουσμάτων δε βρήκε τα αντανακλαστικά που όφειλαν να επιδεικνύουν ΕΟΔΥ και τοπικές αρχές και  χρειάστηκαν απανωτές καταγγελίες και παρεμβάσεις των ταξικών σωματείων και του Εργατικού Κέντρου για να παρθούν έστω τα στοιχειώδη μέτρα και να γίνουν μαζικά τεστ.»

Δείτε Επίσης

Έκκληση για τήρηση των μέτρων και επίσπευση των εμβολιασμών από τον Δήμαρχο Ιωαννίνων

Σε τριψήφιο αριθμό ανέρχονται και πάλι τα ενεργά κρούσματα στο Δήμο Ιωαννιτών σύμφωνα με την ...