Κυριακή , 21 Απριλίου 2024
Αρχική / ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ / Οι προτάσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων για τον σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου περιόδου 2021 – 2027

Οι προτάσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων για τον σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου περιόδου 2021 – 2027

Τις εξής προτάσεις διατύπωσε η ΕΞΝΙ στον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος  λαμβάνει μέρος στην διαβούλευση ως κοινωνικός εταίρος, για τον σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου περιόδου 2021 – 2027:

«Όπως γνωρίζετε, έχει ξεκινήσει η διαβούλευση για τον σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ηπείρου περιόδου 2021 – 2027 και ο ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων)  συμμετάσχει με προτάσεις, η διατύπωση των οποίων  γίνεται με τη συμβολή των  εκπροσώπων του Συνδέσμου, που είναι μέλη της ΕΞΝΙ στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της περιφέρειάς μας. Στην διαδικασία αυτή υπήρξαν τρείς (3) τύποι ερωτήσεων που συμπληρώθηκαν ως ακολούθως:

1. Εν όψει του σχεδιασμού της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027 έχετε να προτείνετε συγκεκριμένες δράσεις για την ανάπτυξη και την στήριξη της επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας;

  • Εξειδικευμένες δράσεις κατάρτισης και εκπαίδευσης με έμφαση στην λειτουργία των σχολών οδηγών Outdooractivities.
  • Δημιουργία Ορειβατικών καταφυγίων ευρωπαϊκών προδιαγραφών κοντά ή πάνω στο υπό πιστοποίηση περιπατητικό μονοπάτι μήκους 360 χιλ. με τον τίτλο EPIRUS TRAIL. Τα καταφύγια θα πρέπει να συνδέουν και τα διαπεριφερειακά μονοπάτια, διότι έτσι υλοποιούμε την σύνδεση των περιφερειών μέσω συμπληρωματικών προϊόντων στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Επειδή το κόστος κατασκευής των ορειβατικών καταφυγίων είναι μεγάλο θα πρέπει να υπάρξει κεντρική πολιτική βούληση για την συγχρηματοδότησή τους και από την κεντρική εξουσία ( ίσως Υπουργείο τουρισμού).
  • Αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών στα ευρωπαϊκά πρότυπα μέσα από την προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για την επιλογή των επιχειρηματικών συνεργασιών για την αξιοποίησή τους. Σκοπός είναι η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων που να γνωρίζουν το marketing του θεραπευτικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας ώστε να προσελκύουμε  12 μήνες τον χρόνο φιλοξενούμενους από όλο τον κόσμο. Αναγκαίάπροϋπόθεση είναι η ύπαρξη καλού οδικού δικτύου πρόσβασης.
  • Δημιουργία  της ιατρικής ειδικότητας της “Γηριατρικής” για την δημιουργία του ανθρώπινου δυναμικού που θα υποστηρίξει τα κέντρα ευεξίας που θα υποδέχονται φιλοξενούμενους της τρίτης ηλικίας.
  • Δημιουργία τουλάχιστον δύο (2) καταδυτικών πάρκων
  • Δημιουργία τουλάχιστον δύο (2) μαρίνων και βελτίωση των ήδη υπαρχόντων αλιευτικών καταφυγίων.
  • Αναβάθμιση των μεθοριακών σταθμών μας με την Αλβανία με την κατασκευή κρίσιμων και βασικών υποδομών υγιεινής και αναμονής για την απόκτηση αίθουσας τουριστικών πληροφοριών, πώλησης τοπικών προϊόντων, παροχής café – αναψυκτικού και ύπαρξη τουαλετών). Οι ίδιες υποδομές θα πρέπει να υπάρχουν και επι του οδικού δικτύου (Ιόνια οδός) που οδηγεί στον σταθμό συνόρων «Κακαβιά»σε μία απόσταση 10 έως 15 χιλ. από αυτόν.
  • Κατασκευή υδατοδρομίου στην λίμνη Παμβώτιδα.
  • Ολοκλήρωση των έργων στον λιμένα της Ηγουμενίτσας για την δυνατότητα πλαγιοδεσίας των κρουαζεροπλοίων.
  • Υλοποίηση του Ερευνητικού Περιφερειακού  Κέντρου των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών καθώς και του Ερευνητικού  Περιφερειακού Κέντρου για το κρέας με έμφαση στην παραγωγή προϊόντων Φυσικής ωρίμανσης και ιδιαίτερα από το κρέας των μικρών μηρυκαστικών . ( Με το ΕΣΠΑ 2014-2020 ολοκληρωθήκανε οι Μελέτες Σκοπιμότητας των παραπάνω Περιφερειακών Ερευνητικών Κέντρων).
  • Η συνέχιση των προκηρύξεων για την Έρευνα και την Καινοτομία ώστε τα αποτελέσματα αυτών να περάσουν στην παραγωγή. Η δράση αυτή ενδυναμώνει την συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τις επιχειρήσεις.
  • υλοποίηση μελέτης για το πόσο θετική είναι η λειτουργία του τομέα της υγείας με την λειτουργία των δύο νοσοκομείων στην πόλη των Ιωαννίνων εκφρασμένη με οικονομικά στοιχεία. Ίσως τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δημιουργήσουν επιχειρηματικά ερεθίσματα για την δημιουργία φαρμακοβιομηχανίας στην Ήπειρο.
  • Να γίνουν οι μελέτες και να υλοποιηθούν τα Βιοτεχνικά Πάρκα σε όλους τους δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου που έχουν εγκεκριμένοΓενικό Πολεοδομικό σχέδιο ή ΣΧΟΑΠ. Έτσιδημιουργούνται  οργανωμένοι χώροι εγκατάστασης βιοτεχνιών χαμηλής όχλησης
  • Να δημιουργηθεί ειδικού τύπου κτιριακή υποδομή με τον αναγκαίο εξοπλισμό για να δεχόμαστε την δραστηριοποίηση επιχειρήσεων εξειδικευμένου Λογισμικού  παγκόσμιας εμβέλειας. 

2. Με βάση την γνώση του αναπτυξιακού περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου ποιες κατά τη γνώμη σας ότι είναι οι αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας (π.χ παραγωγικοί κλάδοι, αναδυόμενοι κλάδοι και οικονομικές δραστηριότητες) οι οποίες δύναται να δημιουργήσουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην περιφερειακή οικονομία και απασχόληση τα επόμενα έτη;

  • θα πρέπει να διαφυλαχθεί ο πρωτογενής τομέας με ανάπτυξη της μεταποίησης των προϊόντων του. Δηλαδή :1) έχουμε συμβολαιακή κτηνοτροφία σε σχέση με το γάλα και θα πρέπει να προχωρήσουμε και σε συμβολαιακή κτηνοτροφία σε σχέση με το κρέας με την ανάπτυξη της αλλαντοποιίας με την βοήθεια του Περιφερειακού Ερευνητικού Κέντρου για το κρέας που πρέπει να υλοποιηθεί. 2) την διάχυση της γνώσης – εκπαίδευσης στους αγρότες που παράγουν αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά για την μεταποίηση αυτών σε προϊόντα όπως αφεψήματα, στην  σοκολατοποιία, στην σαπωνοποιία, στην αρωματοποιία, στην καραμελοποιία κλπ. Έτσι συνολικά δημιουργούμε υψηλή γαστρονομία και προϊόντα μοναδικά που κάνουν ισχυρό το Branding του προορισμού «ΗΠΕΙΡΟΣ».
  • Το Ορεινό ανάγλυφο της Ηπείρου και τα μεγάλα ποτάμια που την διασχίζουν την κάνουν τον 1ο προορισμό στην Ελλάδα για OUTDOOR Activities. Θα πρέπει μετά  την ολοκλήρωσή της τον Ιούλιο του 2021 να λειτουργήσει η σχολή  για Οδηγούς Βουνού, Rafting, Kayak, αλεξίπτωτου πλαγιάς και FlyFishing στην Κόνιτσααπό τον Οκτώβριο του 2021. Η αναγκαιότητα πιστοποιημένων με Ευρωπαϊκή πιστοποίηση Οδηγών για OUTDOOR Activities είναι απαραίτητη  για την υποστήριξη των υπαίθριων δραστηριοτήτων.
  • Οι Νέες Τεχνολογίες σε επίπεδου λογισμικού σε συνεργασία με τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και όχι μόνο
  • Η ανάπτυξη νέων υλικών σε συνεργασία με το αντίστοιχο πανεπιστημιακό τμήμα και η ενίσχυση της παραδοσιακής αργυροτεχνίας . Ένας άλλος τομές θα μπορούσε να είναι και η μαχαιροποιίασυνδυασμένη με το κόσμημα και την αργυροτεχνία.
  • Η αξιοποίηση των φαρμακευτικών φυτών (παραγωγή και έρευνα) και η μεταποίησή τους σε συμπληρώματα διατροφής ή και σε φαρμακευτικά σκευάσματα. Γι’αυτό είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί το Ερευνητικό Περιφερειακό Κέντρο για τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά.

3. Ποιες κατά τη γνώμη σας είναι οι σημαντικότερες ανάγκες στον τομέα της επιχειρηματικότητας, στις οποίες θα πρέπει να εστιασθούν οι προσπάθειες κάλυψής τους στο πλαίσιο της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027;

  • Στοχευμένη  Στρατηγική Ανάπτυξης  ανθρώπινου δυναμικού για την υποστήριξη κυρίως των Outdooractivities , αλλά και άλλων κλάδων  εναλλακτικών μορφών τουρισμού συνοδευόμενη με Εθνική και  Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση των επαγγελματικών δεξιοτήτων τους.
  • Στοχευμένη Στρατηγική Management και Marketing του προορισμού ” Ήπειρος”  με την συμμετοχή  και των φορέων του τουρισμού.»

Δείτε Επίσης

Έναρξη λειτουργίας κέντρου πληροφόρησης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021, ξεκίνησε τη λειτουργία του το κέντρο πληροφόρησης «ADRION 5 ...