Παρασκευή , 12 Απριλίου 2024
Αρχική / ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ / Περιβάλλον / Παρέμβαση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25, Κρίτωνα Αρσένη, για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε προστατευόμενες περιοχές

Παρέμβαση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25, Κρίτωνα Αρσένη, για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε προστατευόμενες περιοχές

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης, σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε προστατευόμενες περιοχές, την οποία παραθέτουμε παρακάτω:

«Σεβαστείτε το όχι των Δήμων Ζαγορίου και  Μετσόβου στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε προστατευόμενες περιοχές

Ομόφωνη απόφαση να μην επιτρέψει την εγκατάσταση αιολικού πάρκου και ανεμογεννητριών έλαβε πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου. Αφορμή οι ουκ ολίγες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων και ανεμογεννητριών στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου και συγκεκριμένα στην περιοχή από τη Λίμνη Πηγών Αώου μέχρι την Βωβούσα. Ανάλογη θέση έχει πάρει για το θέμα και ο Δήμος Μετσόβου. Εκεί οι ‘επενδυτές’ έχουν χρησιμοποιήσει κατά κόρον το εργαλείο της ‘σαλαμοποίησης’, το οποίο τους έδωσε η κυβέρνηση της ΝΔ για να ‘αποφύγουν΄την περιβαλλοντική αδειοδότηση με έργα κάτω των 10 MW.

Οι ανεμογεννήτριες ύψους έως και 150 μέτρων σε μεγάλα υψόμετρα καθώς και τα συνοδά τους έργα προβλέπεται να τοποθετηθούν σε μία περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με υπεραιωνόβια ρόμπολα και δάση οξιάς και πεύκου. Θα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, την Βάλια Κάλντα, εντός προστατευόμενης περιοχής Natura 2000. Το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου εκτιμά ότι μία τέτοια εξέλιξη θα θέσει σε κίνδυνο την προοπτική ένταξης του Ζαγορίου στην UNESCO.

Από πέρυσι το Μάιο γνωρίζουμε ότι οι ανεμογεννήτριες που ήδη βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης για περιοχές εκτός Natura επαρκούν για να υπερκαλυφθεί κατά δύο έως τρεις φορές ο εθνικός στόχος για το 2030!

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1.  Δεσμεύεστε να σεβαστείτε τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων; Τις θεωρείτε ουσιώδεις στα πλαίσια της περιβαλλοντικής αδειοδότησης; 
  2.  Ποια είναι η απάντηση που δώσατε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από την ‘αιτιολογημένη γνώμη’ (δηλ. ένα βήμα πριν από άλλη μια παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) με θέμα την πλημμελή ενσωμάτωση στο Εθνικό Δίκαιο της Οδηγίας 2011/92/ΕΕ; Με ποια λογική δίνετε άδειες για έργα σε περιοχές Natura 2000 χωρίς να έχετε γνώση για το προστατευτέο αντικείμενο, συνεχίζοντας δηλαδή να ενεργείτε με τον ίδιο τρόπο για τον οποίο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε πρόσφατα την Ελλάδα (C849/19);»

Δείτε Επίσης

Ολοκληρώθηκαν οι ημερίδες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου στα Γρεβενά και στα Ιωάννινα

O Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου διοργάνωσε με επιτυχία, το διήμερο 22 και 23 ...