Δευτέρα , 4 Ιουλίου 2022
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Προσφορές μόνο από ΕΛΠΕ και Energean για τα πετρέλαια στη Δυτ. Ελλάδα

Προσφορές μόνο από ΕΛΠΕ και Energean για τα πετρέλαια στη Δυτ. Ελλάδα

Δύο προσφορές, από ελληνικών συμφερόντων εταιρείες και οι δύο, τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Energean Oil &Gas συγκέντρωσε ο διαγωνισμός για την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου στις τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Η ιταλική Enel τελικώς δεν προσήλθε, παρότι είχε προκαλέσει την όλη διαδικασία, καταθέτοντας σχετικό αίτημα στο τότε υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας.

Τα ΕΛΠΕ κατέθεσαν προσφορές για δύο από τις τρεις περιοχές, που περιελάμβανε ο διαγωνισμός, την «Αρτα-Πρέβεζα» και τη «ΒΔ Πελοπόννησο» και η Energean Oil & Gas για την «Αρτα-Πρέβεζα» και την «Αιτωλοακαρνία», που σημαίνει ότι για δύο από τα τρία οικόπεδα (Β.Δ. Πελοπόννησος και Αιτωλοκαρνανία) ο κάθε υποψήφιος θα είναι και ο μόνος διεκδικητής.

Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ανακοίνωσε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών και ότι οι αιτούντες που πληρούν τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια θα κληθούν να διαπραγματευτούν ανταγωνιστικά. Το υπουργείο θα συνάψει χωριστές συμβάσεις για κάθε περιοχή.

«Για τα Ελληνικά Πετρέλαια… η ενεργός συμμετοχή στις διεργασίες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στη χώρα μας αποτελεί φυσική επιλογή» αναφέρει ο όμιλος στην ανακοίνωσή του, υπενθυμίζοντας ότι τα ΕΛΠΕ ηγούνται ως διαχειριστής του επιχειρηματικού σχήματος με την ιταλική Edison και την ιρλανδική Petroceltic στις έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου και αερίου στην περιοχή του Δ. Πατραϊκού Κόλπου. Οι ερευνητικές εργασίες εκεί έχουν ήδη ξεκινήσει. «Ολες οι σχετικές αποφάσεις του ομίλου διέπονται από ενδελεχή τεχνική και οικονομική ανάλυση και αξιολόγηση… και είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτή η προσέγγιση θα επιφέρει άριστα αποτελέσματα τόσο για τον όμιλο όσο και για την Ελλάδα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τα ΕΛΠΕ βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με την Enel προκειμένου να καταθέσουν από κοινού προσφορά, όμως ο ιταλικός όμιλος πριν από λίγες ημέρες αποφάσισε να μη συνεχίσει στον διαγωνισμό, αναφέρουν έγκυρες πηγές, αποδίδοντας την κίνηση των Ιταλών σε επιχειρηματικούς λόγους. Ωστόσο η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα είναι προφανές ότι επηρεάζουν αρνητικά.

 

Δείτε Επίσης

8, 9 και 10 Ιουλίου το φετινό ATHLOS Zagori High-Alt Hoop στον Ελαφότοπο Ζαγορίου

Μετά από τρία χρόνια απουσίας επιστρέφει ανανεωμένο φέτος το ATHLOS Zagori High-Alt Hoop στον Ελαφότοπο Ζαγορίου μεταξύ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments