Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Σημεία ομιλίας  του Γ.Στύλιου (ΝΔ) για το νομοσχέδιο με τίτλο «Βοσκήσιμες γαίες και άλλες διατάξεις»

Σημεία ομιλίας  του Γ.Στύλιου (ΝΔ) για το νομοσχέδιο με τίτλο «Βοσκήσιμες γαίες και άλλες διατάξεις»

images (2) Από:Γιώργος Γκόντζος

Το σχετικό link με το video από τη Βουλή

httpssss://youtu.be/1eivHMncR1o

 Σημεία της ομιλίας του Γ.Στύλιου

Το παρόν σχέδιο νόμου είναι μία επαναδιατύπωση των N.4264 του Μαΐου του 2014 και του N.4315 του Δεκεμβρίου του 2014.Θα μπορούσε, συνεπώς, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτών των νόμων, δηλαδή στην εφαρμογή τους.

Πέρυσι, τέτοια εποχή, είχε ήδη δοθεί στους αγρότες πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Ο Υπουργός είπε  ότι μέχρι την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου θα δοθούν τα χρήματα από την ενιαία ενίσχυση. Περιμένουμε, λοιπόν, να υλοποιηθεί αυτή η εξαγγελία. Προσωπικά, πιστεύω ότι πάλι θα υπάρξει αστοχία, αφού θα δοθεί  μία μερική, αποσπασματική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, όσον αφορά την πληρωμή των ενισχύσεών τους.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση πέτυχε την αλλαγή του ορισμού των βοσκοτόπων σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού Νότου. Γιατί ίσχυε ο προηγούμενος ορισμός των βοσκοτόπων; Ίσχυε γιατί αυτό συμπεριλάμβανε η ΚΑΠ που ίσχυε μέχρι τις 31.12.2014. Από 1.1.2015 συμπεριληφθήκαν στους βοσκοτόπους οι ποώδεις, οι φρυγανώδεις και οι ξυλώδεις εκτάσεις. Πετύχαμε μ’ αυτόν τον τρόπο να αυξηθούν κατά πολύ –για να μην πω, να διπλασιαστούν- οι επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις και λύθηκε το πρόβλημα που αντιμετώπιζαν χιλιάδες κτηνοτρόφοι στη χώρα μας, αρκεί να συνέτρεχαν κάποιες προϋποθέσεις. Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; Έπρεπε να είχαν εκπονηθεί τα διαχειριστικά σχέδια και να είχαν υπολογιστεί τα δικαιώματα.

Ο Υπουργός στη δευτερολογία του παραδέχτηκε ότι με την ΚΥΑ που υπογράφηκε το Μάιο από την Κυβέρνηση προχωρά στην κατανομή των βοσκοτόπων μέσω τεχνικής λύσης. Η τεχνική λύση είναι αυτή που εφαρμοζόταν με την προηγούμενη ΚΑΠ και δεν αποτελούσε ένα αντικειμενικό τρόπουπολογισμού των δικαιωμάτων.

Με την τεχνική λύση, λοιπόν, επιστρέφουμε ξανά σ’ αυτό που ο ίδιος ο Υπουργός κατήγγειλε, δηλαδή στις αλχημείες. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, να κάνουμε ένα βήμα πιο μπροστά. Η Κυβέρνηση άφησε να χαθεί πολύτιμος χρόνος και φθάσαμε μετά από δέκα μήνες πάλι στην τεχνική λύση. Ο Υπουργός είπε ότι θα υπολογιστούν και τα νέα δικαιώματα. Περιμένουμε να υπολογιστούν τα δικαιώματα με το νέο τρόπο και να εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ.

Στο άρθρο 16 επιτρέπεται η εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού. Δεν ξέρω αν έχουμε συνειδητοποιήσει τι σημαίνει η εισαγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού χωρίς να γίνεται έλεγχος. Mπορεί να αλλάξει η βιοποικιλότητα περιοχών της χώρας μας.Υπολογίστε τα αυτά και λάβετε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν σας τις συνέπειες.

Δεν μπορούμε να διαχωρίζουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Όποια παθογένεια υπήρχε μέχρι τώρα οφείλουμε να τη διορθώσουμε και να την αλλάξουμε. Είναι λάθος να συνεχίσουμε με πολιτικές που αυξάνουν τη φορολογία στους αγρότες, όταν ζητούν 100% προκαταβολή για την επόμενη χρονιά.

Πέρυσι στην Άρτα, τα εσπεριδοειδή δόθηκαν σε καλές τιμές. Το ίδιο και τα ακτινίδια. Φέτος, οι τιμές είναι μισές. Όταν ο φόρος, λοιπόν, θα προκαταβάλλεται από την προηγούμενη χρονιά, πώς θα υπάρξει ανταπόδοση σ’ αυτούς τους παραγωγούς; Πώς θα προετοιμαστούν για την επόμενη χρονιά;

Σας καλώ, λοιπόν, έστω κι αυτήν την ύστατη στιγμή, να ασχοληθείτε με τα προβλήματα του κλάδου, με την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Οαγροτοδιατροφικός τομέας της οικονομίας και η βελτίωση της παραγωγής μπορούν να  δώσουν ώθηση στη χώρα μας.

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments