Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Πολιτισμός / Συντονιστείτε… την Κυριακή – 5 Ιουνίου – στη μία το μεσημέρι στους 98 και 7! Η εκπομπή «Μουσική Κερασιά» σας παρουσιάζει τη μουσικοχορευτική παράδοση του Πωγωνίου, με την Εβίτα Θεοχάρη

Συντονιστείτε… την Κυριακή – 5 Ιουνίου – στη μία το μεσημέρι στους 98 και 7! Η εκπομπή «Μουσική Κερασιά» σας παρουσιάζει τη μουσικοχορευτική παράδοση του Πωγωνίου, με την Εβίτα Θεοχάρη

Kolefas-Hpeirwtikos-Xoros-1984-275x183Από: Εβίτα Θεοχάρη – Κάθε Κυριακή μεσημέρι, μία με δύο, η «Μουσική Κερασιά» σας προσφέρει τα μελωδικά της κεράσματα! Τραγούδια και οργανικοί σκοποί σας ταξιδεύουν στα μονοπάτια της ελληνικής μουσικής παράδοσης! Συντονιστείτε στη συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ιωαννίνων – 98,7 – . Μας ακούτε και μέσω της ιστοσελίδας: www.dimotikoradiofono.gr.

Αυτή την Κυριακή – 05 Ιουνίου   ελάτε να ταξιδέψουμε παρέα στα μονοπάτια της μουσικοχορευτικής παράδοσης της περιοχής του Πωγωνίου! Ένα μουσικό ταξίδι που ξεκίνησε τη διαδρομή του την περασμένη Κυριακή, στις 29 Μαΐου, και συνεχίζεται…

«Αλησμονώ και χαίρομαι, θυμούμαι και λυπούμαι, θυμήθηκα την ξενιτιά και θέλω να πηγαίνω/ Σήκω μάνα και ζύμωσε καθάριο παξιμάδι, με πόνους βάζει το νερό, με δάκρυα το ζυμώνει…», (στίχοι από το δημοτικό τραγούδι «Αλησμονώ και χαίρομαι»). Η περιοχή του Πωγωνίου βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Νομού Ιωαννίνων και περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό χωριών. Πλούσια η μουσικοχορευτική του παράδοση λόγω ιστορικών, κλιματολογικών, ανθρωπολογικών, κοινωνιολογικών και άλλων παραγόντων. «Ένας ολόκληρος πνευματικός θησαυρός, που μαρτυράει για μια γνήσια παραδοσιακή κοινωνία, «μαλαματένια», χωρίς το άγχος και τις ανησυχίες του παρόντος: τραγούδια και χοροί της αγάπης και της ξενιτιάς, του πόνου και της πίκρας, της χαράς και της ευτυχίας, ιστορικά και πατριωτικά, μοιρολόγια και κάλαντα, φλογέρες, κλαρίνα και βιολιά…», τονίζει ο καθηγητής της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κος Βασίλης Νιτσιάκος.

Μέσα από τα τραγούδια αυτού του τόπου αναβλύζει το γέλιο και το δάκρυ… Παρόν όλο το φάσμα της γέννησης, της ζωής και του θανάτου. Συναντούμε τραγούδια μονοφωνικά, αντιφωνικά και πολυφωνικά (πεντάφθογγη κλίμακα). Στα τέλη του 19ου αι. με την εμφάνιση των ζυγιών (κλαρίνο, λαούτο, βιολί και ντέφι), άρχισε η συνοδεία ενός μέρους του φωνητικού ρεπερτορίου και των τραγουδιστικών χορών από τις κομπανίες. Παράλληλα αναπτύχθηκαν και οι οργανικές μελωδίες.

«Το πολυφωνικό τραγούδι έχει τη βάση του στην πεντάφθογγη κλίμακα, γεγονός που το ανάγει σε πανάρχαιο μουσικό μνημείο.» γράφει ο αείμνηστος Σίμων Καράς – μουσικολόγος και ερευνητής ελληνικής μουσικής παράδοσης.

Συντονιστείτε… Κυριακή – 5 Ιουνίου – στη μία το μεσημέρι…

στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων…

– 98 και 7 – 

Για να μαθαίνετε όλα τα νέα της εκπομπής – αφιερώματα, συνεντεύξεις – , τα πολιτιστικά δρώμενα σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα – εκδηλώσεις, σεμινάρια, γλέντια – … για να διαβάζετε άρθρα λαογραφικού περιεχομένου και φυσικά… για να ακούτε πολύ Ελληνική Δημοτική Μουσική… κάντε Like στη σελίδα της εκπομπής στο facebook, Μουσική Κερασιά!

Το ψηφιδωτό έργο στη φωτογραφία με τίτλο «Ηπειρώτικος χορός, 1984» είναι του Γιάννη Κολέφα

Δείτε Επίσης

Π.Μπαλοπούλου(“επέκεινα χώρα”)- “Πρόσκληση” για την ταινία ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στη Βίτσα .Η ιστορία και οι στόχοι του Οργανισμού “επέκεινα χώρα”

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo,gr)—Πρόσκληση για  να παρακολουθήσουν  την ταινία ” Αναπαράσταση”  του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στην Βίτσα Ζαγορίου, ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments