Κυριακή , 3 Ιουλίου 2022
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2 έργα στο πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου»

Εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2 έργα στο πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου»

Με αποϕάσεις που υπέγραψε ο Περιϕερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, εντάχθηκαν δύο πράξεις «ως υποψήϕια έργα για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014-2020″, που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του Πιλοτικού Προγράμματος «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου.

arxaiadodoni21Το πρώτο αϕορά τη «συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη του θεάτρου και των άλλων μνημείων του ιερού της Δωδώνης-Α΄ ϕάση» με συνολικό προϋπολογισμό 960.000 ευρώ. Βάσει της μελέτης θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης του δομικού υλικού μνημείων της Δωδώνης:

α) Στην κεντρική (5η) κερκίδα του β΄ διαζώματος του θεάτρου.

β) Στο ανατολικό παρασκήνιο του σκηνικού οικοδομήματος του θεάτρου.

γ) Στα αρχιτεκτονικά μέλη του παλαιού ναού της Διώνης.

δ) Στον οπίσθιο τοίχο της δυτικής στοάς, που ταυτίζεται με το δυτικό σκέλος του περιβόλου του ιερού.

Επιπλέον θα υλοποιηθούν τα εξής έργα υποδομής στον αρχαιολογικό χώρο:

α) Επέκταση του υϕιστάμενου χώρου στάθμευσης.

β) Εγκατάσταση μονάδας compact βιολογικού καθαρισμού.

γ) Κατασκευή περίϕραξης.

δ) Επέκταση δικτύου πόσιμου νερού.

Το δεύτερο έργο αϕορά έργο για τις «βασικές υποδομές και εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης Αρχαίου Θεάτρου Γιτάνων- Α΄ϕάση», με συνολικό προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ. Βάσει της μελέτης, μεταξύ άλλων, προβλέπονται:

Α) Επαναληπτικές αποψιλώσεις στην περιοχή υλοποίησης του έργου. Αποχωματώσεις. Αποκατάσταση – επέκταση υϕιστάμενης περίϕραξης. Νέα βοηθητική θύρα εισόδου.

Β) Eπέκταση υϕιστάμενων δικτύων κοινής ωϕέλειας, λήψη μέτρων προστασίας από τα όμβρια ύδατα. Διαμόρϕωση διαδρομής εξόδου από το θέατρο και δρόμου πρόσβασης στον οχυρωμένο οικισμό. Σύνταξη επί μέρους τεχνικών μελετών, όπου απαιτηθεί.

Γ) Καθαιρέσεις αρχιτεκτονικών μελών. Εργασίες υποστύλωσης – αντιστήριξης. Εργασίες αναστήλωσης και αποκατάστασης τμήματος του θεάτρου. Συντηρήσεις επιϕανειών, αρχιτεκτονικών μελών και κινητών ευρημάτων. Εγκατάσταση αντικεραυνικής προστασίας.

Δ) Εκπόνηση συμπληρωματικών μελετών, όπου απαιτηθεί. Πραγματοποίηση εργαστηριακών αναλύσεων κονιαμάτων και λίθων.

Πραγματοποίηση διερευνητικών γεωτρήσεων. Συνεχής ϕωτογραϕική τεκμηρίωση καθώς και τοπογραϕική και σχεδιαστική αποτύπωση όλων των νέων στοιχείων που θα προκύψουν. Έκδοση ενημερωτικού υλικού (ενημερωτική πινακίδα, ϕυλλάδιο).

Ε) Εξοπλισμός εργαστηρίων – αποθηκών.

Απαγόρευση αλιείας στη λίμνη
Παμβώτιδα από την 15η Απριλίου
Με απόϕαση που υπέγραψε ο Περιϕερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, από την Τετάρτη 15 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 31 Μαΐου 2015, απαγορεύεται η διενέργεια αλιείας (επαγγελματικής και ερασιτεχνικής) των ιχθύων και λοιπών υδρόβιων οργανισμών με κάθε αλιευτικό μέσο και εργαλείο μέσα στη Λίμνη Παμβώτιδα, στις γύρω από αυτήν τάϕρους και σε όλες τις τοποθεσίες των παραλίμνιων περιοχών και της Νήσου.

Υπεύθυνες για την τήρηση της ανωτέρω απόϕασης, είναι οι Αστυνομικές και όλες οι Ανακριτικές Αρχές.

Πηγή by [author_name]

Δείτε Επίσης

Θ.Κορωναίος-Θα διεκδικήσω θέση υποψηφίου βουλευτή στο νομό Πρέβεζας.Η τροπολογία της κυβέρνησης σαφέστατο πολιτικό μήνυμα κατά του Περιφερειάρχη.

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])== Την πρόθεσή του  να διεκδικήσει θέση υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  για  τον  ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments