Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Το ΤΕΙ Ηπείρου Επικεφαλής Εταίρος στο Έργο για τη δημιουργία Βαλκανο-Μεσογειακού Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας  

Το ΤΕΙ Ηπείρου Επικεφαλής Εταίρος στο Έργο για τη δημιουργία Βαλκανο-Μεσογειακού Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας  

BalkanMed INNOVA_Arta_260717Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Με διήμερη διακρατική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Άρτας στις 25 και 26 Ιουλίου 2017 ξεκίνησε επίσημα τις εργασίες του το διακρατικό έργο BalkanMedINNOVA. Πρόκειται για ένα από τα 37 συνολικά έργα που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του «INTERREG Βαλκανική-Μεσόγειος 2014-2020» από 384 φακέλους υποψηφιότητας.

Συντονιστής Εταίρος του Έργου είναι το Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, ενώ συμμετέχουν το Κέντρο Καινοτομίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών (JiC-BAS), το Ίδρυμα Επιχειρηματικότητας Νέων (YESFoundation) από την FYROM, η Πρωτοβουλία για την Υποστήριξη της Αγροτικής Ανάπτυξης (RASP) από την Αλβανία, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου ΚΕΚΑΠΕΛ Α.Ε.

 

Με το Έργο BalkanMed INNOVA επιδιώκεται:

– η ενθάρρυνση της δημιουργίας καινοτόμων επιχειρήσεων

– η καλλιέργεια πνεύματος πιο φιλικού προς την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη Μικρών-μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ)

– η τόνωση της επιχειρηματικής νοοτροπίας

με ιδιαίτερο προσανατολισμό σε τέσσερεις (4) οικονομικούς τομείς μεγάλης στρατηγικής σημασίας για την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας. Οι τομείς αυτοί είναι:

ο τομέας του Τουρισμού&της Πολιτιστικής Κληρονομιάςκαι ο Αγροδιατροφικός τομέας, οι οποίοι συμβάλλουν στο ΑΕΠ των χωρών που συμμετέχουν στο  Έργο  ή/και έχουν σημαντικό αναπτυξιακό δυναμικό, καθώς και ο τομέας Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο τομέας Ενέργεια και Περιβάλλον, οι οποίοι είναι ταυτοχρόνως και ανεξάρτητοι τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας και τομείς με παρουσία και εφαρμογή σε όλες τις σύγχρονες επιχειρήσεις.

Όπως ανέφερε ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου, Αναπλ. Καθηγητής Χρυσόστομος Στύλιος, «Οι προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει το Έργο BalkanMed INNOVA συνίστανται στις αδυναμίες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος, όπως είναι το χάσμα μεταξύ της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας, η έλλειψη επιχειρηματικής δεοντολογίας και επιχειρηματικής κουλτούρας, η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, η δυσπιστία των ΜμΕ να επενδύσουν σε νέες και καινοτόμες γνώσεις και εξειδικευμένες καταρτίσεις. Επιπλέον, η τρέχουσα οικονομική κατάσταση προκαλεί συνεχώς αυξανόμενη αβεβαιότητα για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, επιτείνοντας την ανάγκη για εξειδίκευση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση επιδιώκοντας την καινοτομία».

Εκ μέρους του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο καθηγητής Αντώνης Θεοχάρους, τόνισε τη βασική επιδίωξη του έργουπου είναι η συνεργασία μεταξύ του ακαδημαϊκού χώρου και των παραγωγικών φορέων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

 

Από το Έργο BalkanMedINNOVA θα ωφεληθούν, κατά κύριο λόγο, νέοι πτυχιούχοι, μελλοντικοί επιχειρηματίεςκαι οποιοσδήποτε άλλοι επιθυμούν να γίνουν επιχειρηματίες καθώς και στελέχη  ΜμΕ χάρη σε δράσεις όπως ΔΩΡΕΑΝ διαδικτυακά μαθήματα για καθέναν από τους προαναφερόμενους τομείς, ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσία εξατοµικευµένης υποστήριξης (καθοδήγησης) για τις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες, και κυρίως ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗγια την υλοποίηση των πιο αξιόλογων Επιχειρηματικών Ιδεών που θα προκύψουν με την υποστήριξη του Έργου.

Ταυτοχρόνως, το Έργο θα έχει σημαντικά οφέλη για τους αποφοίτους που επιθυμούν να συνεχίσουν την εξειδίκευσή τους και να ενημερώνονται για τις τρέχουσες εξελίξεις  στον τομέα των σπουδών τους, αλλά και για τους νέους ερευνητές, στους οποίους θα δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουν στο διακρατικό δίκτυο εκπαιδευτών που θα συσταθεί και στη ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ στη Σόφια της Βουλγαρίας που θα υλοποιηθεί το 2018.

 

Από τον Σεπτέμβριο 2017, το Έργο BalkanMedINNOVA θα ετοιμάσει και θα απευθύνει ανοιχτές προσκλήσεις για συμμετοχή στις δράσεις του σε:

– Εκπαιδευτικά ιδρύματα-κέντρα κατάρτισης

– Οργανώσεις ΜμΕ, Εμπορικά Επιμελητήρια, Συνεταιρισμοί

– Εκκολαπτόμενες επιχειρήσεις και κέντρα μεταφοράς τεχνολογίας

– Τοπικές και περιφερειακές αρχές

– Εργοδότες – Επιχειρηματίες, Διευθυντές / Στελέχη

– Ερευνητές και διδάσκοντες (σύμβουλοι, δάσκαλοι, επιστήμονες, καθηγητές κ.λπ.)

– Το ευρύ κοινό των περιοχών.

 

Το Έργο BalkanMedINNOVA συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς Πόρους των κρατών που συμμετέχουν σε αυτό.

 

 

Σύνταξη – Επιμέλεια:

Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής

Δείτε Επίσης

Βραβείο καλύτερης σχολικής εφημερίδας, για το ΣΤ1 του 2ου Δημοτικού Ελεούσας, με θέμα τον ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ-Μιλούν ο διευθυντής , ο υπεύθυνος δάσκαλος και οι μαθητές -τριες.

  Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Η επιλογή  του  θέματος εξαιρετική.Η συλλογική  προσπάθεια υποδειγματική.Και  η “ανταμοιβή” που ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments