Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / “Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα”:Επίσκεψη στο βιολογικό καθαρισμό της ΔΕΥΑΙ

“Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα”:Επίσκεψη στο βιολογικό καθαρισμό της ΔΕΥΑΙ

Σε ανακοίνωση της παράταξης “Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα” αναφέρονται τα εξής:

“Κλιμάκιο της «Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα» με τον υποψήφιο δήμαρχο Χρήστο Πατσούρα πραγματοποίησε επίσκεψη στο βιολογικό καθαρισμό της πόλης και συζήτησε με τους εργαζόμενους. Παράλληλα είχε συνάντηση και ενημερωτική συζήτηση με στελέχη της ΔΕΥΑΙ.

Από τις επισκέψεις αυτές και τις συζητήσεις με τους εργαζόμενους επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις ότι η Δημοτική Αρχή Μπέγκα συνέχισε πιστά την ίδια πολιτική που ακολούθησαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές έχοντας αφήσει τόσο το βιολογικό καθαρισμό όσο και τη ΔΕΥΑΙ χωρίς στοιχειώδη επαρκές τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα, πρέπει να επισημανθούν τα εξής:

1.Η συντήρηση των εγκαταστάσεων του βιολογικού λόγω έλλειψης τεχνικού και επιστημονικού προσωπικού είναι σε οριακή κατάσταση παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού που υπάρχει.

Το παραπάνω σε συνδυασμό με την διάλυση του μηχανουργείου του Δήμου συμπληρώνει την εικόνα νευραλγικών υπηρεσιών του Δήμου στα όρια της διάλυσης.

Τα παραπάνω όχι μόνο δεν τους ανησυχούν, όχι μόνο δείχνουν πλήρη αδιαφορία αλλά ταυτόχρονα το αξιοποιούν για να παραδίδουν δραστηριότητες και εργασίες του Δήμου σε ιδιώτες πάντα βέβαια με απευθείας αναθέσεις και με το αζημίωτο δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο εκλογική πελατεία.

Το καθεστώς των πενταμήνων και οκταμήνων όχι μόνο δεν αποτελεί λύση στο έλλειμμα εργατοτεχνικού προσωπικού, αλλά είναι ταυτόχρονα εξευτελιστικό για τη νεολαία και πρέπει να σταματήσει δίνοντας την θέση σε μόνιμες προσλήψεις με αξιοπρεπείς αμοιβές.

2.Η διαχείριση του υπολείμματος του βιολογικού καθαρισμού είναι «μνημείο» αδιαφορίας από τη Δημοτική αρχή Μπέγκα.

Κανένας κεντρικός σχεδιασμός για την διαχείριση του υπολείμματος, ευκαιριακή διαχείριση μέσω ιδιωτών, με σοβαρό τον κίνδυνο να αποτελέσει βόμβα μόλυνσης για όλη την περιοχή που συνορεύει με μέρος του υδροφόρου ορίζοντα της πόλης.

Ακόμη και σήμερα ποσότητα υπολείμματος είναι αδιάθετο και παραμένει στο χώρο του βιολογικού επιβαρύνοντας εργαζομένους και περιβάλλον.

Απαιτείται κεντρικός δημόσιος σχεδιασμός διαχείρισης των υπολειμμάτων κόντρα σε λογικές ιδιωτικών συμφερόντων και κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης.

3.Η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της πόλης έχει ξεπεράσει προ πολλού την οριακή κατάσταση. Εγκαταστάσεις που έχουν σχεδιαστεί για 30.000m3 λυμάτων/ημέρα λειτουργούν επί καθημερινής βάσης με πάνω από 40.000 m3λυμάτων/ημέρα, ενώ σε μέρες αιχμής φτάνουν και τα 90.000 m3λυμάτων/ημέρα.

Είναι φανερό ότι έπρεπε ήδη από χθες να είχε προχωρήσει η επέκταση του βιολογικού της πόλης. Οι ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων διαχρονικά όσο και των δημοτικών αρχών όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι τεράστιες. Ίσως και εδώ να λειτουργεί ο γνωστός νόμος του «κατεπείγοντος». Τα αφήνουμε όλα να φτάσουν στα όριά τους και μετά με την δικαιολογία του «κατεπείγοντος» αρχίζει το πάρτι και τα αλισβερίσια με τους ιδιώτες.

4.Σοβαρό θέμα προκύπτει για την λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών των ιδιωτικών εργοστασίων που δεν είναι συνδεδεμένοι με τον βιολογικό του Δήμου αλλά ρίχνουν τα απόβλητά τους κατευθείαν στην τάφρο της Λαψίστας και στον Καλαμά.

Τέτοιο βιολογικοί είναι της Δωδώνης, του Νιτσιάκου, του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού, η λειτουργία των οποίων στην ουσία είναι εκτός ουσιαστικών ελέγχων και επαφίεται στην καλή θέληση των ιδιωτών με ότι αυτό συνεπάγεται.

Απαιτείται να συνδεθούν άμεσα και τα λύματα των εργοστασίων αυτών με το βιολογικό της πόλης με ευθύνη και δαπάνες των ίδιων σαν ελάχιστη εξασφάλιση ότι τα λύματα που φτάνουν στον Καλαμά έχουν την σωστή επεξεργασία.

5.Τελευταίο, αλλά όχι μικρό σε σημασία είναι η αδιαφορία που δείχνει η σημερινή δημοτική αρχή αλλά και οι προηγούμενες για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο βιολογικό. Οι εργαζόμενοι ζουν και εργάζονται σε απαράδεκτες κτιριακές συνθήκες. Με ελάχιστα χρήματα των μερικών χιλιάδων ευρώ το πρόβλημα θα είχε αντιμετωπισθεί.

Όπως φαίνεται, τα παραπάνω είναι βασικά και ουσιαστικά θέματα που αφορούν την λειτουργιά του Δήμου, τις παρεχόμενεςυπηρεσίεςκαι τις ανάγκες των εργαζομένων.Αντιθέτως, όλες οι κυρίαρχες παρατάξεις προκαλούν τον γέλωτα όταν προβάλλουν σαν βασικά θέματα το υψηλό δήθεν μισθολογικό κόστος των εργαζομένων και την όχι δήθεν καλή απόδοσή τους. Σαν ο διάολος το λιβάνι αποφεύγουν την παραμικρή αναφορά στην ουσία των μνημονιακών πολιτικών που οδηγούν στην διάλυση τις υπηρεσίες του Δήμου και προετοιμάζουν την είσοδο στα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα. Αυτό βέβαια όχι μόνο δεν είναι τυχαίο, αλλά είναι η επιδίωξή τους που άλλοι την ομολογούν ανοικτά (παράταξη Καλογιάννη, παράταξη Γκόντα, παράταξη Ελισάφ) και άλλοι (παράταξη Μπέγκα, παράταξη Νάτση) συγκαλυμμένα.

Καλούμε τους εργαζόμενους της πόλης μπροστά στις εκλογές να στηρίξουν την «ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στα ΓΙΑΝΝΕΝΑ» να συγκροτήσουν μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο ένα μέτωπο ρήξης και ανατροπής, ένα μέτωπο αντίστασης και αγώνα για να οργανωθεί ο Δήμος με γνώμονα τις ανάγκες της πόλης και των εργαζομένων, με νέες θέσεις εργασίας, με υπηρεσίες που θα βελτιώνουν τις παροχές του Δήμου προς τους πολίτες και όχι να αποτελεί μέσο κερδοσκοπίας ιδιωτικών συμφερόντων.”

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments