Παρασκευή , 22 Μαρτίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Πρωτοβουλίες για την ψυχική υγεία στην Τρίτη Ηλικία από τον ΟΚΠΑΠΑ
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Πρωτοβουλίες για την ψυχική υγεία στην Τρίτη Ηλικία από τον ΟΚΠΑΠΑ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ξεκινούν δύο νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί, 150 νέοι λαχανόκηποι και Δημοτικό Οδοντιατρείο

 Μια σειρά από πρωτοβουλίες για την ψυχική υγεία στην Τρίτη Ηλικία ξεδιπλώνει το επόμενο διάστημα ο ΟΚΠΑΠΑ (Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης & Προσχολικής Αγωγής) του Δήμου Ιωαννιτών, με έναρξη την ημερίδα με θέμα «Ψυχική Υγεία και Τρίτη Ηλικία – Προβλήματα κατάθλιψης, διαταραχές μνήμης, άνοια» που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Παράλληλα στο πλούσιο έως σήμερα έργο του ΟΚΠΑΠΑ θα προστεθούν το επόμενο διάστημα και επιπλέον δράσεις στις οποίες αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του οργανισμού , Φίλιππος Τσουμάνης.

Συγκεκριμένα, γίνονται οι προετοιμασίες ώστε από τον Σεπτέμβριο να λειτουργήσουν δύο νέοι Βρεφονηπιακοί σταθμοί σε Ανατολή και Μέλανδρα-Νέα Ζωή, επεκτείνονται με 150 επιπλέον τεμάχια οι Δημοτικοί λαχανόκηποι, ετοιμάζεται το Δημοτικό Οδοντιατρείο, ενώ μέχρι το τέλος Μαΐου θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις και δωρεάν ιατρικός έλεγχος σε παιδιά.

Ψυχική Υγεία και Τρίτη Ηλικία

Μια σημαντική πρωτοβουλία για την ψυχική υγεία στην Τρίτη Ηλικία ξεκινάει ο ΟΚΠΑΠΑ σε συνεργασία με την Ιατρική σχολή του παν/μιου Ιωαννίνων, με έναρξη την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Μαΐου και ώρα 19.00 στην αίθουσα Αρχ. Σπυρίδωνος στην Ακαδημία.

Ομιλητές θα είναι :

-Σκαπινάκης Πέτρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

-Γιαννόπουλος Σωτήρης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

-Τσούκη Στεφανία, Κοινωνιολόγος στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του ΟΚΠΑΠΑ.

Σε δηλώσεις τους ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ, Φίλιππος Τσουμάνης και ο Αν. Καθηγητής Ψυχιατρικής, Πέτρος Σκαπινάκης αναφέρθηκαν  στην ημερίδα, λέγοντας ότι θα αποτελέσει την έναρξη ενός ολοκληρωμένου  προγράμματος για την ανίχνευση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας στους ηλικιωμένους.

Ο κ. Σκαπινάκης τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό το ότι ο ΟΚΠΑΠΑ ασχολείται με αν σοβαρό θέμα που δεν το αγγίζουμε συχνά» κι αυτό γιατί– όπως είπε- «δυστυχώς θεωρούμε αναμενόμενα, ως φυσικό επακόλουθο του γήρατος, τα προβλήματα ψυχικής υγείας στην τρίτη ηλικία και δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στα σωματικά προβλήματα».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Σκαπινάκη, αυτή δεν είναι η επιστημονική άποψη. «Υπάρχουν προβλήματα όπως η κατάθλιψη, η διαταραχές μνήμης, η άνοια, που μπορούμε να τα προλάβουμε, να τα εντοπίσουμε, να τα θεραπεύσουμε. Αν παραμείνουν οδηγούν σε έκπτωση της ποιότητας ζωής και σε αυτή την  ηλικία η ποιότητα ζωής είναι από τα σημαντικότερα που μπορούμε να εξασφαλίσουμε».

Νέες δράσεις από τον ΟΚΠΑΠΑ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του προγράμματος του ΟΚΠΑΠΑ με τον πρόεδρο του οργανισμού να αναφέρεται στις νέες πρωτοβουλίες, λέγοντας ότι «υλοποιούμε αυτά για τα οποία δεσμευθήκαμε απέναντι στους συμπολίτες μας».

Συγκεκριμένα ο κ. Τσουμάνης έκανε γνωστό πως από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν δύο νέοι Βρεφονηπιακοί σταθμοί σε Ανατολή και Μέλανδρα-Νέα Ζωή. Θα λειτουργήσουν σε μισθωμένα κτίρια, ωστόσο θα υπάρξουν προτάσεις για κατασκευή κτιρίων που θα διεκδικηθούν μέσω του νέου ΕΣΠΑ.

Παράλληλα στου ήδη υπάρχοντες Δημοτικούς Λαχανόκηπους προστίθενται κι άλλα 150 τεμάχια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 270 τεμάχια, καθώς το ενδιαφέρον των πολιτών είναι πολύ μεγάλο.

Επίσης αυτή την περίοδο ο ΟΚΠΑΠΑ σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο ετοιμάζει το Δημοτικό Οδοντιατρείο το οποίο θα στεγαστεί στον χώρο του ΚΕΠΑΒΙ, όπου λειτουργούν ήδη το Δημοτικό Ιατρείο και το Δημοτικό Φαρμακείο. «Ο χώρος έχει ετοιμαστεί, βρισκόμαστε στη φάση εγκατάστασης του οδοντιατρικού μηχανήματος και τις προμήθειας του υπόλοιπου εξοπλισμού», όπως είπε ο κ. Τσουμάνης.

Τέλος στο πλαίσιο του προγράμματος ενημέρωσης των συμπολιτών θα πραγματοποιηθούν μέχρι τα τέλη Μαΐου, άλλες δύο ενημερωτικές δράσεις, πέραν της μεθαυριανής ημερίδας για την «Ψυχική Υγεία στην Τρίτη Ηλικία».

Συγκεκριμένα από τις 18 έως τις 22 Μαΐου, σε συνεργασία με «το Χαμόγελο του Παιδιού» θα πραγματοποιηθούν ενημερώσεις και δωρεάν εξετάσεις σε παιδιά (έλεγχος: οδοντιατρικός, παιδιατρικός, οφθαλμολογικός, ΩΡΛ). Στις 27 Μαΐου και σε συνεργασία με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση για την θρόμβωση.

Δείτε Επίσης

Σκιοθέατρο του Αγάπιου Αγαπίου από τα Σωματεία του Εργατικού Κέντρου, τον Σύλλογο Γυναικών και τον Εμπορικό Σύλλογο Ιωαννίνων

Τα Σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων με το Σύλλογο Γυναικών Ιωαννίνων και τον Εμπορικό Σύλλογο ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments