Παρασκευή , 8 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Σταύρος Καλογιάννης: Πολύ θετικό γεγονός η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών στην Αρχιτεκτονική Ιωαννίνων

Σταύρος Καλογιάννης: Πολύ θετικό γεγονός η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών στην Αρχιτεκτονική Ιωαννίνων

KALOGIAANNHS

“Πολύ θετικό γεγονός η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών στην Αρχιτεκτονική Ιωαννίνων “,τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρώην βουλευτής της ΝΔ στο νομό Ιωαννίνων,Σ.Καλογιάννης

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Έγινε προχθές στο Πανεπιστήμιο της πόλης μας η υποδοχή των σαράντα φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Πρόκειται για ένα πολύ θετικό γεγονός για το Πανεπιστήμιό μας και την Παιδεία στον Τόπο μας, για τα Ιωάννινα και την Ήπειρο.

Πως όμως φτάσαμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα;

Η Αρχιτεκτονική ιδρύθηκε το 2009, επί Κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, με το υπ’ αρ. 173/2009 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Α΄ 206), με πολύ κόπο, κατόπιν μακράς προεργασίας από πλευράς Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, όπως γνωρίζουμε όλοι όσοι ασχοληθήκαμε και πετύχαμε την ίδρυσή της.

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που προέκυψε από τις βουλευτικές του Οκτωβρίου 2009, ανέστειλε αμέσως και αναιτιολόγητα τη λειτουργία της νεοϊδρυθείσας Αρχιτεκτονικής Ιωαννίνων, την ίδια ώρα που προχωρούσε στην ίδρυση νέου Τμήματος Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά (ΠΔ 8/2010)!

Η Αρχιτεκτονική Ιωαννίνων θαλασσόδερνε. Οι πιέσεις για τη λειτουργία της από την τότε Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου μας και από σημαντικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, ήταν πολλές. Αρκετές όμως ήταν και οι αντιδράσεις, κυρίως από γνωστά κέντρα των Αθηνών αλλά και από ορισμένα κόμματα της τότε αντιπολίτευσης.

Φτάνουμε στο 2012 και το Υπ. Παιδείας επεξεργάζεται το σχέδιο «Αθηνά», περί αναδιαρθρώσεως της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με συνενώσεις/καταργήσεις Τμημάτων και Σχολών. Η λειτουργία της Αρχιτεκτονικής, η οποία δεν είχε ακόμα ξεκινήσει, ερχόταν αντιμέτωπη με νέους κινδύνους.

Ως αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών είχα, από κοινού με την Πρυτανική Αρχή και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου, στενή συνεργασία με τον Υπουργό Παιδείας επισημαίνοντάς του, προφορικώς και γραπτώς, ότι με τη λειτουργία της Αρχιτεκτονικής στα Ιωάννινα, πέρα από την ουσιαστική ενίσχυση του Πανεπιστημίου, συνδέαμε την εκπαίδευση με την Ιστορία μας και τους εθνικούς ευεργέτες, χωρίς να αγνοούμε την παράδοση. Αναφερόμουν στην πολύ σημαντική παράδοση των Ηπειρωτών μαστόρων, από τα φημισμένα χωριά της Κόνιτσας και των Τζουμέρκων, που καλούνταν να χτίσουν σπίτια, γεφύρια και εκκλησιές όχι μόνο σε ολόκληρη την Ελλάδα και στα Βαλκάνια, αλλά και από την Περσία μέχρι την Αμερική. Η μοναδική αυτή παράδοση δίνει πολύτιμο υλικό για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική και οικοδομική. Τόνιζα επίσης το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μόλις έκλεινε τα 50 χρόνια λειτουργίας του. Ο σχεδιασμός μιας νέας Σχολής γίνεται με προοπτική δεκαετιών, για τις νέες γενιές και όχι με βραχυπρόθεσμα κριτήρια.

Πράγματι, με νέο Προεδρικό Διάταγμα (υπ’ αρ. 105/05.06.2013) ανασυγκροτήθηκαν οι Σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ορίστηκε ότι η λειτουργία του Τμήματος Αρχιτεκτόνων θα άρχιζε το ακαδημαϊκό έτος 2015 – 2016, (ενώ με το ΠΔ 72/2013 το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας μετονομάσθηκε σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και η έδρα του από την Καστοριά μεταφέρθηκε στην Κοζάνη).

Τελικώς καθορίστηκαν στο μηχανογραφικό του 2015 σαράντα θέσεις εισακτέων στο Τμήμα, τους οποίους δέχτηκε προχθές η Αρχιτεκτονική. Αυτή είναι η θετική κατάληξη των συντονισμένων ενεργειών που κράτησαν μία δεκαετία.

Το Πανεπιστήμιο, η πόλη μας και οι τοπικοί Φορείς πρέπει να στηρίξουν την Αρχιτεκτονική και την Πολυτεχνική Σχολή, για την οποία πλέον υπάρχει η μαγιά, σε συνεργασία πάντα με την Πολιτεία. Έχοντας γερές βάσεις, το Πανεπιστήμιο έχει τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί και να προοδεύσει τα επόμενα χρόνια, αρκεί να μην επικρατήσουν εκπαιδευτικές ιδεοληψίες που προκρίνουν διαχρονικά την ισοπέδωση έναντι της άμιλλας, την μετριοκρατία έναντι της αριστείας.

Δείτε Επίσης

Την παρέμβαση Μέτσολα για την άδικη κράτηση Μπελέρη, ζήτησε ο Μ. Κεφαλογιάννης

Για τη συνάντηση που είχε στις φυλακές των Τιράνων με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντη ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments