Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Συγκροτήθηκε το Περιφερειακό Δίκτυο της πιλοτικής περιοχής των Πραμάντων

Συγκροτήθηκε το Περιφερειακό Δίκτυο της πιλοτικής περιοχής των Πραμάντων

Την Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2019 στο Συνεδριακό Κέντρο Δημαρχείου Πραμάντων,  συγκροτήθηκε το  Περιφερειακό Δίκτυο της πιλοτικής περιοχής των Πραμάντων, στα πλαίσια υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου «CI NOVATEC-Customer Intelligence for inNOVAtive Tourism Ecosystems» του διακρατικού προγράμματος Interreg Ελλάδα Ιταλία 2014 – 2020. Η συμβολή του Περιφερειακού Δικτύου είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού θα αποτελέσει τον πυρήνα της δικτύωσης και της εξωστρέφειας, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και καινοτομίας  και τέλος της συνέργειας μεταξύ των μελών του Δικτύου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Βαγγέλης Γιωτόπουλος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Βορείων Τζουμέρκων – Υπεύθυνος Τουρισμού, ο οποίος επεσήμανε την αναγκαιότητα στην καινοτομία και την σπουδαιότητα του τουρισμού στην περιοχή της Άρτας, ενώ την πρωτοβουλία αυτή στήριξαν με την παρουσία τους η κ. Γεωργία Παπαδημητρίου, εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Βορείων Τζουμέρκων σε θέματα πολιτισμού και ο κ. Ιωάννης Κάτσενος , μέλος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Δήμου Βορείων Τζουμέρκων. Παρευρέθησαν εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Καταρρακτινών,  του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Πραμάντων, καθώς και πλήθος εκπροσώπων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πόλη των Πραμάντων.

Από την Περιφέρεια Ηπείρου παρέστησαν τα μέλη ομάδας έργου κ. Κώστας Χριστοδούλου, κ. Κατερίνα Καραγιώτη, κ. Χριστίνα Δημητρίου και κ. Αντώνης Τσολακούδης.

Στη διάρκεια των εργασιών ο υπεύθυνος του έργου κ. Κώστας Χριστοδούλου, παρουσίασε στα μέλη του Περιφερειακού Δικτύου των Πραμάντων, την αναγκαιότητα σύστασης και ύπαρξης του Δικτύου, ενώ έγινε ιδιαίτερη μνεία στα άρθρα του Πρωτόκολλου Συνεργασίας / Καταστατικού που ορίζει το κοινό πλαίσιο συνεργασίας και συνύπαρξης μεταξύ των μελών. Ο κ. Ιωάννης Γιαλελής, Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίασε στα μέλη του Περιφερειακού Δικτύου την «Πλατφόρμα του έργου CINOVATEC».

Με την υλοποίηση του έργου CI-NOVATEC και μέσω της σύγχρονης πλατφόρμας συλλογής ποιοτικών δεδομένων από τον τουρίστα-επισκέπτη,  θα δοθούν Μελέτες Ικανοποίησης Τουριστών, Τοπικά Σχέδια Δράσης για Δήμους ενώ θα διενεργηθούν σεμινάρια κατάρτισης προς  τους ιδιοκτήτες ΜμΕ, τους διαχειριστές Σημείων Ενδιαφέροντος, Διοικητικούς και Πολιτικούς παράγοντες.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση των τοπικών συνεργειών τουρισμού των επιλεγμένων πιλοτικών περιοχών της Περιφέρειας Ηπείρου, η βελτίωση της διοικητικής ικανότητας των διαχειριστών τουριστικών σημείων (αρχαιολογικοί, φυσικοί, πολιτιστικοί χώροι κλπ) και των διαχειριστών πολιτιστικών συλλόγων που κινητοποιούν διάφορες εκδηλώσεις, δραστηριότητες, εκθέσεις κ.λ.π.. που στοχεύουν στην προσέλκυση των τουριστών.

Σχετικά με το έργο

Στο έργο συμμετέχουν πέντε εταίροι με επικεφαλής την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών – Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών και η Περιφέρεια Ηπείρου είναι οι δύο ‘Έλληνες εταίροι του έργου, η Περιφέρεια της Πούλιας – Τμήμα Οικονομίας Πολιτισμού, Τουρισμού και Εδάφους και το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μπάρι οι δύο Ιταλοί εταίροι του έργου. Επιπλέον, συνεργαζόμενοι εταίροι είναι το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Εμπορικό Επιμελητήριο του Μπρίντιζι.

Ο σκοπός του έργου είναι η καταγραφή και η αξιολόγηση των εμπειριών των επισκεπτών σε σχέση με τις υπηρεσίες που τους παρέχονται. Η συλλογή των δεδομένων θα γίνει μέσω σύγχρονων εργαλείων, που αποτελούνται από κινητές εφαρμογές για τον επισκέπτη και θα ανακτούν τα δεδομένα μέσω φορμών ερωτηματολογίου. Ακολούθως μέσω της Πλατφόρμας Πελατειακής Ευφυΐας, θα γίνεται η κατηγοριοποίηση, ανάλυση και εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Μέσα από τη γνώση της αντίδρασης του τουρίστα-επισκέπτη, θα μπορούν οι διαχειριστές των αναγνωρίσιμων σημείων των πιλοτικών περιοχών (αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, πολιτιστικών μνημείων κ.λ.π.) να βελτιωθούν διοικητικά και οργανωτικά, οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις να ενισχυθούν επιχειρηματικά, ενώ τα Μέλη των Περιφερειακών Δικτύων θα έχουν τη δυνατότητα να καταρτιστούν μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων που πρόκειται να διενεργηθούν στις τρεις πιλοτικές περιοχές (Άρτα-Κόνιτσα-Πράμαντα).

Μέσω του προγράμματος αυτού, θα καταστεί πολύ πιο απλό για τουρίστες να ταξιδεύουν μεταξύ των δυο Περιφερειών, έχοντας ως «οδηγό» μια υπηρεσία πολυτροπικών τουριστικών διαδρομών που θα υποστηρίζεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα (τόσο ως διαδικτυακή εφαρμογή, όσο και ως εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα). Η υπηρεσία αυτή θα υποστηρίζει την παροχή εξατομικευμένων τουριστικών προτάσεων για επίσκεψη των πιο σημαντικών αξιοθέατων, αξιοποιώντας τα δημόσια μέσα μεταφορών για τη μετακίνηση των επισκεπτών μεταξύ των σημείων ενδιαφέροντος.

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments