Πέμπτη , 18 Απριλίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Τρία μέλη της  1ης ΑΟ(Αυθόρμητης Ομάδας) DiEM25 στα Ιωάννινα μιλούν για την σημερινή εκδήλωση και το πολιτικό ,ιδεολογικό πλαίσιο του DiEM25

Τρία μέλη της  1ης ΑΟ(Αυθόρμητης Ομάδας) DiEM25 στα Ιωάννινα μιλούν για την σημερινή εκδήλωση και το πολιτικό ,ιδεολογικό πλαίσιο του DiEM25

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])– Τρία μέλη της  1ης ΑΟ(Αυθόρμητης Ομάδας) DiEM25 στα Ιωάννινα οι συντονιστές Στράτου Σοφία και Βακολίδης Νίκος  και το μέλος Ραφαήλ Μπελενιώτης ,μίλησαν στην εκπομπή “ό,τι πεις εσύ” (Γιώργος Γκόντζος) , στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων (ΕΔΩ) με αφορμή την εκδήλωση – συζήτηση με θέμα“Διεθνισμός από το 19ο  στον  21ο αιώνα:  Ξαναπιάνουμε το νήμα”, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα ,Δευτέρα 14 Μαΐου, 7:30 μ.μ στο Θυμωμένο πορτραίτο (Καποδιστρίου 36-38) και με ομιλητές: Λάμπρος Φλιτούρης (Eπίκουρος καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας) ,Ραφαήλ  Μπελενιώτης (A.O. Diem 25 Ιωάννινα),Σε ανακοίνωση της 1ης ΑΟ(Αυθόρμητης Ομάδας) DiEM25 ,αναφέρονται τα εξής:

“Το κουμουνιστικό μανιφέστο, των Μάρξ και Έγκλες, τελειώνει με την φράση: «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε! ». Ο Μαρξ είχε εισάγει, πολλές φορές την αναγκαία σκέψη πως σε ένα τέτοιο παγκόσμιο σύστημα όπου τα προβλήματα μας είναι κοινά, κατά συνέπεια και η πάλη των λαών έπρεπε να διεξαχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι λαοί έπρεπε να παλέψουν αλληλέγγυοι με τους λαούς των υπολοίπων χωρών στην βάση των κοινών τους συμφερόντων.
Οι προκλήσεις που βιώνουμε σήμερα είναι κοινές σε όλον τον πλανήτη. Το περιβαλλοντικό πρόβλημα και η κλιματική αλλαγή , οι τραπεζικές κρίσεις χρεοκοπίας, το μεταναστευτικό πρόβλημα, όλα εντάσσονται στους κρίκους ενός συστήματος-αλυσίδας από την μία άκρη του πλανήτη στην άλλη.
Η Ευρώπη αποδομείται και παραπαίει μέσα στην χειρότερη κρίση χρέους  στην ιστορία της. Η νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση της λιτότητας, των μνημονίων και της αυταρχικότητας, ένα σύνολο ανάλγητης ταξικής πολιτικής που εφαρμόζεται από άκρη σε άκρη στην Ευρώπη, είναι μέρος του προβλήματος και όχι η λύση.
Aπέναντι στην εθνική εσωστρέφεια, οφείλουμε να προτάξουμε τον διεθνισμό.              Η εσωστρέφεια των λαών δεν είναι λύση. Όπως και η άνοδος της φασιστικής ακροδεξιάς και η κίβδηλη επιστροφή στην κοντόφθαλμη λογική του έθνους-κράτους και του προστατευτισμού στην οικονομία, στους φράχτες και στην υπέρ-αστυνόμευση. Εμείς, οι πολίτες της Ευρώπης  έχουμε καθήκον να επανακτήσουμε τον έλεγχο από μη εκλεγμένους «τεχνοκράτες» πολιτικούς που συναινούν στην αποπολιτικοποίηση πολιτικών αποφάσεων και από τις σκιώδεις κυβερνήσεις που λαμβάνουν, εν πλήρη αδιαφάνεια, σαθρές αποφάσεις που συντηρούν την κρίση και την αποδόμηση.
Στο Diem25 ερχόμαστε από κάθε γωνιά της Ευρώπης ανεξάρτητα από διαφορετικές γλώσσες, πολιτισμούς, κομματικές ταυτότητες, ιδεολογίες, χρώμα δέρματος, φύλο, φιλοσοφικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Θεωρούμε πως κανένας λαός της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι ελεύθερος όταν ακόμα κι ένας μικρός λαός βλέπει την δημοκρατία του να παραβιάζεται.  Κανένας λαός της Ευρώπης δεν μπορεί να ζει με αξιοπρέπεια όταν η αξιοπρέπεια στερείται από κάποιους άλλους . Κανένας λαός της Ευρώπης δεν μπορεί να ελπίζει στην ευημερία όταν άλλοι λαοί καταδικάζονται στην μόνιμη χρεοκοπία και την συνεχή ύφεση.  Κανένας λαός της Ευρώπης δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς βασικά αγαθά για τους πιο αδύναμους των πολιτών, χωρίς ανθρώπινη ανάπτυξη, χωρίς οικολογική ισορροπία, χωρίς μια υπερπροσπάθεια να αλλάξουμε τον τρόπο που παράγουμε ενέργεια – αντί να αλλάζουμε το κλίμα του πλανήτη.
Απορρίπτουμε το κενό δημοκρατίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και αρνούμαστε να ψάξουμε καταφύγιο στα κράτη-έθνη μας. Η πραγματική από κοινού δράση είναι αναγκαία, αν θέλουμε να αλλάξουμε την Ευρώπη των ανάλγητων κυβερνήσεων και των τεχνοκρατών, σε μια πραγματική Ευρώπη των λαών.
Ελάτε να συζητήσουμε για τον αναγκαίο Ευρωπαϊκό διεθνισμό που προτείνει το Diem25 ως αναπόσπαστο αναγκαίο στοιχείο για την πάλη του εκδημοκρατισμού της Ευρώπης, για μια Ευρώπη των λαών, μέσα από μια ιστορική αναδρομή του διεθνισμού της αριστεράς στον 19ο αιώνα, φτάνοντας ως τις μέρες μας και την αναγκαιότητα του στον αιώνα μας.  “

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments