Κυριακή , 16 Ιανουαρίου 2022
Επικαιρότητα
Αρχική / ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ / Περιβάλλον / Έντονες αντιδράσεις για τις ανεμογεννήτριες σε Μέτσοβο, Ζαγόρι και Δωδώνη διαπιστώνει η Μερόπη Τζούφη

Έντονες αντιδράσεις για τις ανεμογεννήτριες σε Μέτσοβο, Ζαγόρι και Δωδώνη διαπιστώνει η Μερόπη Τζούφη

Το ζήτημα της αδειοδότησης των ανεμογεννητριών σε Μέτσοβο, Ζαγόρι και Δωδώνη θέτει η Μερόπη Τζούφη, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, έπειτα από αντιδράσεις που έχουν προκύψει εκ μέρους τοπικών φορέων στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων.

Όπως τονίζει η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε περιοχή που εκτείνεται από τη λίμνη των Πηγών Αώου μέχρι τη Βωβούσα, στα όρια του Εθνικού Δρυμού της Πίνδου, όπως και στα όρια των Δήμων Δωδώνης και Ζηρού, στην περιοχή Λάκκας Σουλίου, φανερώνει πως η χωροθέτηση των ανεμογεννητριών πραγματοποιείται άναρχα. Παράλληλα, διακρίνει ότι η εγκατάστασή τους έχει πιθανά σημαντικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα και στο τοπίο.

Σημειώνεται πως τα δημοτικά συμβούλια Μετσόβου και Ζαγορίου έχουν αντιταχθεί στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, επισημαίνοντας την περιβαλλοντική επιβάρυνση και τις αρνητικές συνέπειες στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων (τουρισμός, αγροκτηνοτροφία, ένταξη στην UNESCO). Επίσης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου ζητά η αδειοδότηση να γίνει μετά την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας -εκτός περιοχών του δικτύου Natura 2000- και με τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Μερόπη Τζούφη ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να αντιμετωπίσει άμεσα το θέμα χωροθέτησης των ανεμογεννητριών τονίζοντας πως, σε μια ενδεχόμενη εγκατάστασή τους, πρέπει να εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και να διασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας.

Δείτε Επίσης

Ολοκληρώθηκαν οι ημερίδες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου στα Γρεβενά και στα Ιωάννινα

O Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου διοργάνωσε με επιτυχία, το διήμερο 22 και 23 ...