Δευτέρα , 1 Ιουλίου 2024
Αρχική / ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ / Λεηλασία της Βάλια Κάλντα, παρά τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, καταγγέλλει ο Κρίτων Αρσένης

Λεηλασία της Βάλια Κάλντα, παρά τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, καταγγέλλει ο Κρίτων Αρσένης

«Πρόσω ολοταχώς» για την λεηλασία της Βάλια Κάλντα, παρά τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, πορεύεται η κυβέρνηση, όπως ισχυρίζεται, σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης:

«Παρά τη δέσμευση του Πρωθυπουργού τον περασμένο Ιούλιο από τα Τζουμέρκα για προστασία των βουνών από αιολικά, ο Βουλευτής Ιωαννίνων και Υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Γ. Αμυράς, δεν δεσμεύεται για τον σεβασμό της ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Ζαγορίου για την ακύρωση του αιολικού στην Τσούκα Ρόσσα της Βωβούσας. Όπως απάντησε εκ μέρους της κυβέρνησης σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ 25, Κρίτωνα Αρσένη, για τα αιολικά στο Ζαγόρι και στο Μέτσοβο, οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων Ζαγορίου και Μετσόβου δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση στο τι θα αποφασίσει για τα συγκεκριμένα αιολικά. 

Ο κ. Αρσένης ζήτησε από την κυβέρνηση να σεβαστεί τις αποφάσεις  των δημοτικών συμβουλίων του  Ζαγορίου και του Μετσόβου να μην επιτρέψουν την ανάπτυξη αιολικών πάρκων και ανεμογεννητριών στη ραχοκοκαλιά της Πίνδου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγορίου ότι μία τέτοια εξέλιξη θα θέσει σε κίνδυνο την προοπτική ένταξης του Ζαγορίου στην UNESCO. Υπενθύμισε επίσης στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης ότι τέτοιες αδειοδοτήσεις αιολικών σε προστατευόμενες περιοχές είναι που μας έχουν οδηγήσει σήμερα ένα βήμα πριν την παραπομπή μας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για τη μη τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αδειοδότηση έργων σε προστατευόμενες περιοχές. Το πρόστιμο, όμως, δεν θα το πληρώσουν οι εταιρείες, αλλά και πάλι οι φορολογούμενοι.

Ο κ. Αμυράς απάντησε ότι  το  Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας  θα προβεί σύντομα στην τροποποίηση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, προκειμένου να περιληφθούν οι σχετικές ενωσιακές διατάξεις στην εθνική νομοθεσία, ώστε να αποφευχθεί η καταδίκη της χώρας μας, αγνοώντας ότι το θέμα δεν είναι τεχνικό αλλά ουσιαστικό και έχει να κάνει με την άναρχη χωροθέτηση των αιολικών μέσα σε προστατευόμενες περιοχές. 

Δυστυχώς, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη συζήτηση, κ. Αμυράς, δεν αντέδρασε θετικά ούτε στην αναφορά του κυρίου Αρσένη στη μελέτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της ερευνητικής ομάδας της καθηγήτριας κυρίας Κατή που αποδεικνύει ότι είναι εντελώς αναίτια η μεγάλη ζημιά στις προστατευόμενες περιοχές από την εγκατάσταση αιολικών, καθώς ο χώρος έξω από αυτές αρκεί για να επιτευχθούν οι διεθνείς μας δεσμεύσεις για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. 

Ο κ. Αμυράς κατηγόρησε τον κύριο Αρσένη ότι με την εναντίωσή του στα αιολικά στις προστατευόμενες περιοχές κλείνει το μάτι στους υδρογονάνθρακες, με τον κύριο Αρσένη να υπενθυμίζει ότι ο κ. Αμυράς υπερψήφισε τις πρόσφατες συμβάσεις για εξορύξεις υδρογονανθράκων.» 

Δείτε Επίσης

Δράση ενημέρωσης των πολιτών των Ιωαννίνων σε θέματα δασικών πυρκαγιών

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Νομού Ιωαννίνων, το Π.Τ. Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και το ΔΙΕΚ ...