Κυριακή , 23 Ιουνίου 2024
Αρχική / Πολιτισμός / Η “Μουσική Κερασιά” συναντά τον ραδιοφωνικό παραγωγό Δημήτρη Βαγγέλη, από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Πρέβεζας, “Ρίζες Ελλήνων”! Κυριακή 24/5 & 31/5/20, 13.00 μ.μ.!

Η “Μουσική Κερασιά” συναντά τον ραδιοφωνικό παραγωγό Δημήτρη Βαγγέλη, από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Πρέβεζας, “Ρίζες Ελλήνων”! Κυριακή 24/5 & 31/5/20, 13.00 μ.μ.!

Από: Εβίτα Θεοχάρη

Τις επόμενες δύο Κυριακές (24/05 & 31/05/2020) προσκεκλημένος στην εκπομπή “Μουσική Κερασιά” είναι ο ραδιοφωνικός παραγωγός Δημήτρης Βαγγέλης της εκπομπής “Ρίζες Ελλήνων“, στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Πρέβεζας. Δραστήριος και πολυπράγμων ο Δημήτρης Βαγγέλης, με μεγάλη αγάπη για την παραδοσιακή μουσική και μερακλής στον χορό έχει να μας πει πολλά για τα βιώματά του στα πανηγύρια και γλέντια της Ηπείρου, για τις δράσεις του γύρω από την μουσική αυτή και τον χορό, για τις πρωτοποριακές ραδιοφωνικές εκπομπές του και την επαφή του με την αφρόκρεμα της παραδοσιακής μουσικής, όπως και τις νέες διαδικτυακές εκπομπές στο κανάλι του στο YouTube (dimvaggelis), με καλεσμένους μουσικούς και τραγουδιστές σε χώρους εξωτερικούς και εσωτερικούς, συνυφασμένους με τις μνήμες τους.

Τα νεανικά βιώματα του Δημήτρη Βαγγέλη στην παραδοσιακή μουσική και τον χορό της ιδιαίτερης πατρίδας του, του Συρράκου Τζουμέρκων, όπως και άλλων περιοχών της στεριανής χώρας, γέννησαν μία μεγάλη και ειλικρινή αγάπη για αυτήν τη μακρά και πλούσια παράδοση της Ελλάδας. Ο Δημήτρης Βαγγέλης δραστηριοποιήθηκε πολλαπλώς με τη μουσική και χορευτική παράδοση είτε ως χορευτής είτε ο χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών χορών. Υπήρξε δάσκαλος χορών σε Συλλόγους της περιοχής της Πρέβεζας και στον Σύνδεσμο Συρρακιωτών Πρέβεζας.

Από το 2010 ξεκίνησε αφιλοκερδώς την επιμέλεια και παρουσίαση ραδιοφωνικών εκπομπών στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Πρέβεζας για την παραδοσιακή μουσική της Ηπείρου και των στεριανών περιοχών, όπου το κλαρίνο έχει κυρίαρχο ρόλο στη μουσική κομπανία. Έχει φιλοξενήσει στην εκπομπή του “Ρίζες Ελλήνων” σπουδαίους εκπροσώπους της μουσικής αυτής, καθώς και νέους ανερχόμενους. Η οπτικοακουστική καταγραφή με τις μουσικές και τραγουδιστικές ερμηνείες τους στις εκπομπές αυτές, για το διαδικτυακό κανάλι του στο YouTube (dimvaggelis), έκανε γνωστή τη δραστηριότητα αυτή σε όλον τον κόσμο. Τα βίντεο αυτά έχουν χιλιάδες προβολές με μεγάλη κινητικότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Δημήτρης Βαγγέλης άρχισε μία νέα δραστηριότητα γύρω από το δημοτικό τραγούδι. Μέσα από κανάλι του στο YouTube προβάλλει εκπομπές για τη δημοτική μουσική με γυρίσματα έξω από το ραδιοφωνικό στούντιο. Συναντά και συνομιλεί με μεγάλα ονόματα της δημοτικής μουσικής σε οικείους χώρους για τους ίδιους, δίπλα στη φύση και σε κλειστούς χώρους, (https://www.youtube.com/watch?v=nWRrUQnzJwc). Με αφετηρία την Ήπειρο στοχεύει να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να ανταμώσει τους ανθρώπους – στηλοβάτες της παραδοσιακής μουσικής!

Συμπερασματικά, το οπτικοακουστικό αυτό υλικό προκύπτει από το προσωπικό μεράκι του Δημήτρη Βαγγέλη, ο οποίος προσφέρει πολλά, για να πραγματοποιηθεί. Αποτελεί σπουδαία παρακαταθήκη για το δημοτικό τραγούδι. Με οδηγό τη σύγχρονη τεχνολογία αποτυπώνεται και μεταδίδεται παντού η μουσική αυτή κληρονομιά. Η δράση αυτή του Δημήτρη Βαγγέλη έχει πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία και τους καλεσμένους του, εκπαιδευτικά, ερευνητικά, κοινωνικά, οικονομικά κ.λπ.. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί ενδελεχώς στην εκπομπή με βάση και τη σύγχρονη βιβλιογραφία.

Σας περιμένουμε επομένως, στο χοροστάσι της καρδιάς μας…

να γνωρίσουμε τον καλεσμένο μας και να κουβεντιάσουμε για τη μουσική και τον χορό, που αγαπάμε!

Ελάτε να ταξιδέψουμε παρέα

με δημοτικά τραγούδια και οργανικούς σκοπούς!

Κ υ ρ ι α κ ή στη 13.00 ,

98, 7 Fm & dimotikoradiofono.gr

Μουσική Κερασιά, με την Εβίτα Θεοχάρη 

Επιμέλεια & Παρουσίαση: Εβίτα Θεοχάρη 

Υ.Γ. Στη φωτογραφία είναι ο Δημήτρης Βαγγέλης και η γράφουσα.

Δείτε Επίσης

Π.Μπαλοπούλου(“επέκεινα χώρα”)- “Πρόσκληση” για την ταινία ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ στη Βίτσα .Η ιστορία και οι στόχοι του Οργανισμού “επέκεινα χώρα”

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos@yahoo,gr)—Πρόσκληση για  να παρακολουθήσουν  την ταινία ” Αναπαράσταση”  του Θεόδωρου Αγγελόπουλου στην Βίτσα Ζαγορίου, ...