Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / ΥΓΕΙΑ / Ολοκλήρωση της διαδικτυακής ημερίδας «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα Εμβόλια»

Ολοκλήρωση της διαδικτυακής ημερίδας «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα Εμβόλια»

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021 η διαδικτυακή ημερίδα ευαισθητοποίησης εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής όπως και συλλόγων γονέων της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας του Δήμου Ιωαννιτών, με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα Εμβόλια»

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια»  οργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά,  με την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας,  της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και με την ευγενική χορηγία της Pfizer, Ημερίδα ευαισθητοποίησης των Εκπαιδευτικών τηςΠρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας του Δήμου Ιωαννιτών.

Η διαδικτυακή ημερίδα απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων, σε νηπιαγωγούς των Παιδικών Σταθμών της περιοχής αλλά και σε μέλη Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα χρήσης αντιβιοτικών και τη σημασία των εμβολίων.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, κ. Μωυσής Ελισάφ, ο οποίος ευχαρίστησε το ΕΔΔΥΠΠΥ και το Ν.Π.Δ.Δ. Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. του Δήμου Ιωαννιτών για την πρωτοβουλία αυτή  που έχει σκοπό να ενημερώσει την εκπαιδευτική κοινότητα σχετικά με την χρήση των αντιβιοτικών και εμβολίων. Τόνισε μεταξύ άλλων την σημασία της σωστής χρήσης  και όχι της κατάχρησης των αντιβιοτικών καθώς και την σημαντικότητα των εμβολίων, ιδίως στις μέρες μας λόγω της πανδημίας COVID-19.

Ο Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. κ Δημήτριος Πάνου αφού ευχαρίστησε εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών τους ομιλητές της εκδήλωσης, τους εκπαιδευτικούς και γονείς  που συμμετείχαν  ανέφερε τα παρακάτω: «Η δημόσια υγεία και η κοινωνική πολιτική αποτελούν υψηλές προτεραιότητες για τον Δήμο μας  και ιδιαίτερα τώρα  λόγω των αυξημένων αναγκών από την πανδημία. Λαμβάνοντας υπόψη τον σημαντικό ρόλο της έγκυρης ενημέρωσης των πολιτών  από την επιστημονική κοινότητα όσον αφορά το ζήτημα των εμβολίων, το οποίο βρίσκεται στην επικαιρότητα, την αναγκαιότητα της τροποποίησης συμπεριφορών υγείας που είναι βλαπτικές, όπως  αυτό της πολυφαρμακίας και της άσκοπης κατανάλωσης αντιβιοτικών και την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού σε θέματα που αφορούν την προαγωγή της υγείας, διοργανώσαμε αυτή την πολύ σημαντική ημερίδα. Εύχομαι όσα  ειπωθούν να αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών και των γονέων που θα βοηθήσουν τα παιδιά να είναι καλύτερα προετοιμασμένα για τη ζωή τους αλλά και για τους κινδύνους που παραμονεύουν από λοιμώξεις και πανδημίες».

Η κα Δήμητρα Καββαθά, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ, Δ’ Παθολογική Πανεπιστημιακή Κλινική, ΓΝΑ «ΑΤΤΙΚΟΝ» αναφέρθηκε στα αντιβιοτικά και στην άνευ ορίου κατανάλωσή τους. Επίσης τόνισε την σημασία των μέτρων υγιεινής που πρέπει να λαμβάνονται από τους πολίτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τέλος ενημέρωσε για τις προφυλάξεις κατά των λοιμώξεων και για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών.

Στη συνέχεια η κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου,  Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, αναφέρθηκε στην εκστρατεία για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών στα πλαίσια του Π.Ο.Υ. Έπειτα παρουσίασε το εκπαιδευτικό υλικό e-bug καθώς και το παιδικό παραμύθι “Ποιος παγίδεψε την Πεννυ-Κιλλίνη” που δημιουργήθηκε στα πλαίσια της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, στον χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους στη δράση αυτή, τόνισε την αξία των προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής υγείας που διενεργούνται στο Δίκτυο και δήλωσε: «Η ενημέρωση του μαθητικού πληθυσμού μέσω των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, πραγματοποιείται μέσω των δράσεων του Δικτύου. Η Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης με θέμα «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και τα Εμβόλια» που ξεκίνησε πριν 7 χρόνια αποτελεί κατεξοχήν μέρος αυτών των δράσεων. Στόχος μας η έγκυρη πληροφόρηση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στους ΟΤΑ-μέλη του Δικτύου μας, σχετικά με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών, τη σωστή λήψη των μέτρων υγιεινής ενάντια στις λοιμώξεις αλλά και για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών».

Δείτε Επίσης

Εθελοντική αιμοδοσία στο Δικαστικό Μέγαρο από πολλαπλούς φορείς των Ιωαννίνων

Το Περιφερειακό Τμήμα Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μαζί με την εθελοντική ομάδα Paguristas, την ...