“Συγγνώμη για τη φασαρία, αλλά εμείς θα παίξουμε μπάλα!”

Ένα τετραήμερο όπου εικόνες, λέξεις και μουσικές κατεβαίνουν στο γήπεδο και παίζουν για τη χαρά του παιχνιδιού, στην αυλή του Θυμωμένου Πορτραίτου, όπου θα βρεθεί το Σάββατο ο Ντέμης Νικολαΐδης.
Πέμπτη 4/6
ΕΙΚΟΝΟΠΛΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ – 15 ΧΡΟΝΙΑ ETK | Εκδόσεις του Κάμπου, μια αναδρομή στο ανεξάρτητο και underground πνεύμα της 9ης τέχνης. Η συλλογή περιλαμβάνει posters, πρωτότυπα σχέδια, μεταξοτυπίες, stickers και λοιπό merch, καθώς και πολυάριθμα κόμικς που άφησαν το αποτύπωμά τους στη σύγχρονη ελληνική σκηνή.
16.00 Graffiti: καλλιτέχνες στην αυλή του Πορτραίτου φτιάχνουν σε μεγάλες επιφάνειες και στήνουν την έκθεση “Συγγνώμη για τη φασαρία”
20.00 Open Mic η πόλη παίρνει μικρόφωνο και μιλά χωρίς φίλτρα — με ρίμες, ιστορίες, μουσική και αλήθειες της στιγμής.
Παρασκευή 5/6
19:00 — Μια ομάδα εκπαιδευτικών συναντιέται με το βιβλίο Ανάγνωση αποσπάσματος και δημιουργικές δραστηριότητες. Μικροί και μεγάλοι ανταλλάσσουμε ιδέες για ένα πάρκο ανοιχτό και προσβάσιμο για όλους. Καθένας και καθεμιά καταθέτει τη δική του πρόταση.
19:30 — Η χαρά του παιχνιδιού Με τον Νίκο Τζιάκη, παιδοψυχίατρο. Συζήτηση για τη σημασία του παιχνιδιού στην ψυχική υγεία, τη μάθηση και την ανάπτυξη ομαδικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων.
21.00 ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΑΥΛΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ: Πού έχουν χαθεί τα κλειδιά; Ενημέρωση από την Πρωτοβουλία Πολιτών Δ.Ιωαννιτών Για Ανοιχτές Σχολικές Αυλές
21:15 — Συζήτηση για το στρατόπεδο Βελισσαρίου Παρεμβαίνουν: Ο Νικηφόρος Παπαχρήστος εκπρόσωπος από τα Κοινά Ιωαννίνων)και ο ΑλέξανδροςΤζούμας (δικηγόρος).
22:00 — Το ωδείο ISM κάνει λίγο φασαρία. Το μουσικό του εργαστήρι παρουσιάζει μια σειρά από αγαπημένα τραγούδια.
Σάββατο 6/6
11:00–12:00 — «Συγγνώμη για τη φασαρία, αλλά εμείς θα παίξουμε μπάλα!» Διαδραστική θεατρική παράσταση για παιδιά από 4 έως… 104 ετών.
Σε μια πόλη γεμάτη τσιμέντο, θόρυβο και βιασύνη, δυο φίλοι ζητούν το πιο απλό πράγμα στον κόσμο: λίγο χώρο για να παίξουν μπάλα. Μέσα από αυτή τη μικρή επιθυμία γεννιέται μια μεγάλη περιπέτεια γεμάτη γέλιο, ανατροπές, συγκίνηση και μικρά θαύματα. Η Αντιγόνη και ο Μπένο θα μάθουν πως το ομορφότερο γκολ μπορεί να είναι μια πάσα, πως η αληθινή νίκη δεν μετριέται στο σκορ και πως όταν τα παιδιά ενώνουν τις δυνάμεις τους, ακόμη και ένα εγκαταλελειμμένο πάρκο μπορεί να γίνει τόπος ελπίδας.
Βασισμένη στο ομώνυμο παιδικό βιβλίο του Βασίλη Κωστάκη & AnotherFootball, μιλά για τη συνεργασία, τη συμπερίληψη, τη διαφορετικότητα και τη δύναμη της κοινότητας — με όχημα το πιο παγκόσμιο παιχνίδι: μια μπάλα.
Παραγωγή: Ison Theatrical Projects
21:30 — Ο Βασίλης Κωστάκης συνομιλεί με τον Ντέμη Νικολαΐδη Παρουσίαση και συντονισμός συζήτησης με το κοινό: Ελευθερία Αγγέλη
Μια ζωντανή συζήτηση που συνδέει το βιβλίο με τη διαδρομή του Ντέμη: από τις κρίσιμες προσωπικές του επιλογές μέχρι τις συγκρούσεις του με το «σύστημα» του ποδοσφαίρου. Μέσα από πραγματικά περιστατικά, αναδεικνύεται πώς αξίες όπως η συνέπεια, το ρίσκο και ο «ρομαντισμός» μπορούν να συγκρουστούν με την πραγματικότητα — αλλά και να τη μετασχηματίσουν. Η συζήτηση ανοίγει στο κοινό, καλώντας το να σκεφτεί τι σημαίνει να ζεις και να δρας με βάση τις αξίες σου εντός και εκτός γηπέδων.
Κυριακή 7/6
11:00–12:00 — «Συγγνώμη για τη φασαρία, αλλά εμείς θα παίξουμε μπάλα!» Δεύτερη παράσταση της διαδραστικής θεατρικής εμπειρίας για όλη την οικογένεια.
19:00 — Η Χαρά του Παιχνιδιού σε Ντο Μείζονα Συναυλία συμφωνικής με το ωδείο του Κ. Λεοντάρη.
20:00 — Εργαστήρι βιωματικής ρυθμικής με τον Sami Xesme «Η συναισθηματική δύναμη των ηχοτοπίων και των ρυθμοτοπίων». Εξερευνούμε τη σύνδεση ανάμεσα στα συναισθήματα, τον ρυθμό, τον ήχο και την εικόνα. Παίζουμε με τα όργανα, παράγουμε συναισθήματα, δημιουργούμε σύνολα.
21:30 — Προβολή: «Τα Τέρματα του Αυγούστου» Σε συνδιοργάνωση με τα Ψηλά Βουνά. Ομιλητής: Σωτήρης Τσουκαρέλης. Συντονισμός: Χρήστος Ραφίκ Αμπντίν.
Ελληνικό ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου (2025, 117′), που καταγράφει ένα αυτοσχέδιο, ετήσιο τουρνουά ποδοσφαίρου στα ορεινά χωριά της νότιας Πίνδου. Η ταινία απεικονίζει τη ζωή στην επαρχία, τη μετάβαση από τη χειμερινή μοναξιά στο καλοκαιρινό ζωντάνεμα και τις κοινότητες.
Κατά τη διάρκεια του τετραήμερου το βιβλίο του Βασίλη Κωστάκη “Συγγνώμη για τη φασαρία, αλλά εμείς θα παίξουμε μπάλα”, θα μπορείτε να το βρείτε στο Θυμωμένο Πορταίτο.

Σχετικές δημοσιεύσεις