Σάββατο , 16 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Απολογισμός έργου από τον Περιφερειάρχη Α. Καχριμάνη

Απολογισμός έργου από τον Περιφερειάρχη Α. Καχριμάνη

Περιφερειάρχης Αλέξ. Καχριμάνης: Έγιναν άλματα προς τα εμπρός στην Ήπειρο

«Η Ήπειρος στα οκτώ χρόνια του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης έχει κάνει άλματα προς τα εμπρός», τόνισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μιλώντας σήμερα στην Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον απολογισμό του 2018. «Την πραγματικότητα αυτή, τόνισε, τη βιώνουν οι Ηπειρώτες στις πόλεις και στα χωριά. Είναι αυτοί που είδαν να αναβαθμίζεται το επίπεδο της καθημερινότητας και της ζωής του».

Το έργο αυτό, ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης. Το εξήραν Κοινοτικοί Επίτροποι, Υπουργοί, Πολιτικοί, αλλά και το αποδεικνύουν σημαντικές δράσεις που αναλήφθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου, που τις αντέγραψαν άλλοι φορείς ή και υπηρεσίες, όπως το πρόγραμμα των Αρχαίων Θεάτρων, το σύστημα διαχείρισης βοσκήσιμων γαιών, την επιτυχημένη αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων που απέτρεψε την επιβάρυνση με πρόστιμα των Ηπειρωτών, οι παρεμβάσεις Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα για το 2018, ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως ήταν ένα από τους παραγωγικότερους χρόνους. «Ήταν έτος- επιστέγασμα του έργου που έχει προετοιμαστεί και συντελεστεί στα προηγούμενα χρόνια θητείας της νυν Περιφερειακή Αρχής.Είναι ένα έργο που έβαλε γερές βάσεις για σημαντικά έργα υποδομής  και για την επόμενη Περιφερειακή περίοδο.

Σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας της Περιφέρειας υπάρχουν συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα.Οι δράσεις της Περιφέρειας εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό και στο αναπτυξιακό της πρόγραμμα, που έχουν εγκριθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες».

 Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του Περιφερειάρχη

Το 2018 ήταν ένας από τους παραγωγικότερους χρόνους για την Περιφέρεια Ηπείρου.

Ήταν το επιστέγασμα του έργου που έχει προετοιμαστεί και συντελεστεί στα προηγούμενα χρόνια θητείας της νυν Περιφερειακή Αρχής.

Είναι ένα έργο που έβαλε γερές βάσεις για σημαντικά έργα υποδομής  και για την επόμενη Περιφερειακή περίοδο.

Σε όλους τους τομείς αρμοδιότητας της Περιφέρειας υπάρχουν συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Οι δράσεις της Περιφέρειας εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό και στο αναπτυξιακό της πρόγραμμα, που έχουν εγκριθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Η Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου δεν περιορίζεται μόνο στα στενά όρια των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας: Αναλαμβάνει ευρύτερες πρωτοβουλίες για τη στήριξη  των παραγωγικών κλάδων, ενίσχυση της απασχόλησης, δεν διστάζει να έρθει σε σύγκρουση με συμφέροντα που είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Το έργο  μας,  μπορεί να επιμεριστεί σε τρεις γενικές κατηγορίες:

  • Στα έργα και τις δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια με δικό της πρόγραμμα
  • Στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και προς όφελος των άλλων φορέων που είναι δικαιούχοι
  • και στην ανάληψη πρωτοβουλιών γενικότερου ενδιαφέροντος.

Υποδομές

Ο τομέας των υποδομών περιλαμβάνει σημαντικά  οδικά έργα.

Ενδεικτικά: δόθηκε στην κυκλοφορία ο οδικός άξονας Τύρια- Σιστρούνι και δημοπρατήθηκε το επόμενο τμήμα.

Δημοπρατήθηκε ο δρόμος από Ελευθεροχώριπρος το Σούλι. Ξεκίνησε η κατασκευή του δρόμου Ιόνια- Τζουμέρκα, αναδείχτηκαν ανάδοχοι για τις οδούς Νιάρχου στα Ιωάννινα, είσοδο- παράκαμψη Ηγουμενίτσας, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την παράκαμψη της Νικόπολης και του δρόμου Καστανιά – Τετράκωμο που ενώνει τα Τζουμέρκα με την Κοιλάδα του Αχελώου.

Προετοιμαζόμαστε για τη δημοπράτηση της σύνδεσης Ιόνιας Οδού από Καμπή προς γέφυρα Καλογήρου, με δεσμευμένους πόρους 35 εκ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Ηπείρου του ΕΣΠΑ.

Εκπονήθηκε ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων για κόμβους   στο Εθνικό οδικό δίκτυο και άρχισε ήδη η υλοποίησή τους,  έγιναν αποκαταστάσεις ζημιών στο σύνολο του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου.

Περιβάλλον κ.α.

Προχώρησαν οι διαδικασίες για τα αλιευτικά καταφύγια της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, είτε για την αναβάθμισή τους, είτε για την αδειοδότησή τους.

Στον τομέα του Περιβάλλοντος συνεχίστηκαν και τελειώνουν στο τρέχον έτος τα μεγάλα έργα αποχέτευσης στα παράλια και στις περιοχές ειδικής περιβαλλοντικής αξίας του Αμβρακικού, ενώ η Περιφέρεια αναλαμβάνει και την κατασκευή των αντίστοιχων έργων Κόνιτσας και Καναλλακίου.

Τέθηκε σε λειτουργία η μονάδα ΑΣΑ, κατασκευάζονται οι ΣΜΑ, προωθήθηκαν οι διαδικασίες για τις μονάδες κομποστοποίησης.

Εξασφαλίστηκαν πιστώσεις για τη μεταφορά στραγγιδίων από το ΧΥΤΥ Ελληνικού, αλλά και για τη μεταφορά των υπολειμμάτων.

Παρά το γεγονός πως δεν  ήταν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, στο πλαίσιο των δράσεων Πολιτικής Προστασίας υλοποιήθηκε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα καθαρισμού των ποταμών από άρρωστα πλατάνια και είμαστε ο μοναδικός φορέας που υλοποιεί τέτοιο έργο και σήμερα στην Ήπειρο.

Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και έχουν υποβληθεί προς χρηματοδότηση οι διαμορφώσεις των ρεμάτων Καρυδά Πρέβεζας και Τούση Πάργας.

Από τον Αύγουστο, όταν και η αρμοδιότητα περιήλθε στις Περιφέρειες, ξεκινήσαμε ένα νέο  εκτεταμένο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων στο Λούρο, στον Καλαμά, στον Άραχθο, στον Αχέροντα σε χείμαρρους και ρέματα και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες.

Αγροτική ανάπτυξη

Στον αγροτικό τομέα, η Περιφέρεια συνέδραμε οικονομικά όλους ανεξάρτητα τους ΤΟΕΒ για την αποκατάσταση ζημιών στα αντλιοστάσια, αλλά και στην κάλυψη άλλων αναγκών τους, ώστε να μπορούν οι αγρότες να καλλιεργούν τα χωράφια τους.

Υλοποιήσαμε και συνεχίζουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα βελτίωσης των υποδομών πρόσβασης προς μονάδες και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες. Είναι η εκπλήρωση μιας υποχρέωσης που έχει το Κράτος, η Αυτοδιοίκηση  προς τους ανθρώπους του μόχθου, προς εκείνους που αγωνίζονται στο χωράφι, στο στάβλο, στο θερμοκήπιο για να βγάλουν το ψωμί τους.

Εντάξαμε το αρδευτικό έργο  Αμμότοπου της Άρτας με προϋπολογισμό 1,2 εκ. ευρώ.  Ολοκληρώθηκε ο αναδασμός στη Χρυσοβίτσα, πετύχαμε να εγγράψουμε 1.000 άτομα στο πρόγραμμα των νέων γεωργών, που δημιουργεί  προϋποθέσεις για  αναγέννηση του πρωτογενή τομέα.

Συμμετείχαμε σε εκθέσεις αγροτικών και τοπικών προϊόντων στο εξωτερικό και στο εσωτερικό και αναλάβαμε πρόσθετες πρωτοβουλίες για την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων στα Ηπειρωτικά ξενοδοχεία, διοργανώνοντας το πρώτο φόρουμ στα Γιάννενα τον περασμένο χειμώνα.

Εντάξαμε 46 καινοτόμες προτάσεις στο πρόγραμμα Αγροδιατροφής.

Προωθήσαμε τις διαδικασίες για  την πιστοποίηση νέων αγροτικών προϊόντων όπως  τα αλιεύματα του Αμβρακικού, το  Κασκαβάλι και  το Τσαλαφούτι.

Δομές Υγείας

Στον τομέα της Υγείας, χάρη στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφερειακή Αρχή, επιτεύχθηκε η λειτουργία του ΤΕΠ στην Ηγουμενίτσα και παράλληλα βελτιώθηκε η πρόσβαση προς αυτό.

Συντηρήθηκε ο στόλος των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, παρέχοντας ασφάλεια στην παράκτια περιοχή. Συμβολή που αναγνωρίστηκε δημόσια από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, από το Εθνικό Κέντρο.

Συμβάλλαμε επίσης στη βελτίωση των υποδομών και των εγκαταστάσεων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Πολιτισμός

Στον τομέα του Πολιτισμού, η συνδρομή οικονομική και τεχνική της Περιφέρειας ήταν καθοριστική ώστε να προχωρήσει η αναστήλωση της γέφυρας – σύμβολο της Πλάκας. Δεκάδες άλλα διατηρητέα μνημεία συντηρούνται και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες. Προχωρούμε  το πρόγραμμα των Αρχαίων Θεάτρων, το οποίο δίνει αναπτυξιακή ώθηση και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες.

Τουρισμός

Όλα αυτά τα χρόνια δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στον τομέα του τουρισμού.

Κινούμαστε  σε δύο άξονες:

  • Στη βελτίωση των υποδομών (οδικά δίκτυα, αποχετεύσεις, καθαρισμοί, ή και ακόμη με την αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης στην πολυσύχναστη παραλία της Αμμουδιά)
  • Στην προβολή της Ηπείρου ως ενιαίου προορισμού σε στοχευμένες διεθνείς εκθέσεις. Το αποτέλεσμα είναι μετρήσιμο: Η αύξηση των επισκεπτών στην Ήπειρο, κινείται σε διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας.

Μας επικρίνουν τελευταία πως ξοδεύουμε πολλά για τον τουρισμό. Χαρακτηρίζουν μάλιστα τη συμμετοχή μας σε μεγάλες εκθέσεις ως ταξίδια- αναψυχής.

Η προβολή του τουρισμού και των προϊόντων μας, είναι όμως  κατ΄ εξοχή δράσεις εξωστρέφειας της οικονομίας.

Είναι δύο τομείς που μπορεί να συνεισφέρουν στην τοπική ανάπτυξη, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να αυξηθεί το ΑΕΠ, για το οποίο οι ίδιοι περίπου επικριτές «χύνουν κροκοδείλια δάκρυα».

Από τη μία μας  καταλογίζουν ευθύνες γιατί είναι χαμηλό και από την άλλη μας κατηγορούν όταν παίρνουμε πρωτοβουλίες ανάπτυξης.

Τις τελευταίες ημέρες έγινε μάλιστα πολύς λόγος για την επιχειρηματική αποστολή στη Σιγκαπούρη: Πρόκειται για αποστολή που οργανώνεται εδώ και μήνες μετά  από  αίτημα – πρόταση της Ελληνικής Πρεσβείας. Και δεν είναι εκδρομή, όπως  επιχειρείται κακοπροαίρετα να εμφανιστεί: Είναι μια αναπτυξιακή πρωτοβουλία που αφορά δεκάδες ηπειρωτικές επιχειρήσεις και τους εκατοντάδες εργαζόμενους τους.

Η εξωστρέφεια για την οποία όλοι μιλάνε, για την οποία διατίθενται εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, δεν μπορεί να επιτευχθεί με ακινησία, αλλά με ανάληψη πρωτοβουλιών. Και αυτό κάνουμε εμείς αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε.

Αθλητισμός

 Στον αθλητισμό συνδράμαμε την ολοκλήρωση έργων στα Κλειστά Γυμναστήρια σε Κωστακιούς  – Καναλάκι, και ακολουθεί αυτό της Φιλιππιάδας. Συνδράμαμε για έργα  στο ΠΕΑΚΙ, θέσαμε σε λειτουργία το νέο Κλειστό Γυμναστήριο Ιωαννίνων, ενισχύσαμε το Ναυτικό Όμιλο και έτσι ανέλαβε το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στηρίξαμε και προβάλλαμε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις.

Διοικητήρια Άρτας- Πρέβεζας

Ένα ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι αυτό του Διοικητηρίου της Άρτας. Έχουμε κατ΄ αρχάς συμφωνήσει με το Δήμο Αρταίων για την αγορά οικοπέδου, περιμένουμε όμως και την τελική απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση ή μη  του παλαιού στρατοπέδου Παπακώστα.

Αντίθετα προχωρούν οι μελέτες για το Στρατόπεδο του Αγίου Ανδρέα στην Πρέβεζα και σύντομα θα αρχίσουν εργασίες για να αποκτήσει επιτέλους διοικητήριο η Π.Ε. Πρέβεζας.

Επιχειρηματικότητα

Δώσαμε βαρύτητα στην τόνωση της επιχειρηματικότητας. Η ένταξη στο ΕΠΑΝΕΚ αρχικά 291 επενδυτικών σχεδίων για τον τουριστικό κλάδο άφησε ανέπαφα τα κονδύλια που είναι δεσμευμένα στο Ε.Π. Ήπειρος για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων άλλων κλάδων που δεν έχουν άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για υποβολή φακέλων. Μετά τη συνεργασία που είχαμε με τον αρμόδιο Υπουργείο, είναι θετικό πως με την πρόσθετη χρηματοδότηση που δόθηκε, αναμένεται να ενταχθούν άλλα 73 επενδυτικά σχέδια από την Ήπειρο, καλύπτοντας έτσι στο 60% επί των αιτήσεων.

Επιδιώξαμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω: Να  βρούμε  ένα χώρο για εκθεσιακό κέντρο. Δεν καταφέραμε να  αποκτήσουμε  ακίνητο της Spider και βέβαια παραμένει ανοικτό το θέμα της πλαστότητας των επιστολών και των παρεμβάσεων που είχαν γίνει σε βάρος της Περιφέρειας. Μετά τις εκλογές θα αναλάβουμε νέα πρωτοβουλία για δημιουργία Εκθεσιακού Κέντρου σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της μελέτης που έχει εκπονηθεί.

Ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ

Η Περιφέρεια Ηπείρου, απέσπασε τα εύσημα για την πορεία του ΕΣΠΑ, από εκπροσώπους της Ε.Ε. και των συναρμόδιων Υπουργείων,  κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στα Ιωάννινα.

Για το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020», μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 73 προσκλήσεις ύψους 282.755.484 ευρώ που καλύπτουν το 83,9% του προγράμματος. Έχουν ενταχθεί 304 έργα που αντιστοιχούν σε προϋπολογισμούς στο 67,8%, οι νομικές δεσμεύσεις έχουν καλύψει ήδη το 41,7% του προγράμματος και οι δαπάνες ανέρχονται στο 21,22%.

Το ποσοστό αυτό κατατάσσει την Ήπειρο στην 4η θέση ανάμεσα στις 11 ομοειδείς περιφέρειες. Όμως θα πρέπει να επισημανθεί πως η υλοποίηση του ΕΣΠΑ και ο ρυθμός απορρόφησης δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την Περιφέρεια, καθώς εμπλέκονται και άλλοι φορείς, όπως οι Δήμοι, το Πανεπιστήμιο, επιχειρήσεις κλπ. που έχουν εντάξει έργα στο πρόγραμμα. Αυτό ας το έχουν υπόψη τους όσοι εκ του ασφαλούς κάνουν κριτική κατά της Περιφερειακής Αρχής.

Μέσα στο 2018 έγινε επίσης η  προεργασία για την υλοποίηση σημαντικών έργων, που αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2019, όπως η παράκαμψη της  Αρχαίας Νικόπολης, η  Νιάρχου, η σύνδεση Ιόνιας- Γέφυρας Καλογήρου και ευελπιστούμε και το πρόγραμμα ΣΒΑΚ του Δήμου Ιωαννιτών και οι αστικές αναπλάσεις των δήμων Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας.

Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εντάξει στο Interreg έργα συνολικού προϋπολογισμού 16.000.000 ευρώ περίπου. Ορισμένα από αυτά δημιουργούν σημαντικές υποδομές ανάπτυξης, όπως είναι η αναβάθμιση των ιαματικών λουτρών Πρέβεζας, Αμαράντου, Καβασίλων, Άρτας  με συνολικό προϋπολογισμό 4,5 εκ. ευρώ. Ο εκσυγχρονισμός του αλιευτικού καταφυγίου Μύτικα με 2, 96 εκ. ευρώ, η μονάδα κομποστοποίησης Άρτας με 1,669 εκ. ευρώ, η κατασκευή κόμβου μεταξύ Εγνατίας και  ΒΙΟΠΑΘΕ με 2,328 εκ. ευρώ και άλλες δράσεις για τα αρωματικά φυτά, τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό κ.α..

Ανάληψη ευρύτερων δράσεων

Στη διάρκεια του 2018, ήρθαμε αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις, αλλά και με μεγάλα προβλήματα, που  δεν  εξαρτώνται από αποφάσεις και δράσεις της Περιφέρειας.

Ενδεικτικά:

Είμαστε σε επαφή και συνεργασία με τη ΔΕΠΑ για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Ήπειρο. Οι εξελίξεις με τον αγωγό Ισραήλ- Κύπρου – Ελλάδος- Ιταλίας δημιουργεί μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για την ενεργειακή αναβάθμιση της Ηπείρου και η Περιφερειακή Αρχή θα είναι παρούσα στις εξελίξεις που δρομολογούνται.

Αναλάβαμε πρωτοβουλίες για τους διαχειριστικούς χάρτες βόσκησης και η Περιφέρεια Ηπείρου επιλέχτηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως η πρώτη στη χώρα που θα προχωρήσει την εκπόνησή τους, απόρροια της  συστηματικής προεργασίας που έγινε για να εξυπηρετηθούν οι Δήμοι και οι κτηνοτρόφοι.

Προχωρήσαμε  σε τεκμηριωμένες  παρεμβάσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών για τους δασικούς χάρτες, αλλά και για το κτηματολόγιο. Καταθέσαμε και πρόταση στη Συνταγματική Αναθεώρηση. Δεν εισακουστήκαμε και σήμερα  δεκάδες χιλιάδες πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με πολλά  προβλήματα στις λεγόμενες δασικές εκτάσεις.

Η δική μας επιμονή, η δική μας αποφασιστικότητα έφερε στο προσκήνιο το μεγάλο, εθνικό ζήτημα, της καταδολίευσης της ονομασίας της φέτας, με αθρόες εισαγωγές γάλακτος, την υπερδιήθηση  κ.α. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μεγάλα συμφέροντα, γίναμε στόχος.  Δεν υποχωρήσαμε μπροστά στη συμφέρον της Ηπείρου και των κτηνοτρόφων της.

Η αναγνώριση ήλθε από το ίδιο το Υπουργείο, που τελικά «πείστηκε» και επιτάχυνε τους ελέγχους, από τους οποίους ήρθαν και οι πρώτες αποκαλύψεις. Η ομιλία του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στα Γιάννενα την περασμένη Τετάρτη, ήταν η επιβεβαίωση της προσπάθειάς μας.

Συμβάλλαμε αποφασιστικά με πρωτοβουλίες, αλλά και με πόρους της Περιφέρειας, ώστε το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων να αναβαθμιστεί και να μπορεί να δέχεται πτήσεις από το εξωτερικό και έτσι ξεκίνησε μέσα στο 2018 και  η σύνδεση Ηπείρου- Κύπρου.

Συνεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια με όλους ανεξαιρέτως  τους Δήμους και τους Φορείς της Ηπείρου. Διαθέσαμε πιστώσεις αλλά και επιστημονικό προσωπικό όπου χρειάστηκε. Συνδράμαμε το Πανεπιστήμιο, καλύπτοντας μέρος του κόστους της φοιτητικής στέγασης.

ΑΕΠ και ανεργία

Κλείνω με δύο ζητήματα, τα οποία πολυχρησιμοποιούνται τελευταία.   Το ΑΕΠ και την ανεργία. Πρόκειται για δείκτες που διαμορφώνονται από την γενικότερη ασκούμενη πολιτική και μόνο σε ένα μικρό ποσοστό από τις δράσεις της Περιφέρειας και εν γένει της Αυτοδιοίκησης.

Αν όμως μας καταλογίζονται ευθύνες, ας μας αναγνωριστεί και η συμβολή μας στη  μείωση της ανεργίας και της αύξησης του ΑΕΠ

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τον περασμένο Δεκέμβριο η ανεργία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας μειώθηκε κατά 5 μονάδες (από 26,1% σε 21.1%), όταν η  μείωση σε επίπεδο χώρας ήταν 2, 8% (από 20,8 σε 18%).

Ποια όμως είναι η πραγματικότητα για την ανεργία ως προς τα ποσοστά; Τα στατιστικά στοιχεία της Ηπείρου, επιβαρύνονται από την πολύ μεγάλη ανεργία της Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής για το δ΄ τρίμηνο του 2018,  σε καθαρά επίπεδο Περιφερειών η ανεργία στην Ήπειρο ήταν 17, 3%,  κάτω δηλαδή από το μέσο όρο της χώρας που ήταν 18,7% με τη Δυτική Μακεδονία να είναι στην κορυφή με ποσοστό 25, 3%. 

Όσον αφορά το ΑΕΠ, σύμφωνα με τα τελευταία αναλυτικά στοιχεία ανά Περιφέρεια που είναι για το 2016, στην Ήπειρο υπήρξε αύξηση 1,5%, όταν σε επίπεδο χώρας σημειώθηκε μείωση 0,02% και στη γειτονική Δυτική Μακεδονία, στην οποία λειτουργούν και οι τεράστιες μονάδες της ΔΕΗ,  σημειώθηκε υποχώρηση 8,9%!

Υπαρκτό έργο και όχι αυταπάτες

Εμείς παρουσιάζουμε υπαρκτό έργο. Σε επίπεδο προθέσεων και δηλώσεων μπορεί να πει κανείς πολλά, να διαφημίζει οράματα, σχέδια και επιθυμίες.  Όλα καλά και ωραία.  Όσα όμως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, δεν έχουν συνάρτηση με τις θεσμοθετημένες αρμοδιότητες της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και  τον κεντρικό σχεδιασμό,   καταλήγουν σε  αυταπάτες.

Το 2018 βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις για την Ήπειρο.

Πρακτικές που μέχρι τώρα είχαν χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιούνται κατά κόρο σε μεγάλες πόλεις και σε άλλες προεκλογικές περιόδους, βλέπουμε  να μεταφέρονται και στην Ήπειρο.

Πρώτη φορά  ήρθαμε αντιμέτωποι με καταγγελίες από ανύπαρκτα πρόσωπα, με  μηνυτήριες αναφορές από άτομα που κινούνται περί την πλατεία Κολωνακίου.

Στοχοποιούμαστε για  έργα που υλοποιούνται, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες  νόμιμες διαδικασίες.

Για έργα που  συζητούνται και ψηφίζονται στην Οικονομική Επιτροπή,  που  δημοσιοποιούνται στη «Διαύγεια».

Για αποφάσεις που ελέγχονται υποχρεωτικά και σχολαστικά από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.  Δεχόμαστε την κριτική, όχι όμως και τη λασπολογία, τη συκοφαντία.

 Καθολική η  αναγνώριση

Έγιναν όλα τέλεια θα πει κανείς όλα αυτά τα χρόνια; Όχι ασφαλώς και λάθη έγιναν και ζητήματα παραμένουν άλυτα.

Όμως κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν προσπαθήσαμε, ότι δεν ανοίξαμε νέους δρόμους, δεν ξεπεράσαμε τα στενά όρια της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.  Μέτρο σύγκρισης για έργα, απορροφήσεις, πρωτοβουλίες είναι οι άλλες περιφέρειες της χώρας.

Το έργο μας τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης. Το εξήραν οι κοινοτικοί επίτροποι Γιοχάνες Χαν, Κρέτσου, Στυλιανίδης. Υπουργοί και πολιτικοί αρχηγοί.

Το αποδεικνύουν οι πιλοτικές δράσεις όπως των Αρχαίων Θεάτρων, του Οδηγού του Πολίτη, του συστήματος διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών που τα αντέγραψαν άλλες περιφέρειες ή φορείς.

Το επιβεβαιώνει το γεγονός πως η Περιφέρεια Ηπείρου, οι Ηπειρώτες  δηλαδή δεν επιβαρύνθηκαν με το παραμικρό πρόστιμο για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Μόνο η Περιφέρεια Ηπείρου είχε «μηδέν» πρόστιμα, όπως το ανέφερε χθες και ο Αν. Υπ. Περιβάλλοντος κ. Φάμελος.

Μας δικαιώνει το διαχρονικό έργο στις δράσεις Πολιτικής Προστασίας, για τις οποίες πολλές φορές κληθήκαμε να παρέχουμε την εμπειρία μας σε άλλους εκτός Ηπείρου φορείς.

Έγιναν άλματα

Το έργο της Περιφερειακής Αρχής είναι αδύνατο να  αναφερθεί στο σύνολό του έστω και επιγραμματικά σε μια συνεδρίαση. Η Ήπειρος στα οκτώ χρόνια του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης έχει κάνει άλματα προς τα εμπρός.

Την πραγματικότητα τη βιώνουν οι Ηπειρώτες στις πόλεις και  στα χωριά της Ηπείρου. Είναι αυτοί που είδαν να αναβαθμίζεται το επίπεδο της καθημερινότητας και της ζωής τους. Και εν τέλει είναι αυτοί που θα μας κρίνουν.

Η συμβολή Περιφερειακών παρατάξεων και εργαζομένων

Κλείνοντας θέλω να επισημάνω τη συμβολή στο έργο της Περιφέρειας, με την κριτική και των προτάσεών τους,  των περιφερειακών συμβούλων και των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου. Να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους στις Υπηρεσίες μας, που χάρη σε αυτούς σήμερα είμαστε σε θέση να παρουσιάζουμε έναν τόσο πλούσιο απολογισμό.

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments