Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Η ανάδειξη της αρχαίας Μολοσσικής Ακρόπολης στη Σκλίβανη ο επόμενος στόχος της Αδελφότητας Σκλιβανιτών Ιωαννίνων

Η ανάδειξη της αρχαίας Μολοσσικής Ακρόπολης στη Σκλίβανη ο επόμενος στόχος της Αδελφότητας Σκλιβανιτών Ιωαννίνων

Καθαρισμός Αρχαιολογικού Χώρου 20.08.2016
Καθαρισμός Αρχαιολογικού Χώρου
Εγκαίνια Μουσείου 1
Εγκαίνια Μουσείου

Από:Γιώργος Γκόντζος–Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Αδελφότητας Σκλιβανιτών Ιωαννίνων από τις 6 έως τις 20 Αυγούστου με τίτλο: «Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Σκλίβανη 2016».

Μεγάλος αριθμός συγχωριανών και φίλων τίμησαν με την παρουσία τους τη Σκλίβανη και αναγνώρισαν την προσπάθεια της Αδελφότητας για την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αποτέλεσαν τα εγκαίνια του Μουσείου Νεότερης Ιστορίας Σκλίβανης και ο καθαρισμός του δρόμου Πρόσβασης προς την Αρχαία Ακρόπολη στην θέση «ΜΗΛΑ».

Τα εγκαίνια του Μουσείου Νεότερης Ιστορίας έγιναν στις 15 Αυγούστου παρουσία του Δήμαρχου Δωδώνης κ. Χρ. Ντακαλέτση, του Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου. Ι. Καραμπίνα, του Βουλευτή και πρώην Υπουργού Πολιτισμού κ. Κ. Τασούλα, δημοτικών συμβούλων του Δήμου Δωδώνης και πλήθος κόσμου.

Στο Μουσείο παρουσιάζεται, μέσα από αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όλη η ιστορία του χωριού τον τελευταίο αιώνα ενώ ταυτόχρονα μέσα από ιστορικά αρχεία φανερώνεται ο ένδοξος αντιστασιακός αγώνας (1940-1944) του Συντάγματος Ξηροβουνιού με επικεφαλής τον αείμνηστο Αλέκο Παπαδόπουλο.

Στις 20 Αυγούστου η Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων, με τη βοήθεια πολλών Σκλιβανιτών, προέβη στον καθαρισμό του δρόμου πρόσβασης της αρχαίας Μολοσσικής Ακρόπολης στη θέση «Μήλα», ως πρώτο βήμα ανάδειξης του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου.

Η ανέγερση των τειχών της συγκεκριμένης Ακρόπολης είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του μεταρρυθμιστή βασιλιά των Μολοσσών Θαρύπα, στις αρχές του 4ου αιώνα πΧ, ο οποίος μεταξύ των άλλων συγκέντρωσε όλο τον Μολοσσικό πληθυσμό σε πόλεις – αστικά κέντρα με ισχυρή οχύρωση.

Μία από τις πόλεις που ιδρύθηκαν την περίοδο αυτή ήταν και η συγκεκριμένη στην περιοχή «Μήλα», στη Σκλίβανη, με ισχυρή ακρόπολη η οποία ήλεγχε την περίοδο εκείνη ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Σκλίβανης και κυρίως την οδό πρόσβασης προς και από την πόλη των Ιωαννίνων. Το 167 πΧ οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν 70 ηπειρωτικές πόλεις μεταξύ των οποίων και τη συγκεκριμένη πόλη στη Σκλίβανη.

Η Αδελφότητα Σκλιβανιτών σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και το Δήμο Δωδώνης θα συνεχίσει την προσπάθεια ανάδειξης του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου αρχίζοντας με τον καθαρισμό των τειχών υπό την αυστηρή επίβλεψη των υπεύθυνων αρχαιολόγων. Ευπρόσδεκτη είναι κάθε εθελοντική συμμετοχή συγχωριανών και φίλων της Σκλίβανης.

Δείτε Επίσης

ΠΑΣ – Παναιτωλικός 3-2: Ανάσα με ανατροπή στην ανατροπή

Χρειάστηκε να περάσουν 3,5 μήνες για να επιστρέψει στις νίκες ο ΠΑΣ Γιάννινα. Έπειτα από ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments