Δευτέρα , 13 Νοεμβρίου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ / «Ο Υγρότοπος Τσαμαρά αποκρύπτεται στα χαρτιά για να τσιμεντωθεί», καταγγέλλει ο Κρίτων Αρσένης

«Ο Υγρότοπος Τσαμαρά αποκρύπτεται στα χαρτιά για να τσιμεντωθεί», καταγγέλλει ο Κρίτων Αρσένης

Την ακόλουθη ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος απηύθυνε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης:

«Το έργο “Ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου πόλης Ιωαννίνων (κόμβος Πανηπειρωτικού σταδίου – κόμβος Βογιάνου)” εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020, με συνολική επιλέξιμη δαπάνη 27.336.070,75 €. Με εισήγηση του αρμόδιου υπουργού, το Υπουργικό Συμβούλιο το ενέταξε στα «έργα γενικότερης σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας» (υπαγωγή στο άρθρο 7Α του Νόμου 2882/2001). Με πρόσφατο Νόμο η κυβέρνηση δίνει το δικαίωμα να ξεκινήσει η διαδικασία ανάθεσης της δημόσιας σύμβασης έργων ΕΣΠΑ, αρκεί να έχει γίνει η κήρυξη των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων και να υπάρχει έκθεση εκτίμησης, ακόμα και αν εκκρεμεί δίκη.

Για το έργο έχει συνταχθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ωστόσο, στη Μελέτη δεν έχει συμπεριληφθεί ο Υγρότοπος Τσαμαρά, κατά παράβαση της Εθνικής και Κοινοτικής σχετικής νομοθεσίας. Ο Υγρότοπος Τσαμαρά έχει καταγραφεί και βρίσκεται στον κατάλογο υγροτόπων, που πρόσφατα κατάρτισε το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων για το ηπειρωτικό τμήμα της χώρας, σε συνεργασία με το Τμήμα Βιοποικιλότητας και Προστατευόμενων Περιοχών του ΥΠΕΝ. Βρίσκεται στα όρια του αστικού ιστού της πόλης των Ιωαννίνων, περιλαμβάνεται σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000 και αποτελεί μέρος ενός συμπλέγματος πολυάριθμων λιμνών και ελών. 

Δεδομένου ότι : 

  • η προστασία και διατήρηση των ελληνικών υγροτόπων ως απειλούμενων οικοσυστημάτων, νησίδων βιοποικιλότητας και ασπίδων στην αλλαγή του κλίματος, προωθείται στη χώρα μας στο πλαίσιο ευρωπαϊκών και διεθνών δεσμεύσεων, καθώς και στρατηγικών και πολιτικών της χώρας και
  • οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ως άνω έργου στην πόλη και τους κατοίκους της δεν έχουν μελετηθεί συνολικά.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Έχει γνώση της συγκεκριμένης Μελέτης; Αν ναι, τη δέχεται ακόμα και αν αποκρύπτει την παρουσία τόσο σημαντικού υγροτόπου και προβλέπει την καταστροφή του;
  2. Έχει γνώση ότι για το συγκεκριμένο έργο εκκρεμεί στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης των εκτελεστών πράξεων των διοικητικών αρχών; Εώς πότε οι πολίτες θα πρέπει να προσφεύγουν στο ΣτΕ για τόσο προφανείς παραβιάσεις της νομοθεσίας; Δεν πιστεύει ότι τα θέματα αυτά θα πρέπει να προλαμβάνονται από τη διοίκηση;»

Δείτε Επίσης

Δράση ενημέρωσης των πολιτών των Ιωαννίνων σε θέματα δασικών πυρκαγιών

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Νομού Ιωαννίνων, το Π.Τ. Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και το ΔΙΕΚ ...