Τρίτη , 30 Νοεμβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Εκπαίδευση / Ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή η διαδικτυακή εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Πανεπιστημιακών ΟΧΙ Αστυνομία στα Πανεπιστήμια

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή η διαδικτυακή εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Πανεπιστημιακών ΟΧΙ Αστυνομία στα Πανεπιστήμια


Εντυπωσιακή επιτυχία είχε, σύμφωνα με τους διοργανωτές, η διαδικτυακή εκδήλωση που οργανώθηκε στις 4.2.2021 για την αστυνομία στα ΑΕΙ και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας της Πρωτοβουλίας Πανεπιστημιακών «Οχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια». Η εκδήλωση συντόνισε η ομότιμη καθηγήτρια Έφη Αβδελά (Πανεπιστήμιο Κρήτης) και συμμετείχαν ως ομιλητές: ο Σπύρος Κίντζιος, Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Αλεξάνδρα Κορωναίου, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πάντειου Πανεπιστημίου, ο Νίκος Παπαϊωάννου, Πρύτανης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και ο Μιχάλης Σταθόπουλος, Επίτιμος Καθηγητής, Ακαδημαϊκός, π. Πρύτανης ΕΚΠΑ.

Ο ακαδημαϊκός Μιχάλης Σταθόπουλος αναφέρθηκε στο ζήτημα της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι πολλές διατάξεις του αντιβαίνουν στα άρθρα 16 και 25 του Συντάγματος (περί πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ και αρχής αναλογικότητας).

Ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι οι έννοιες της ελευθερίας και της ασφάλειας πάνε μαζί και ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί μία σύγκλιση απόψεων. Επεσήμανε ότι η φύλαξη δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις.

«Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση δείχνει την απαξίωσή της προς την πανεπιστημιακή κοινότητα», σχολίασε η κοσμήτορας Αλεξάνδρα Κορωναίου. Σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση, στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης, στοχοποιεί τη νεολαία την ώρα ακριβώς που οι νέοι χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη.» Την αδιαπραγμάτευτη στήριξη των νέων από την πλευρά μας ως δασκάλων τους, τόνισε κλείνοντας την ομιλία της.

«Τα πανεπιστήμια πρέπει να μείνουν ανοικτά στην κοινωνία», τόνισε ο πρύτανης Σπύρος Κίντζιος, ο οποίος επέμεινε στην αναγκαιότητα χρηματοδότησης των ΑΕΙ για την καλύτερη φύλαξη των χώρων.

Κατά τη συζήτηση παρενέβησαν πολλοί πανεπιστημιακοί, μεταξύ των οποίων ενεργοί ή πρώην πρυτάνεις, κοσμήτορες κ.ά. Οι ομιλητές και η ομιλήτρια συμφώνησαν ότι χρειάζεται πανεπιστημιακή φύλαξη, οι τρεις από τους τέσσερις ωστόσο υπογράμμισαν ότι το νομοσχέδιο δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Η εκδήλωση μεταδόθηκε σε ψηφιακή πλατφόρμα και στα social media με παρόντες/ούσες στις οθόνες και στον ψηφιακό διάλογο που έτρεχε παράλληλα περί τους 1.500 θεατές, ενώ η απήχηση των αναπαραγωγών και της θέασης του video έχει φτάσει στους 20.000 χρήστες του διαδικτύου μέσω της ιστοσελίδας της πρωτοβουλίας στο facebook.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πρωτοβουλία Πανεπιστημακών «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια», εκτός από τις 1.110 υπογραφές των Ελλήνων πανεπιστημιακών, έχει λάβει σημαντική διεθνή υποστήριξη. Μέχρι στιγμής, 683 καθηγητές/καθηγήτριες πανεπιστημίων και ερευνητές/ερευνήτριες από όλον τον κόσμο υπογράφουν το σχετικό κείμενο στήριξης ενάντια στο νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη σύσταση νέου σώματος ασφαλείας, της «Ομάδας Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων».

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση δείτε:
https://www.facebook.com/105889334746243/videos/699447660699168

Δείτε Επίσης

Συγχαρητήρια σε μαθητή του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου Βελλάς που αρίστευσε στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου Βελλάς συγχαίρουν τον μαθητή της Γ΄ Λυκείου, ...