Σάββατο , 3 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Εκπαίδευση / Ψήφισμα αλληλεγγύης από το ακαδημαϊκό Συμβούλιο του γαλλικού Πανεπιστημίου Montpellier Paul-Valéry στα ελληνικά πανεπιστήμια

Ψήφισμα αλληλεγγύης από το ακαδημαϊκό Συμβούλιο του γαλλικού Πανεπιστημίου Montpellier Paul-Valéry στα ελληνικά πανεπιστήμια

Το ακαδημαϊκό Συμβούλιο του γαλλικού Πανεπιστημίου Paul-Valéry Montpellier 3 συνεδρίασε στις 9 Φεβρουαρίου 2021 και εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα στήριξης και συμπαράστασης στις διαμαρτυρίες της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας.

Το ψήφισμα, το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου (https://www.univ-montp3.fr/fr/communiques/cp-01-1?fbclid=IwAR0lc85p428N39oHtxV2dPtcUICNEN18VqPwn0wC0e9pNd82lUP7mTxEw5k), αναφέρει συγκεκριμένα:

«Σε μια συγκυρία πανδημίας και εγκλεισμού, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να δημιουργήσει ένα αστυνομικό σώμα στα πανεπιστήμια, εξουσιοδοτημένο με το να κάνει περιπολίες στα ιδρύματα και να μην απευθύνεται σε κανένα πανεπιστημιακό όργανο διοίκησης. Αυτή η απόφαση έρχεται ως αποτέλεσμα μιας μεγάλης εκστρατείας δυσφήμησης των πανεπιστημίων και παραπληροφόρησης της ελληνικής κοινής γνώμης σχετικά με την υποτιθέμενη εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια.

Το ακαδημαϊκό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Paul-Valéry Montpellier 3, που συνεδρίασε στις 9 Φεβρουαρίου 2021, βλέπει στα μέτρα αυτά μια προσπάθεια ανάλογη με την προσπάθεια τερματισμού του πανεπιστημιακού ασύλου [που ισχύει στη Γαλλία] κάτι που επιχείρησε η γαλλική κυβέρνηση με τον «προγραμματικό νόμο για την έρευνα» (LPR). Το ακαδημαϊκό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Paul-Valéry Montpellier 3 στηρίζει τους Έλληνες πανεπιστημιακούς, τους συλλόγους των πανεπιστημιακών καθηγητών και των φοιτητών που αντιτίθενται σ’ αυτό το νομοσχέδιο, καθώς πρόκειται για παραβίαση της αρχής του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν πρέπει να μεταμορφωθούν σε χώρους επιτήρησης και καταστολής, διότι κάτι τέτοιο απειλεί και υπονομεύει την δημοκρατία και την ελεύθερη κυκλοφορία των ιδεών ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και την κοινωνία.»

Υπενθυμίζεται ότι στη Γαλλία ο νέος προγραμματικός νόμος για την ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα που κατέθεσε η κυβέρνηση Μακρόν και ψηφίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες τον Νοέμβριο 2020 περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση ενός νέου «αδικήματος διατάραξης της ησυχίας και τάξης» των πανεπιστημιακών ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ https://www.facebook.com/OxiAstynomiaStaPanepistimia

ιδρυμάτων. Το νομοθέτημα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες στα γαλλικά πανεπιστήμια. Η επίμαχη διάταξη, που καταργούσε στην πράξη το άσυλο ποινικοποιώντας κάθε μορφής αμφισβήτησης και διαμαρτυρίας μέσα στα πανεπιστήμια, ακυρώθηκε πρόσφατα από το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας.

Η διεθνής υποστήριξη από καθηγητές/καθηγήτριες πανεπιστημίων και ερευνητές/ερευνήτριες από όλο τον κόσμο στον αγώνα των Ελλήνων πανεπιστημιακών εναντίον της αστυνομίας στα πανεπιστήμια αυξάνεται.

Μέχρι σήμερα, οκτακόσιοι δεκατέσσερις (814) καθηγητές/καθηγήτριες πανεπιστημίων και ερευνητές/ερευνήτριες σε ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ευρώπης, της Αμερικής, της Αυστραλίας και της Ασίας στηρίζουν την Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια» στον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη σύσταση νέου σώματος ασφαλείας.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο υποστήριξης και τις υπογραφές των 814 καθηγητών/καθηγητριών πανεπιστημίων και ερευνητών/ερευνητριών στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://bit.ly/NoUniPolice_signatures_international

Δείτε Επίσης

Γ.Πλεύρης (Διευθυντής 1ου Γυμνασίου Ιωαννίνων) -Τιμάμε τον SAMUEL PATY,τον εκπαιδευτικό ,ήρωα της σύγχρονης εποχής.Αποφασισμένος δάσκαλος να διδάξει την ελευθερία της έκφρασης.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Στην πρωτοβουλία  του 1ου Γυμνασίου  Ιωαννίνων να κρατηθεί  στην πρωινή  προσευχή ενός  ...