Τετάρτη , 3 Ιουλίου 2024
Αρχική / ΥΓΕΙΑ / Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων απαιτεί πρόσθετα μέτρα στα πτηνοσφαγεία

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων απαιτεί πρόσθετα μέτρα στα πτηνοσφαγεία

Σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων σχετικά με την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα πτηνοσφαγεία της περιοχής αναφέρονται τα εξής:

«Πάρτε τώρα μέτρα στους χώρους εργασίας, δεν θα γίνουν τάφοι εν μέσω πανδημίας!

Εργάτη – εργάτρια,

      Τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή μας είναι ανησυχητικά, πολλαπλασιάζονται οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία, δομές κλπ που εντοπίζονται νέα κρούσματα. Είναι γνωστό πλέον, όσο και αν προσπάθησαν να το κρύψουν, το τελευταίο διάστημα και στα μεγάλα πτηνοσφαγεία του νομού μας υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό  γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι στους συγκεκριμένους χώρους δουλεύουν εκατοντάδες εργάτες με μια μάσκα, με απειλές και με μπόλικη ατομική ευθύνη, χωρίς μέτρα προστασίας. Η πείρα της πανδημίας από τα εργοστάσια της Ιταλίας αλλά και εδώ στην χώρα μας με εκατοντάδες κρούσματα, δεν αφήνει περιθώρια για κανένα εφησυχασμό.   

        Οι ευθύνες της κυβέρνησης , της εργοδοσίας, της περιφέρειας, του ΣΕΠΕ και του ΕΟΔΥ είναι τεράστιες, γιατί ενώ ήξεραν αρκετό διάστημα πριν ποια είναι η κατάσταση στους συγκεκριμένους χώρους δουλειάς, δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτεί η υγεία των εργατών και η εξάπλωση της νόσου.

Δεν πήραν όλα τα αναγκαία μέτρα γιατί η προτεραιότητα της μεγαλοεργοδοσίας και των πολιτικών της εκφραστών είναι μια: να μην θιγούν τα ιερά και τα όσια, να μη θιγεί η παραγωγή, να μη θιχτούν τα κέρδη. Αυτός είναι ο νόμος που καθορίζει τις προτεραιότητές τους και δεν αφήνει απέξω την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας.

Αλήθεια, πότε οι αρμόδιοι φορείς της Περιφέρειας έκαναν ελέγχους στους μεγάλους χώρους δουλειάς για την τήρηση των μέτρων;

 • Αν γίνονται απολυμάνσεις;
 • Αν υπάρχουν τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας;
 • Αν τηρούνται στοιχειωδώς οι αποστάσεις;
 • Αν γίνονται προληπτικά τεστ στους εργαζόμενους;

Αντί για αυτά, το μόνο που ακούσαμε, ακόμα και από τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, όταν ήρθε στην περιοχή μας ήταν «ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» και «ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ».

Αλήθεια, η «κρατική ευθύνη», η «εργοδοτική ευθύνη» που βρίσκεται;

 • Φταίνε οι εργάτες που τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν λάστιχο για να εξυπηρετήσουν την παραγωγική διαδικασία;
 • Φταίνε οι εργάτες που πηγαίνουν στη δουλειά και δεν ξέρουν τι ώρα θα τελειώσουν; Που αναγκάζονται από τις «ελλείψεις» να δουλεύουν ατέλειωτες ώρες κάθε μέρα  και μάλιστα χωρίς ρεπό;
 • Φταίνε οι εργάτες όταν τους απειλούν να μην πουν κανείς τίποτα, ακόμα και όταν έχουν τα συμπτώματα; Ή να κάνουν τέστ με άλλο όνομα χωρίς να πουν που δουλεύουν;

   ΕΡΓΑΤΗ – ΕΡΓΑΤΡΙΑ: ΜΟΝΟ ΜΙΑ «ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ» ΕΧΟΥΜΕ,

ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΣΥΛΟΓΙΚΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Καμία εμπιστοσύνη σ’ αυτούς που ενώ δεν παίρνουν μέτρα για να προστατευτεί η υγεία του λαού, παίρνουν μέτρα για να θωρακίσουν τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Τα δημόσια νοσοκομεία δεν μετράνε ούτε προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού ούτε περισσότερα κρεβάτια. Το μόνο που έκανε η Κυβέρνηση τόσους μήνες είναι να τα μετατρέψει με διάφορα «μπαλώματα» σε νοσοκομεία μιας νόσου, λες και όλες οι υπόλοιπες αρρώστιες σταμάτησαν λόγω πανδημίας.

Αλλά δεν τους αρκεί! Χτυπάνε μισθούς-μεροκάματα-ωράρια-Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Κάνουν νόμο τις ελαστικές μορφές εργασίας. Χτυπάνε τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα. Χτυπάνε το δικαίωμα της απεργίας. Ψήφισαν νομοσχέδιο κατά των διαδηλώσεων και ψηφίζουν το νέο «Πτωχευτικό Κώδικα» με μόνο στόχο να βάλουν όχι μόνο την πρώτη κατοικία στα χέρια των τραπεζών, αλλά και όλα τα περιουσιακά μας στοιχεία. Ετοιμάζουν νέο συνδικαλιστικό νόμο για να χτυπήσουν ακόμα περισσότερο την οργάνωση και τις διεκδικήσεις μας.

Τώρα να βγάλουμε συμπεράσματα! Να προσπεράσουμε τα ξεπουλημένα σωματεία, όπως αυτό της «Πίνδου» που ακόμα και τώρα δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα! ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ!  Τα συμφέροντα τους είναι ίδια με αυτά της εργοδοσίας.

     ΕΡΓΑΤΗ – ΕΡΓΑΤΡΙΑ ΤΗΣ «ΠΙΝΔΟΥ» ΚΑΙ ΤΟΥ «ΝΙΤΣΙΑΚΟΥ»

Μόνο ο οργανωμένος αγώνας μπορεί να επιβάλει μέτρα για την υγεία και τα δικαιώματά μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Τώρα πρέπει να διασφαλιστούν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ασφάλεια των εργατών στην εργασία.
 • Να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων για όλες τις μέρες που αναγκαστικά μένουν εκτός εργασίας, χωρίς καμία επιβάρυνση τους.
 • Κάνεις εργαζόμενος να μην χάσει την δουλειά του.
 • Άδειες ειδικού σκοπού για τις ευπαθείς ομάδες εργαζομένων.
 • Δωρεάν διαγνωστικά τεστ για τις οικογένειές τους.
 • Άμεση διεκπεραίωση των μοριακών ελέγχων ακόμη και με επίταξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων του νομού. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.
 • Η επέκταση όλων των παραπάνω μέτρων στο σύνολο των βιομηχανικών μονάδων αποτελεί την ελάχιστη κρατική υποχρέωση στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και στην παρεμπόδιση της διασποράς της πανδημίας στην τοπική κοινότητα.
 • Άμεση καταγραφή των ζημιών στο κόστος παραγωγής των μικρών πτηνοτρόφων που τυχόν θα προκύψουν εν μέσω πανδημίας και αποζημίωση στο 100 % για όλο το διάστημα.»

Δείτε Επίσης

Εθελοντική αιμοδοσία στο Δικαστικό Μέγαρο από πολλαπλούς φορείς των Ιωαννίνων

Το Περιφερειακό Τμήμα Ιωαννίνων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μαζί με την εθελοντική ομάδα Paguristas, την ...