Πέμπτη , 19 Μαΐου 2022
Αρχική / Εκπαίδευση / Ενάντια στην ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας τάσσεται ο Φοιτητικός Σύλλογος της Καλών Τεχνών Ιωαννίνων

Ενάντια στην ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας τάσσεται ο Φοιτητικός Σύλλογος της Καλών Τεχνών Ιωαννίνων

Ο Φοιτητικός Σύλλογος της Καλών Τεχνών Ιωαννίνων, έπειτα από γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11/12/2020, με κεντρικό θέμα την ένταξη Αστυνομικού Σώματος στις Πανεπιστημιακές Κοινότητες, ομόφωνα κατέληξε στα εξής:

«Ως σύλλογος, εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας, που αφορά τις κινήσεις της κυβέρνησης τον τελευταίο καιρό. Εκμεταλλευόμενη την υγειονομική κρίση, περνάει άτοπα νομοσχέδια σε ανύποπτο χρόνο. Ειδικότερα, σε μια περίοδο όπου η τριτοβάθμια εκπαίδευση λειτουργεί ανεπαρκώς μέσω της τηλεκπαίδευσης, η μόνη αναφορά που γίνεται στα Πανεπιστήμια είναι για το πώς θα εγκατασταθεί νέο Αστυνομικό Σώμα.

Είναι ξεκάθαρο πως αυτή η κίνηση δεν συμβάλλει στην αναβάθμιση της παιδείας. Αρκετά είναι τα περιστατικά στα οποία συμφοιτητές μας έχουν γίνει θύματα λεκτικής, ψυχολογικής και σωματικής βίας από τις αστυνομικές αρχές. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός, οι φυλετικές διαφορές, ο πολιτικός και ιδεολογικός χαρακτήρας, ακόμα και η εξωτερική εμφάνιση φαίνεται να είναι κριτήρια που προσαρμόζουν τα επίπεδα καταστολής, που εφαρμόζουν οι αστυνομικοί ανά περίπτωση. Κριτήρια που έρχονται αντίθετα στα ακαδημαϊκά και σύγχρονα πρότυπα που προωθούν τα πανεπιστήμια.

Υπάρχουν πολλά εμπόδια στη διεκπεραίωση των σπουδών μας, που μάλιστα με την υγειονομική κρίση εντείνονται και χρήζουν άμεσης επίλυσης. Για παράδειγμα, οι ανεπαρκείς υλικοτεχνικές υποδομές, η έλλειψη διδακτικού -και μη- προσωπικού και η υποχρηματοδότηση είναι ζητήματα που θα έπρεπε να μπαίνουν σε προτεραιότητα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, θεωρούμε ότι η δράση Αστυνομικών φερόντων γκλοπ και χειροπέδες, πλήττει τον δημοκρατικό χαρακτήρα των Πανεπιστημίων, θέτοντας υπό κατάσταση φόβου και λογοκρισίας την ελεύθερη διακίνηση πολιτικών και ιδεολογικών θέσεων. Από έναν χώρο ανοικτών αμφιθεάτρων και ακαδημαϊκών ιδεών για την κοινωνία θα μετατραπούν σε κλειστούς και εσωστρεφείς χώρους υπό την άμεση απειλή της κρατικής επιβολής.

Συμπερασματικά, η ένταξη αστυνομίας όχι μόνο δεν θα επιλύσει κανένα από τα παραπάνω, αλλά θα είναι πηγή για επιπλέον προβλήματα. Περισσότερο καλλιεργεί ένα αίσθημα φόβου και ανασφάλειας, παρά μια συνθήκη ομαλής λειτουργίας της καθημερινότητας.

«Μέλημά μας ήταν και παραμένει η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της απρόσκοπτης διδασκαλίας και έρευνας.»

Ως σύλλογος, είμαστε κάθετα ενάντιοι στη δημιουργία του νέου πανεπιστημιακού αστυνομικού σώματος.

Καλούμε φοιτητικούς συλλόγους, σωματεία, πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες, όλους τους φοιτητές και την πανεπιστημιακή κοινότητα να τοποθετηθούν επί του ζητήματος.»

Δείτε Επίσης

Ο.Βλαχονικολός-Όταν σωπαίνουμε μεγαλώνει στα Πανεπιστήμια το τέρας του αυταρχισμού

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—- Τις στιγμές της επίθεσης εναντίον του εντός του Πανεπιστημίου,τις απόψεις του για αρνητικά ...