Κυριακή , 14 Απριλίου 2024
Αρχική / Εκπαίδευση / Οι προτάσεις του Δημάρχου Πρέβεζας για το Περιφερειακό Τμήμα Πρέβεζας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Οι προτάσεις του Δημάρχου Πρέβεζας για το Περιφερειακό Τμήμα Πρέβεζας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Την ακόλουθη εισήγηση έκανε ο Δήμαρχος Πρέβεζας, Νίκος Γεωργάκος, στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας επί του «Στρατηγικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων»:

«Κ. Πρύτανη, κ. Πρόεδρε του Τμήματος, κ. Αντιπεριφερειάρχη, εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων, αγαπητοί Δημότες Πρέβεζας, κυρίες και κύριοι των δημοτικών παρατάξεων,

Με αμείωτο ενδιαφέρον άκουσα, σημείωσα και -στο λίγο του χρόνου- προσπάθησα να αναλύσω τις τοποθετήσεις προσωπικά με μόνο κεντρικό άξονα το ουσιαστικό και σπουδαίο για τους δημότες της Πρέβεζας, που δεν είναι άλλο από την κοινή θέληση, που μας ενώνει άπαντες για τη διατήρηση αρχικά, αλλά και ουσιαστική και μετρήσιμη διεύρυνση κι ενίσχυση του Περιφερειακού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στον Δήμο μας.

Οι πολίτες της Πρέβεζας καλωσορίζουν και υποστηρίζουν όχι μόνο απλά τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, αλλά και την ανάπτυξη αυτού καθολικά. Ο Δήμος Πρέβεζας, ως τοπική αυτοδιοίκηση, στο δυνατό των αρμοδιοτήτων και των δυναμικών που διαθέτει, εντάσσει σε μια win – win σχέση την ανάπτυξη του Τμήματος Πρέβεζας, αλλά και την ευρύτερη συνεργασία του με την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, βασισμένη στον κεντρικό του στρατηγικό σχεδιασμό ως προς την ανάπτυξή του και των μελλοντικών καλοδεχούμενων τμημάτων.

Με τη δυναμική εξωστρεφή μας δράση και προσχεδιασμένη μελλοντική μας συμμετοχή σε μια σειρά project για την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμματικών εργαλείων, είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει το πεδίο σχεδιασμού, ώστε να βρεθούν δυναμικές συνεργασίας του Δήμου με το Περιφερειακό μας Τμήμα Πρέβεζας, ώστε να αξιοποιηθεί το ακαδημαϊκό ανθρώπινο δυναμικό και οι σπουδαστές του τόσο σε ερευνητικό, όσο και σε προγραμματικό επίπεδο αξιοποίησης οικονομικών εργαλείων, μέσα από το ΕΣΠΑ και ευρωπαϊκά προγράμματα όπως INTERREG, LIFE κ.ά.

Οπωσδήποτε, και αφού ξεκίνησα από την ουσία κοινών δράσεων που θα προσφέρουν στην ανύψωση του κύρους των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων του πανεπιστημίου, στη συνέχεια θα αναφερθώ στο πολύ σημαντικό κομμάτι, που έχει να κάνει με τις σημαντικές θεματικές της φοιτητικής μέριμνας, της διασύνδεσης του πανεπιστημίου με την κοινωνία, τις λοιπές συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και την ανάπτυξη ενός προγράμματος σε ψηφιακή λειτουργία υποδοχής, καταγραφής, επικοινωνίας και παροχής προνομιακών προτάσεων στους φοιτητές του Πανεπιστημίου.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω και να τονίσω ότι την όποια αποκλειστική ευθύνη και επιλογή ως προς το πρόγραμμα σπουδών και την ακαδημαϊκή λειτουργία έχουν αποκλειστικά η κεντρική κυβερνητική πολιτική, όσοι οφείλουν από το θεσμικό τους ρόλο, ως μέλη της κεντρικής πολιτικής διοίκησης, δηλαδή οι εκπρόσωποι του νομού μας στο κοινοβούλιο, να διεκδικήσουν και να επιτύχουν το θεμιτό για όλους μας αποτέλεσμα, σε συνεργασία με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου.

Περαιτέρω αυτού και λόγω της ύψιστης σπουδαιότητας της ενίσχυσης της λειτουργίας του περιφερειακού τμήματος στην Πρέβεζα, προσωπικά ήδη έχω επικοινωνήσει με τον αρμόδιο Υφυπουργό Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κ. Άγγελο Συρίγο, ώστε να του διαβιβάσω το καθολικό αίτημα και την ανησυχία του Δήμου μας για τη διεύρυνση και περαιτέρω ανάπτυξη με ένα νέο τμήμα του Πανεπιστημίου μας στην Πρέβεζα. Δεν κρύβουμε όμως το ενδιαφέρον μας για ένα νέο τμήμα είτε παράλληλης θεματικής του υπάρχοντος είτε άλλης κατεύθυνσης υψηλών απαιτήσεων και βαθμολογίας στις εισαγωγικές εξετάσεις.

Συγκεκριμένα και επιγραμματικά, οι προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη αλλά και υλοποίηση του υπάρχοντος μνημονίου του 2016 είναι οι ακόλουθες:

 • Ανάπτυξη κτηριακών υποδομών, με κατασκευή φοιτητικής εστίας στην Πρέβεζα και ανάπτυξη φοιτητικής λέσχης.
 • Προγραμματισμός για τη συμμετοχή και ένταξη του τμήματος στην ανάπτυξη έργων και υποέργων σε προγράμματα όπου εντάσσεται ο Δήμος.
 • Ανάπτυξη θέσεων intership – stage, δηλαδή πρακτικής σε Δημοτικές Υπηρεσίες, που συνάδουν με το αντικείμενο των σπουδών των φοιτητών.
 • Ανάπτυξη με αξιοποίηση προγραμμάτων θέσεων εργασίας για τους φοιτητές κατά την καλοκαιρινή περίοδο για την οικονομική τους ενίσχυση.
 • Δημιουργία ειδικής κάρτας εκπτώσεων και προνομιακών προσφορών από τον Δήμο Πρέβεζας, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο και τις τοπικές επιχειρήσεις.
 • Πρωτοβουλία του Δήμου για συνεργασία με τις ενώσεις ξενοδόχων και καταλυμάτων για ειδικά πακέτα φιλοξενίας των γονέων των φοιτητών ή και μακροχρόνιας μίσθωσης των ίδιων.
 • Υλοποίηση κεντρικών event και συνεδρίων από τον Δήμο στις κτηριακές υποδομές του Πανεπιστημίου και με τη συνεργασία του Τμήματος, όπου αυτό χρειασθεί.
 • Αξιοποίηση του δικτύου πόλεων Πάφου και της Δωδεκάδας για συνεργασίες και συνέργειες του Τμήματος.
 • Κοινή διοργάνωση του Τμήματος του Πανεπιστημίου με τον Δήμο του Φθινόπωρου του 2021 στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους δήμους, για την παρουσίαση και προβολή του Περιφερειακού μας Τμήματος.
 • Ανάπτυξη ειδικού προγράμματος για τη χρήση των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων από τους φοιτητές και το προσωπικό του Πανεπιστημίου.
 • Διάθεση των ειδικών συνεργατών του Δημάρχου Πρέβεζας και αιρετών στη Διεύθυνση του Περιφερειακού Παραρτήματος Πρέβεζας για την εκπόνηση και υλοποίηση ενός προγράμματος πανελλαδικής προβολής, αξιοποιώντας τις δυναμικές στα ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας.

Τέλος, προτείνω τον ορισμό μιας Επιτροπής Εργασίας από τις δύο πλευρές για την ανασύνταξη και τον εμπλουτισμό του παλαιού μνημονίου συνεργασίας του 2016, η οποία και θα παραδώσει το νέο σχέδιο μνημονίου συνεργασίας μαζί με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των κοινών δράσεων του διαστήματος 2021-2023.»

Δείτε Επίσης

Γ.Πλεύρης (Διευθυντής 1ου Γυμνασίου Ιωαννίνων) -Τιμάμε τον SAMUEL PATY,τον εκπαιδευτικό ,ήρωα της σύγχρονης εποχής.Αποφασισμένος δάσκαλος να διδάξει την ελευθερία της έκφρασης.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Στην πρωτοβουλία  του 1ου Γυμνασίου  Ιωαννίνων να κρατηθεί  στην πρωινή  προσευχή ενός  ...