Σάββατο , 13 Μαΐου 2023
Επικαιρότητα
Αρχική / Εκπαίδευση / ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ «ΒΗΜΑ TΗΣ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ «ΒΗΜΑ TΗΣ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ ΣΧΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το «ΒΗΜΑ» ανοίγει “παράθυρο” στους μαθητές, εκδίδοντας μαζί τους μαθητικές εφημερίδες, με τους μαθητές της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων να κάνουν την αρχή. Παραθέτουμε τη σχετική ανακοίνωση:

«Το “ΒΗΜΑ” είναι, από την έκδοσή του τον Φεβρουάριο του 1922, απολύτως συνδεδεμένο με την εκπαίδευση. Συνδέθηκε εξ αρχής μαζί της, πρωταγωνίστησε στο κίνημα του δημοτικισμού και υπήρξε στυλοβάτης της μεγάλης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που συνεπήρε τη χώρα στα χρόνια του Βενιζέλου.

Η εφημερίδα οδεύοντας προς τη συμπλήρωση ενός αιώνα συνεχούς και αδιάλειπτης κυκλοφορίας, ανοίγει τις σελίδες της στα σχολεία της χώρας, προσφέροντας τη δυνατότητα στους μαθητές να χτίσουν τη δική τους εφημερίδα. Μια πλήρη και ολοκληρωμένη εφημερίδα, τεχνικά και τυπογραφικά άρτια, με ξεχωριστό περιεχόμενο και σελιδοποίηση που θα ζήλευαν ακόμη και επαγγελματίες.

Μαζί σηκώνουμε μια «γέφυρα συνεργασίας», δίνουμε χώρο και ευκαιρία στη μαθητική γραφή, συνδέοντας την εκπαίδευση με την ενημέρωση.

Με συνεντεύξεις, έρευνες και ρεπορτάζ οι μαθητές αναδεικνύουν ξεχωριστές στιγμές της ιστορίας των σχολείων και της περιοχής τους, καταθέτοντας προβληματισμούς, σκέψεις, ιδέες και αγωνίες με τη φλόγα και τον ενθουσιασμό της νιότης τους.»

Η σχέση που επιχειρούμε να διαμορφώσουμε με τα σχολεία της ελληνικής περιφέρειας ξεκινά από την πόλη των Ιωαννίνων. Η Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων και οι μαθητές της ανέλαβαν την σύνταξη της πρώτης μαθητικής εφημερίδας αυτού του εκδοτικού εγχειρήματος, δράση που έρχεται ένα χρόνο ακριβώς μετά την μεγάλη και επιτυχημένη εκδήλωση των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑΝΕΑ» στα Ιωάννινα με τίτλο: «Οι Μεγάλες Σχολές των Ιωαννίνων – Ο προεπαναστατικός διαφωτισμός και ο Ηπειρωτικός Ευεργετισμός». Εκπληρώνουμε την υπόσχεση που δώσαμε πέρυσι, επιβεβαιώνοντας ότι εκείνη η εκδήλωση δεν συνιστούσε μια «ευκαιριακή επίσκεψη» στον Νομό, παρά ήταν η αρχή μιας προσπάθειας επανασύνδεσης των εφημερίδων μας,  του Βήματος και των Νέων με τις τοπικές κοινωνίες, με τα προβλήματα και τα επιτεύγματα της ηπειρώτικης γης, αλλά και κάθε περιφέρειας της χώρας. Την Κυριακή, 22 Νοεμβρίου, κάνουμε το πρώτο βήμα, βάζοντας στο τιμόνι τους μαθητές της ιστορικής Ζωσιμαίας σχολής.

Η εφημερίδα είναι των μαθητών, εμείς, το “ΒΗΜΑ” και τα “ΝΕΑ”, αναλάβαμε την ευθύνη και την υποχρέωση της επιμέλειας και της εκτύπωσης. Η μαθητική εφημερίδα της Ζωσιμαίας θα συμπεριληφθεί ως ένθετο στο κύριο σώμα της εφημερίδας και θα κυκλοφορήσει πανελλαδικά, αναδεικνύοντας την σε ολόκληρη τη χώρα. Δεύτερος σταθμός θα είναι το Καστελλόριζο. Οι μαθητές του ακριτικού νησιού θα έχουν την ευκαιρία να στήσουν και αυτοί τη δική τους εφημερίδα. Με την υπόσχεση ότι το ξεχωριστό εκδοτικό ταξίδι να καλύψει όλη την επικράτεια.

Στο ένθετο με τίτλο «ΤΟ ΒΗΜΑ της Ζωσιμαίας» περιλαμβάνονται:

  • Το κύριο θέμα με τίτλο «Βία και κορωνοϊός. Τι έφερε στη ζωή μας η πανδημία».
  • Μια έρευνα από μαθητές για το bullying και τη σχολική πραγματικότητα.
  • Τον «δεκάλογο του καλού σχολείου».
  • Στο «σαλόνι» της εφημερίδας, συνέντευξη με τον Θεόδωρο Παπαγιάννη, προσωπικότητα της περιοχής, γλύπτη στην ΑΣΚΤ, μαθητή του Παύλου Βρέλλη, ο οποίος μιλάει για την ιστορία της Ζωσιμαίας και τη σχέση της με τα Ιωάννινα.
  • Κείμενο από τον λογοτέχνη και συγγραφέα Σπύρο Εργολάβο που υπήρξε καθηγητής της Ζωσιμαίας.
  • Αφιέρωμα στον λογοτέχνη Δημήτρη Χατζή και τα «Ταμπάκικα» της πόλης.
  • Ρεπορτάζ μαθητών για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  • Ρεπορτάζ και barcodes που έφτιαξαν οι μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους και παραπέμπουν σε δέκα χαρακτηριστικά σημεία της πόλης και στις μεγάλες εκδηλώσεις της Ζωσιμαίας.
  • Τα παιδιά σκιτσάρουν: Με βάση παλιές γκραβούρες, η καλλιτεχνική ομάδα του σχολείου παίρνει έμπνευση από την καθημερινότητα και σκιτσάρει.
  • Προτάσεις για Χριστουγεννιάτικες κατασκευές στο οπισθόφυλλο.

Δείτε Επίσης

Τρία μέλη της ομάδας του Παιδαγωγικού Τμήματος μεταφέρουν την εμπειρία και τα συναισθήματα από την συμμετοχή τους στην παράσταση “Ο Γιόμο  και  το  Ποτάμι”

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—- Τις  εμπειρίες , τα  συναισθήματα, και  τον στόχο από  την συμμετοχή τους  ...